Nejste přihlášen/a.
Ahoj, nebyl by tu někdo, kdo se vyzná v problematice bleskosvodů? Už léta řeším otázku, na kterou mi nikdo neodpověděl - tchán nemá na domě bleskosvod a tvrdí mi, že není potřeba, protože dům se nachází "blízko" stožárů vysokého napětí, dle mého odhadu zhruba 100 metrů, možná víc. Podle mě na blesky žádná logika neplatí a při bouřce se tam opravdu bezpečně necítím. Hasiči na dotaz nereagovali a odborná firma odpoví jen řečí předpisů, že dle toho a toho předpisu musí mít dům...atd... Jde mi o to, jestli ta pověra s tím napětím může opravdu fungovat? A pokud ne, co případně může způsobit blesk na domě? Požár? Likvidaci elektroniky? Jde mi především (spíš jedině) o zdraví a život mého syna... Díky, M.
Zkusím ještě trochu doplnit.
Jestli si dobře pamatuji, má ochraný prostor bleskosvodu tvar kužele s vrcholovým úhlem 120 stupňů. Když tedy budeme považovat stožár vysokého napětí za bleskosvod (to se dá), končí jeho ochranný prostor u země ve vzdálenosti 1,4 násobku jeho výšky od něj (je to kružnice kolem). Čím vyšší objekt, tím blíž ke stožáru musí stát aby se do zmíněného ochranného prostoru (tvaru kuželu) vešel. Podle Vašeho popisu se pravděpodobně tahle ochranná funkce v tomto případě neuplatní.
Čim se tedy uklidnit?Značná část blesků probíhá v mracích a k zemi se vůbec nedostane. Pravděpodobnost úderu blesku snižuje: pokud je objekt přízemní, nestojí o samotě, na kopci a ... nemá bleskosvod. Ano,bleskosvod skutečně pravděpodobnost úderu zvyšuje - četl jsem i názor, že je horší špatný bleskosvod než žádný (kolik majitelů pravidelně reviduje?).
Přesto je ale přeci jen tím nejlepším řešením k ochraně majetku a zdraví si bleskosvod pořídit. Něž se Vám to podaří, tak alespoň ty přírodní živly zbytečně nedráždit - třeba takový svod od anteny na půdě k televizoru v místnosti není zrovna to nejlepší řešení.
Účinek blesku v objektu bez bleskosvodu se nedá předem příliš odhadnout, záleží na "síle"blesku i cestě kterou prochází, požár bývá zřejmě častý, zásah člověka naštěstí už méně.Elektronika (zejména moderní) odchází i v objektech s klasickým bleskosvodem - na ochranu se v posledních letech začaly používat tzv. přepěťové ochrany.
Trocha teorie je na:
Ohledně přepěťovky - nejsem bohužel žádný kvalifikovaný elektrikář ale co vím od jiného zkušeného elektikáře, tak hodně záleží na tom jaký je vlastně rozvod elektřiny po samotném bytě. A za jistého typu rozvodu (bohužel nemohu specifikovat, ale prý u starších rozvodů je to velmi časté) je samotný "prodlužovák s přepěťovou ochranou" úplně k ničemu a před poruchou nezachrání. Jiná je samozřejmě situace pokud nejde jen o samotnou nejjednodušší přepěťovku ale třeba o záložní zdroj, ta už zafunguje.
Nakolik je to realita a nakolik to jsou jen "elektrikářské urban legend" nevím, ale věřil bych tomu...
Cituji:
Na kterých objektech je nutné zřizovat hromosvody?
