Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zkušenost s levnou klimatizací v bytě/RD?

Od: jmlc® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den všem.

Některé dotazy a s tím spojené reklamní bannery mi vrazily brouka do hlavy - pořídit si klimu do svého RD? Když jsem stavbu zřizoval, chtěli jsme používat jen rekuperaci a dobrou izolaci RD. Jenže jak to tak bývá, po pár letech je člověk chytřejší a inženýři, co navrhují 25 cm vaty pod střešní krytinu bydlí většinou v bytovce...

Zjišťoval jsem si, kolik by stála dodělávka k rekuperaci pro chlazení - prý "jen" 55tis + DPH. Za tu sumu bych měl do každé místnosti samostatnou klimu *ee*.

Jenže opět každý chválí jen to své - máte nějaké zkušenosti s levnou klimatizací? Zajímají mne zejména negativní zkušenosti, ale případné pochvale konkrétního kusu se nebráním ;)

Teorii si prosím nechte, prosím jen rádce, kteří mají klimu doma a mají svou letitou zkušenost! Děkuji MOC!

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Vlastně bych tu neměl psát, jelikož klimu nemám doma, ale v kanceláři. Ale přesto se zúčastním; jedná se o invertor Panasonic s chladícím výkonem necelé 3kW, (myslím že 2,4) a topným tělěsem 3kW, typ si nepamatuji - mohu případně zjistit.Místnost je pod střechou a bez klimatizace se teplota pohybovala ráno po horkém letním dnu okolo 30st. Klima jede druhým rokem a prozatím bez problémů. Cena byla po slevě cca 23 tisíc/ks i s montáží (montovali současně 4ks, nějaká firma z Brna, která montovala po celé republice, další den jeli do Hradce Králové). Povvídali, že montují hodně po soukromých chatkách - klimu s topením v jednom, je prý o to hodně velký zájem...a ještě doplním, že cena samotné klimy se mimo akci pohybuje okolo 30tisíc...

doplněno 21.06.16 16:02:

Pro vás by byla výhodná Multi split klimatizace, třeba toto (cenu teď neřeším) czechklima.cz/... A ty levné jsou buď výkonově nízko nebo je to o kvalitě komponent - hlavně kompresoru. Setkal jsem se s případem (teď se nejedná o klimu, ale o tepelné čerpadlo vzduch - voda), kdy po jedné a půl sezóně odešel značkový kompresor, a to jen proto, že byl výkonově poddimenzován a jel skoro bez přestávky...bylo to ještě v záruce a výrobce TČ reklamaci po zjištění všech skutečností neuznal...nakonec se dodavatelská firma dohodla se zákazníkem na 50% podílu na platbě za TČ (namontovala na žádost zákazníka výkonově nižší, neměla však písemný doklad, že toto si vyžádal sám zákazník; tak to byla její chyba)...takže i kvalitní zařízení při nevhodném provozování odejde předčasně...a co teprve takové, kde se s životností v délce záruky už předem počítá...

hodnocení

Já bych se rád dostal k cenám, které mi tu vyskakují v reklamně, tj. kolem 15 tis - ale bude to s ohledem na cenu vůbec kvalitní? Tj. vydrží chladit 5-10 let?

doplněno 22.06.16 12:13:

@nonek - díky, právě té kvality se za málo peněz bojím... a hledám možnosti, jak udělat levně a kvalitně ... v dněšní době asi není moc reálné :(

Já mám v kanclíku nějaký levný split - myslím, že je to ETA, nebo něco takového. Invertor to nemá, ale spokojenost - funguje bez potíží, má to DO - co víc chtít, ne?

hodnocení

Bez invertoru je značka ideál. Znáte bližší údaje?Díky

doplněno 28.06.16 18:34:

@promon? víte tedy něco o tom konkrétním typu nebo to byl omyl?

doplněno 29.06.16 07:50:

ok, děkuji... třeba je nějaký podobný ve výprodeji :)

Mrknu, momentálně jsem na služební cestě. Ale už je to starší typ, prý se už nedělá

hodnocení

2x

Co se týče levné klimatizace, tak v kanceláři máme už šestým rokem 3ks obyčejné split klimy ETA 3576 5kw topí/chladí a super. ( euronics.cz/... )

Nejlepší na ní je to že tenkrát stála 9tis... ale už se bohužel neprodává takže domů také hledám nějakou variantu.

Teď bych šel (a asi i půjdu) do této:

allegro.pl/...

nebo silnější

allegro.pl/...

Co se týče chlazení pomocí rozvodů vzduchotechniky, tak to je reálné pro TZ domu cca 2-3kW, (100m3 vzduchu dokáže přenést cca 1kW výkonu, takže pro vyšší výkony se musí hodně zvednout průtok vzduchu a tím průvan a hlučnost.)

Jinak jestli trváte na vestavbě do vzduchotechniky, tak není problém kuchnout výměník z klimatizace, udělat box a prostě ho vložit do VZT potrubí cena bude minimální a účinnost stejná jako při té variantě za 60tis.

hodnocení

Máte nějakou představu, jak to tam narvat? Při nákupu rekuperace nám to buď nenabídli nebo to ještě neexistovalo..., nemám tedy chladící agregát. A v podstatě považuji za hloupost variantu, kterou to řeší sama ATREA - viz. obrázek.

Zkušenost s levnou klimatizací v bytě/RD?
Tak u sebe mám celkem jasno...
Budu pred rekuperacni jednotku stavět multifunkční box, který bude řešit cirkulaci, predehrev, filtrace g4 a aktivni uhlí... Takže jjeden vyměník navíc už nebude problém.
u vás bych to udělal jako samostatnou krabici která se vsadí do rozvodů vzít.
Zkušenost s levnou klimatizací v bytě/RD? #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]