Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jak správně položit nopovou fólii na starém baráku.
Firma co prováděla zateplení už pokládku nějak nedokončila (respektive mi bylo řečeno, že si to máme udělat až budeme vysypávat kačírkem) a pouze dodala fólii v šíři 50cm. Dle majitely firmy by se měla fólie rozpůlit a položit svisle dolů viz. první obrázek, ale dle pracovníků by se měla zahnout viz. druhý obrázek.
Chtěl bych vedět co je správně, popř. jestli je toto řešení správné. Nechci aby případně pršelo do základů nebo abych dělal něco zbytečně.
Děkuji za odpovědi
Dobrý den, dle mého názoru při variantě A bude pod základy zatékat určitě. Za použití varianty B (ohnutí fólie) bude pod základy zatékat méně nebo dokonce vůbec (je-li tam nějaký spád a voda má kam odtékat). Zdravím!
Ahoj.
Mnozí už znají můj názor na nopovou folii. Nemám rád Nopovou folii. Oba pánové proto nemají pravdu. Obě varianty jsou a budou špatně. Ta věc má potíž v tom, že se špatně vodoizolačně napojuje a časem steří a popraská. Pak funguje jako ten kačírek. Asi bych spíše řešil nafocený případ vyplněním toho ragolku nějakým materiálem, od té zdi bych navařil IPU až na okraj toho žlábku a ještě bych to celé zakryl do obloučku vytvarovaným barveným plechem. Poněkud mi tu chybí zmínka o vršku svislé vodoizolace. Napojení na ni je taky důležitý detail. A taky, jak jsou dokonale spojeny ty žlábky, jaký mají najaký spád a jaký je spád terénu od nich dále od paty domu ven.
Opravuji, křivdil bych Robinovi.
Ahoj.
Jó Krtku. Mají to tam ale hezky namalovaný. Jen mi tam ta nopovka připadá jako zbytečně přidaná hodnota. Nejdůležitější detail téhle malůvky je spojení té svislé a vodorovné izolace. A zakončení té svislé nahoře na zdi. To samé s těmi plasty. Připadá mi, že je to navrhovano pro větší pracnost a vyšší cenu věci. Pro kšeft. Vyvrátí mi to někdo?
Uvedené varianty nezabrání zatékání vody k pětě domu. Pro tento účel předpokládám, že je zdivo opatřeno hydroizolační folií či nátěrem.
Proč nopová folie, k čemu se tam dává? Chrání hydroizolační systém (ale nejedná se o primární ochranu), je jen jednou z vrstev řezu kolmo na zdivo. Úloha nopovky je dvojí. Umožnit vodě stéct do zběrného drenážního kanálu a pomocí něho aby voda odtekla. Nehromadila se u základu zdi a případně tvořila "tlakovou" vodu, které by byla vystavena konstrukce zdi. Druhá funkce je umožnit odvětrání volně se uvolňovaného radonu z půdy. Tak, aby izolace zabránila vniku do objektu a radon unikal podél objektu, kde se volně rozptýlí. Umožnila mu volný prostup.
Dle mého názoru není oním rizikem pro objekt vlastní voda, ale drobné odplavitelné částice (písek), který časem zanese a usadí se u paty domu. Tím je omezen výše popsaný účel (hydroizolace, drenážní odvod vody od objektu) a opatření přestává postupně fungovat.
V ideálním případě bych volil variantu do "U", kdy část folie by byla fixována bo betonové paty obrubníku. Zamezí to zanášení drobnými částicemy. Ale chápu, že to je řešení pro pečlivého majitele, který je pracant, ne pro firmu, která jede na metry a fakturu.
Jak bych já řešil? V této situaci bych tam na dno do "učka" dal geotextilii (syntetika), gramáž kolem 300 g/m2, zasypal říčním štěrkem (oblázky). Pokud je nopovka koupena, může se položit na geotextilii, ale jsem přesvědčen, že pak domu to už neprospěje, možná omezí prorůstání obsypu plevelem. Budete nopovku kotvit k domu lištou? Dokonce se domnívám, pokud štěrk bude dostatečně velký, že netřeba nopovku vytahovat nad zásyp.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.