Ochrana před bleskem se musí zřizovat na stavbách a zařízeních tam, kde by blesk mohl způsobit:
ohrožení života nebo zdraví osob (například bytový dům, stavba pro shromažďování většího počtu osob, veřejné ubytovací zařízení)
poruchu s rozsáhlými důsledky (například elektrárna, plynárna, vodárna, budova pro spojová zařízení, nádraží)
výbuch (například výrobna a sklad výbušných a hořlavých látek, kapalin a plynů)
škody na kulturních, popřípadě jiných hodnotách (například obrazárna, knihovna, archív, muzeum, památkově chráněná budova,)
přenesení požáru stavby na sousední stavby, které podle písmen a) až d) musí být před bleskem chráněny
ohrožení stavby, u které je zvýšené nebezpečí zásahu bleskem v důsledku jejího umístění na návrší nebo vyčnívá - li nad okolí (například tovární komín, rozhledna)
Na kterých objektech je nutné zřizovat hromosvody? www.reamoblesk.cz/faq_0.html
Jina kco se týká konkrétně nebezpečí tak cituji:
Obrovská energie blesku naštěstí díky své elektrické podstatě obvykle nemá devastující účinky obdobně silné trhaviny. Většina jeho síly se po úderu neškodně vytratí - tím spíš, že přes 90 procetn výbojů se odehraje mezi mraky a valná část zbytku udeří do volné přírody. Pokud však zasáhne nechráněné lidské sídlo, i jen její málá část může způsobit tragédii nebo velké materiální škody. Blesk je nebezpečný několika způsoby:
biologickými účinky při přímém průchodu lidským těle
tzv. krokovým potenciálem, díky kterému zabíjí i na dálku: v důsledku rozdílu potenciálů mezi dvěma částmi lidského těla různě vzdálenými od místa úderu, organismem proteče silný elektrický proud, podobně jako sekundárním vinutím transformátoru
předměty, kterými bude protékat bleskový výboj se natolik zahřejí, že způsobí požár objektu.
blesk, který bude procházet mokrým dřevem, zdivem může rychle zahřát vypařující se vlhkost, která exploduje a způsobí zničení střešních krovů, komínů, částí zdí, nebo i narušení celé konstrukce objektu.
blesk může také vážně poškodit elektroinstalaci, elektrické spotřebiče, výpočetní techniku, pevné telefony a další elektronik
nebo např. ještě www.blesk.cz/clan/...
Je to jako jezdit v autě nepřipoutaný. Dokud se nic neděje, tak je všechno v pořádku. Je možné jezdit takhle celý život, aniž by se někomu v autě něco stalo. Ale na druhou stranu stačí i jen jedna jediná havárie - a klidně i nezaviněnná - a je "vymalováno". Osobně bych tohle neriskoval.
Když je to tchánovi jedno je to jeho věc, ale jakmile by tím ohrožoval zdraví mé i mé rodiny tak bych byl nekompromisní. A i pokud by se naštěstí nic nestalo, tak si myslím že by to doma odneslo pár "drobností" jako jsou televize, lednice, elektrický sporák, pračka a tak - takže by ta "jedna" dobře mířená rána mohla klidně stát několik desítek až stovek tisíc bez šance že to pojišťovna proplatí...
Velký železný stožár vysokého napětí samozřejmě může přitáhnut blesk, ale jde i o to jak je dům vysoký a kde uhodí. Třeba pokud je ten stožár 100m vlevo od domu a blesk udeří 100m vpravo od domu, tak i když nepodceňuji vodivost stožáru tak pro blesk asi bude jako lepší cíl ten 100metrů vzdálený dům bez bleskosvodu než 200 metrů vzdálený stožár.
doplněno 21.08.09 14:49:Mimochodem vzpoměl jsem si na jeden zajímavý dokument, kde testovali blesky a pravděpodobnost zásahu do golfisty na hřišti.
Do stejné vzdálenosti od opravdu velkého generátoru dali dvě naprosto stejné figuríny. Zásahy vycházely tak půl na půl.
Potom jedné z figurín dali "do ruky" kovovou golfovou hůl zvedlou k nebi a opět začali testovat. Hůl spolehlivě podstatně zvedla pravděpodobnost zásahu, ale i přesto občas "blesk" zasáhnul i tu figurínu bez hole.
Když to převedu na tvoji situaci - je pravděpodobné, že asi uhodí do toho stožáru. Ale NENÍ VYLOUČENÉ že může uhodit i do domu...
No jo, mně to štve, ráda bych byla nekompromisní, ale to bych si ten bleskosvod musela zacvakat Jezdíme tam vždycky jen na pár dní, ale dost často, přesto na financování jeho bleskosvodu nemám
Jak o tom začnu, desně se nas... a začne s báchorkou o sloupech... Ach jo
Ahoj moxo! Asi s tchánem nic nenaděláš, když má své argumenty. Jen tak odhadem si myslím, že instalace u patrového domku by stála minimálně 20 - 30 tis. Kč. Já jsem si zjišťovala výdaje asi před 15 roky u přízemního domku a bylo to asi zruba 13 tis. Kč. Ale to bylo, že si sami vykopeme rygol okolo domku na uzemění. Hlavně se zaměř na to mít při bouřce zavřená okna, vypnuté spotřebiče ze zásuvek apod. a tak alespoň minimalizovat účinky případného zásahu. Bouřky se také bojím. Blesk je ovšem nevyzpytetelný a občas si uhodí i do nízkých staveb, kde by člověk řekl, že to není možné. Takže hlavně nastuduj zásady chování při bouřce a začni soustavně zpracovávat tchána.
