Nejste přihlášen/a.
Renovujeme kuchyni a máme v ní jen jeden zásuvkový okruh, může být myčka, trouba a lednice na jednom okruhu? nebude to moc? nezačne to třeba hořet?
Problém je v tom, že kdyby se musel přitáhnout další okruh, tak by se musel rozsekat celý byt, ten je celý opravený a vymalovaný, protože rozvodnice je uplně na druhé straně.
Bude to moc...
Ne že by něco shořelo, od toho jsou jističe.
Ale na 16A jištění Vám zásuvka utáhne cca 3,6kW...
Myčka má 2kW, trouba 2-2,3kW...lednice 100W.. Ale pokud to pustíte najednou, jistič samozřejmě "spadne"..
Myčka a trouba by nesměla být "nikdy" zapnuta současně..Ale jestli jste schopni to ohlídat...
Existuje ještě jedno "řešení"...a to přivést do myčky teplou vodu..Potom myčka vodu nemusí ohřívat a na maximální příkon jede snad jen první 3 minuty...spíše ještě méně (to je "kritický čas" kde nesmí nastat souběh. Potom už to jedna zásuvka utáhne.
No, jasný, to je vlastně pravda, ještě tam je navíc mikrovlnka, ta má taky celkem velký příkon. Takže pozvu elektrikáře, říkal, že by to šlo možná natáhnout jen z nějaké blízké krabice, tak uvidím. Že by se to nesmělo zapnout naráz to není řešení, když už se to opravuje, tak ať je to pořádně.
vlastní zkušenost z praxe: i nový typ (asi nějak choulostivější) 16 A jističů vydrží nnohahodinový opakovaný současný (a i desítky minut dlouhý) provoz ohřívacích přístrojů (nějakej rychlej náběh motoru by asi neunesly) o celkovym výkonu přes 5,4 kilo - mnohonásobně na mnoha různých jističích ověřeno (neříkám, že jim taková každodenní praxe třeba nezkrátí životnost, ale fakt zásadně při zátěži ještě nad 5 kilo nepadaj (vím, že to při násobení nevychází, ale prostě praxe je taková))
ha, chyba! - je to naopak - 5,4 je výkon, který 16 A spolehlivě neudrží (dýl jak pár minut) (už jsem to zapomněl, záměna přístrojů), ale určitě spolehlivě a opravdu dlouhodobě vydží přes 4,5 kW (myslím že tak 4,8 kilo ještě klidně utáhnou (mluvím o ohřívačích))
na starým bytě sem měl na jednom okruhu s 16A jističem celou kuchyn -mikrovlnka,pračka,varná konvice,lednice a nestalo se že by ten jistič vylítl
pokud je tam jen 1OA jistič tak to bude málo a bude to lítat
Příkon spotebiůu je jaký? Jaký máte jistič?Hliník? Měď?
Ideální - trouba jeden okruh, zbytek na druhý a to ještě nejmenujete varnou konvici. Pokud zapojíte vše na jeden okruh, budete mici spotřebiče používat jednotlivě - lednice pojee pořád, když pojede trouba nesmí jet myčka, konvice atd. Počkejte zde na rádce elektrikáře, ti vám dají celkové řešení vaší otázky.
Omlouvám se, bala jsem pomalejší. Pozn. já mám troubu 3,2 kW.
Prý by mohlo být řešení, dát do kuchyně nějaký další malý rozvaděč, kde dát dva jističe a udělat dva okruhy tam. Upřímně takové řešení by se mi líbilo více, protože představa sekání v tom betonu, přes celý byt .. už teď se mi z toho dělá špatně.
Fungovalo by to řešení s tím podružným rozvaděčem? Nebo je tedy opravdu potřeba natáhnout další kabel?
Ne, podružným rozvaděčem nic nevyřešíš. Leda by jsi do něj přitáhl nový, dostatečně dimenzovaný kabel, to už můžeš natáhnout zrovna samostatné zásuvky. Jen mě zaráží, že investuješ mnoho desitek tisíc kč do nové kuchyně a pak budeš spoustu let omezovaný kvůli pár metrům kabelu navíc. Trouba+deska, myčka, mikrovlnka, varná konvice, lednice, zásuvky v lince, světla – to vše by mělo mít svůj kabel a jistič. Jistě máš blízko i koupelnu s pračkou, ta si taky zaslouží nové vedení. Nyní třeba kabely ulož do lišty, tu si můžeš, za pár let před malováním, zasekat. Jestli si to teď ulehčíš, za několik roků toho budeš litovat. Náprava pak bude dražší a pracnější.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.