Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Květiny u sousedova plotu

Od: karlasilovska odpovědí: 7 změna:

V blízkosti sousedova plotu (asi metr) jsem kdysi zasadia květiny. Postupem času se rozrostly a nyní květy, někdy i listy zasahují do sousedova plotu (max. 10cm). Podotýkám, že pivoňky jsou svázané a jedná se přibližně o tři rostliny.Sousedovi to vadí a požaduje abych rostliny ořezala, případně odstranila. Pro klid to určitě udělám, ale zajímalo by mne do jaké míry jsou i takovéto "maličkosti" ošetřeny v zákoně.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Já si jen myslím, že je to hodně smutné, když lidé řeší takové krávoviny. *zed* Přesahující kytky v plotě! *plac*To musí za plotem žít strašně opuštěný a malicherný člověk, když mu vadí tohle! Vyhovět a zdaleka se mu vyhnout!

sebod*

Babčo, souhlas. Já bych se s radostí kochala pohledem na kvetoucí kytky, co lezou přes plot od souseda *ua*. Je to nějaký magor, když se mu nelíbí pivoňky u plotu, tak bych tam vsadila kopřivu, lopuch a bršlici :-D

72mona3*
hodnocení

2x
Vše co je na mé zahradě a přesahuje, tak zkracuji. Považuji to za samozřejmost. (Jakou radost budete mít z květů nebo plodů, když je ani nevidíte?) Na druhou stranu...každý tak nepřemýšlí. Sousedka zleva má u plotu dva šeříky a já je ze své strany plotu střihám, aby jím neprorůstaly a shora nechávám přesahovat. Je to ale ještě horší. Šeřík vyhání spoustu oddenků, a ty se mi tlačí pod položenou fólii a po stranách ji odtlačují. Jsem v klidu. Jen trochu práce s nůžkami navíc. Kdybych měla vyvádět kvůli takové prkotině... *zed*

mytrix*
hodnocení

0x

Jakékoliv přesahy rostliny vč stromů, které přesahují na sousedův pozemek jsou ve vlastnictví souseda. Může je tedy sám ořezat, popřípadě sklízet z těchto přesahů úrodu.

hodnocení

0x

mám dojem, že vše musí být 60 cm od plotu souseda, jednou jsem to četla, máme podobný problém s nasimi tůjemi, strašne zmohutneli s jsdou až u plotu, soused není rád,,,,,,,,:(

hodnocení

0x
Není to tak jednoznačné, jak píše mytrix
.
Občanský zákoník, § 1016
(1) Plody SPADLÉ ze stromů a keřů na sousední pozemek náleží vlastníkovi sousedního pozemku. To neplatí, je-li sousední pozemek veřejným statkem.
(2) Neučiní-li to VLASTNÍK v přiměřené době poté, co ho o to soused požádal, smí soused šetrným způsobem a ve vhodné roční době odstranit kořeny nebo větve stromu přesahující na jeho pozemek, působí-li mu to škodu nebo jiné obtíže převyšující zájem na nedotčeném zachování stromu. Jemu také náleží, co z odstraněných kořenů a větví získá.
(3) Části jiných rostlin přesahující na sousední pozemek může soused odstranit šetrným způsobem bez dalších omezení.
.
Takže jen plody spadlé! a žádné obírání! Také ořezat může až po výzvě, aby tak učinil vlastník, a potom, kdy to vlastník neučiní v přiměřené době...
§ 1017
(1) Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.
(2) Ustanovení odstavce 1 se nepoužije, je-li na sousedním pozemku les nebo sad, tvoří-li stromy rozhradu nebo jedná-li se o strom zvlášť chráněný podle jiného právního předpisu.
.
O keřích zákon nemluví.
Pokud keře ořežete, sousedovi se omluvte a zachovejte dobré vztahy. Těch pár květů je malichernost z jeho strany. Múže ale vyústit v horší vztahy.
jofa*

Nevím co má za plot, ale to není zas tak malicherné, pokud to je ve větším rozsahu. Kdo má či měl někdy plot, pletivo pozink i tyčkový, tak ví co to dokáže udělat s plotem za pár roků pokud to je neustále ve vlhku a mokru. Zanesený plot nedokáže vyschnout v chladnějším počasí ani za několik dní. Volný plot po dešti oschne za pár minut a zanesený nemusí do dalšího deště vyschnout vůbec. Taky bych se ozval, pokud by to bylo ve větší míře, ale ne dvě tři kytky. Jak píši na začátku, nevím jaký má plot, ale pokud výše zmiňovaný, tak se sousedovi vůbec nedivím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]