A za bouřky se nemá telefonovat ani z pevné a ani z mobilu. Ještě jsem si vzpomněla, že blesk může vysoké napětí přitahovat, stejně jako vysoké stomy. Ovšem může změnit směr a uhodit do kůlny poblíž. Snad jenom do ořechu blesk neuhodí, ale jestli je to pravda a nebo proč, to fakt nevím. A kulový blesk, to je vůbec extrém, pro který neplatí žádná pravidla a práskne si, kam chce.
Nevím, jestli je povinnost mít na domě hromosvod. Asi bych se na blízkost stožárů nespoléhal. Blesk vám může zničit jak veškerou elektroniku, tak i způsobit požár. A slyšel jsem, že pojišťovna se při vyplácení škod na domě bez hromosvodu cuká. A o zdraví při požáru ani netřeba psát.
Pokud žádná logika na blesky neplatí, je zbytečné si tím lámat hlavu. Za takových okolností blesk tak jako tak nemá žádný důvod používat spořádaně hromosvod. Fakt je, že smrtelný zásah bleskem nelze vyloučit ani s hromosvodem. Stejně jde vždy jen o pravděpodobnost, ovšem pak ještě může přiletět blesk kulový, spadnout letadlo, kamion...
Šetřit na nesprávném místě se nevyplácí. Jsem profesionální hasič a hořících domů bez hromosvodu jsem viděl již za svoji praxi několik. Zhodnoťte. Dát za hromosvod a nebo přijít o dům. Když potom vidíte ty nešťastné lidi. Nepřál bych Vám to. Psal jste, že máte syna. Děti se při požáru instinktivně schovají. A co potom. Snad už psát víc nemusím. Popsal bych Vám jeden případ, kdy se dítě před požárem schovalo. Ale raději ne. Hrozný pohled.
Tím nechci říct, že hromosvod vše uchrání. Když budete montovat, firma bude měřit odpor. Jde o to, jestli jste v oblasti, kde je dostatečně vodivá zem.
jenom moje zkušenost - chata, nad chatou obrovská borovice... vše je prý v pořádku. říkal mi jeden starý pán, že to ideálně chrání před bleskem... vysadte u tchána borovice
No neprijde mi to zrovna moc chytry...praskne do borovice, ta lehne na chatu a z ni mate jen ruinu...si rikam co je lepsi, uhoret, nebo byt zasypan) Videl bych to na hromosvod vsude...Vichni jsou totiz desne nad veci, ale kdyz se pak neco stane, jen bedujou a to ze je to vetsinou jejich blbost, o tom nechce nikdo slyset (je to jen muj nazor, do nikoho nerejpu, jen se snazim problemum radeji predchazet)
Tomu nevěřte... Těsně (cca 5 metrů) vedle budovy kde pracuji stojí asi 10 topolů, které jsou 2x tak vysoké jako ta budova. Loni udeřil blesk. Topoly spolehlivě minu, u hromosvodu rozbil několik tašek a uštípl kus zdiva. Kompletně proděravěl plochou střechu (nějaký typ Ipy), takže následná průtrž mračen vyplavila kompletně celé horní patro. Výboj prošel do LAN rozvodů budovy a zničil IT techniku v hodnotě skoro půl milionu.
Tolik k realitě a bludné důvěře ohledně nejvyššího bodu v okolí.
Siki, řeč je o domě tchána, na svém domě hromosvod mám. Dovedete si ale představit, jak z mateřské financuji hromosvod na domě někoho jiného? Samozřejmě je pro mě můj syn nejdůležitější, ale tohle mi přijde trochu absurdní...Pak je ještě řešení tam nejezdit a tchána si znepřátelit, protože jemu nic nevysvětlíte. Samozřejmě i tak je zdraví syna přednější. A ten dotaz sem vznesla právě proto, že jeho verzi nevěřím a štve mě to. Ale zkuste to v mé kůži.
