Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ukončení nájemní smlouvy - lhůta

Od: paja1* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

hledala jsem v již zodpovězených otázkách, jak je to v případě výpovědi nájemní smlouvy bytu nájemcem. Našla jsem odpověď, ale už staršího data, tak prosím o potvrzení:) Platí stále, že výpovědní lhůta je 3 měsíce a začíná 1.dnem kalendářního měsíce od doručení výpovědi pronajímateli? Tzn. zašlu dnes výpověď a tam uvedu, že výpovědní lhůta končí 30.9.? Musí tedy nájemce platit další 3 nájmy i když už má jiný byt? Moc děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ano tohle pravidlo stále platí beze změny. Jestli máte, či nemáte jiný byt současného pronajímatele nemusí zajímat. Nájemní smlouvu ale lze ukončit i dohodou s pronajímatelem a když bude pronajímatel souhlasit (písemně), můžete nájem ukočit prakticky okamžitě..

paja1*
hodnocení

Děkuji Vám moc, nevěděla jsem jestli nejsou nějaké změny s NOZ:) Na dohodu pronajímatel nepřistoupí, každopádně to zkusíme. Na druhou stranu chápu tu 3 měsíční výpovědní dobu, když to vezmu ze strany pronajímatele;)

ben®

Dobrý den, já už jenom doplním, že i ve výpovědní lhůtě má (měl by) nájemce ještě platit nájemné - to je právě ta (skoro jediná) ochrana pronajímatele, kterou NOZ umožňuje. Často to vede ke sporům, protože nájemce už bydlí (a platí) jinde a to nájemné za minulý pobyt už platit nechce. Proto je (z jeho pohledu) lepší ta dohoda a nabídnout např. do bytu jiného nájemce (což může být pro pronajímatele výhodné. když si ho nemusí potom hledat sám). Zdravím!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]