Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
celá problematika je trochu složitější.
Ředidlo S6006 se dříve nazývalo "Olejo syntetické ředidlo" (protože je mastné - s přídavkem oleje) a je určené pro ředění fermežových a syntetických barev pro natírání štětcem, případně nanášení válečkem. Pro nanášení stříkáním vhodné není - tím, jak dlouho zasychá, to při stříkání dělá "záclony" (barva stéká). Na stříkání se používá S6001 - rychleji zasychá, takže nátěry štětcem s takto naředěnou barvou jdou dělat jen velmi obtížně (na velkých plochách to vůbec nepřipadá v úvahu, na malé díly, které potřebujete natřít pokud možno celé najednou s otáčením v prstech je to použitelné).
Dá se říct, že co je ředitelné stejným ředidlem, je vzájemně kombinovatelné. Ale pozor - myslet si, že něco natřu fermežovkou (napustím čistou fermeží) a za měsíc udělám další nátěr syntetikou je poukázka na problém - cokoli s přídavkem fermeže hodně dlouho vysychá, takže napuštění např. napouštěcí fermeží a na to za měsíc nátěr fermežovou barvou ano, ale na nátěr syntetikou (místo fermežové barvy) si počkejte minimálně rok a to v ideálním případě (pokud byla ta fermež ředěna tím syntetickým ředilem (S6006) - pokud na ředění fermeže či fermežové barvy bylo použito něco jiného (oblíbená praktika starých mistrů - používám to také, velmi se mi to osvědčilo - je ředění fermežových barev terpentýnovým olejem), počítejte roky na vyschnutí, protože jinak vrchní nátěr syntetikou udělá při ozáření např sluncem boule a budete ho muset celý seškrábat (syntetika uzavře nevyschlou barvu a pak se to neodpařitelné nemůže dostat ven a udělá to ty boule).
Hodně staré fermežové nátěry (několik let +) není třeba třeba nijak odmašťovat - stačí přebrousit, oprášit a můžete je natřít třeba tou syntetickou barvou (barvy označené Sxxx). Nátěry (a napouštění) fermežovou barvou provedené před více jak 10lety lze natřít i těmi vodouředitelnými barvami, ale opět pozor - neplatí to vždycky - pokud byl předmět vystavený intentivnímu slunečnímu záření aspoň část doby od nátěru, je ten nátěr už částečně zvětralý a pro vodouředitelné barvy schopný, pokud však byl celou dobu někde ve stínu, může být ještě stále (i v řádu desítek let) měkký a tudíž pro cokoli jiného než opět fermežovou barvu nevhodný (pokud chci natřít něčím jiným, musím fermežový nátěr odstranit, případně napuštění fermeží ze dřeva tzv. vypotit (ohřát a seškrábnout).
Ahoj.
Dnes jsem byl v drogerii, kde vedou i barvy a vzpomněl jsem si na tvůj dotaz. Tak jsem se poptal staré paní co si o tom myslí a bylo mi řečeno. Na pikslách to normálně nepíšou, ale když je na něčem použita fermež či fermežová barva, tak to jde přetřít skoro čímkoliv. Synťákem-6006, epoxy, voďákama a podobně. Hlavní je, aby byl ten spodní nátěr dobře zaschlý. A ten nový by neměl být tvrdý. Něco jako je třeba nitrokombinace-6000.
Ahoj Ronyxi.
Ty jsi teda vypotil pořádný dílko. A já jsem to odflákl pár větama. Ohodnotil jsem. Nešlo jinak. Ahoj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.