Abys to platila ty je nesmysl. Podle mě si musíš zvolit, jestli radši dáš na svůj instinkt že dům bez bleskosvodu je nebezpečný nebo se přizpůsobíš jeho názoru jen proto, abys před tchánem "nevypadala jako hysterka".
Osobně bych za téhle situace dal přednost tomu "zbytečnému hysterčení" a v klidu tchánovi řekl, že bude u vás kdykoliv vítán ale že pobyt v jeho domě pokládáš za nebezpečný a proto tam už s dětmi na delší dobu jezdit nemůžeš. Možná si o tobě bude myslel že jsi jen další bláznová ženská, ale třeba ho to přiměje něco s tím bleskosvodem udělat... No a i kdyby to neudělal, tak budeš alespoň usínat s pocitem že se nemusíš bát každého zahřmění.
Pan tchán bude asi odborníl na slovo vzatý který usnul v době Prokopa Diviše,bohužel pravdu nemá ,na budově ve vzdálenosti cca 100 metrů od vedení VVN může vniknou tak maximálne indukované napětí při přímém zásahu linky ale blesk má své bratříčky (toto není filmová replika ale pravda ) bezpečná vzdálenost od blesku je zhruba 3km ale pokud je člověk v suchu a pod střechou tak je jediné nebezpečí kulový blesk ( malá pravděpodobnost zásahu ) ,vše záleží na vzdušném odporu blesk si hledá cestu nejnišího odporu,a jeho trasa se nedá dopředu určit ani vypočítat ,proto i když je vedle strom tak bleskosvod pochytá jeho zbytky ,je to bohuřel tak rozsáhlá otázka že se nedá jednoznačně odpovědět ,bez nalosti místa
Buďte klidná. Podívejte se, kolik lidí zahyne v domě úderem blesku a zjistíte, že na vašeho syna číhají mnohem větší nebezpečí. Autonehoda, zneužití rodinným příslušníkem, alergická reakce na vosí píchnutí, komplikace po běžné chřipce. Pravděpodobně trpíte (stejně jako spousta dalších lidí) strachem z bouřky.
Jak jsem pročetl tuto diskusi, drtivá většina přispěvatelů hovoří buď z oblasti teorie nebo nějakých předpisů nebo se drží babských povídaček. Tak já přidám osobní zkušenost:
Ještě nedávno sjem bydlel v nájemním domě, kde léte bleskosvod nebyl. Jako mnoho jiných zde nám bylo tvrzeno, že vzhledem k tomu, že vedle nás stojí kostel, což je budova cca 2x-3x vyšší (jeho výšku neznám) a je na něm bleskosvod, můžeme být naprosto v klidu, blesk si přece vybírá nejvyšší místa v krajině...
A co je na tom pravdy? V poslední době, kdy všude přibývá náhlých bouřek, průtrží mračen a vychřic. Přibylo blesků i u nás.
Výsledek? jen u nás v bytě dvě zničené TV, videorekordér a elektrický budík během asi tří let, mezi domem a kostelem dva bleskem přeražené smrky. ve vedlejších domácnostech to také odnesli nějaké TV... Nakonec jsme majitele dotlačili k instalaci bleskosvodu a od té doby je klid. Možná jen náhoda, ale je to přeci jen větší klid.
Takže nechám na posouzení zdejší veřejnosti, nakolik je to vyhazování peněz, pořídit na dům bleskosvod. Ono by to příště mohlo být horší nez mrtvá TV...
Prováděcí vyhláška stavebního zákon - Ochrana před bleskem
Ochrana před bleskem se musí zřizovat na stavbách a zařízeních tam, kde by blesk mohl způsobit
ohrožení života nebo zdraví osob (například bytový dům, stavba pro shromažďování většího počtu osob, stavba pro obchod, zdravotnictví a školství, stavby veřejných ubytovacích zařízení) nebo většího počtu zvířat,
poruchu s rozsáhlými důsledky (například elektrárna, plynárna, vodárna, budova pro spojová zařízení, nádraží),
výbuch (například výrobna a sklad výbušných a hořlavých látek, kapalin a plynů),
škody na kulturních, popřípadě jiných hodnotách (například obrazárna, knihovna, archiv, muzeum, památkově chráněná budova),
přenesení požáru stavby na sousední stavby, které podle písmen a) až d) musí být před bleskem chráněny,
ohrožení stavby, u které je zvýšené nebezpečí zásahu bleskem v důsledku jejího umístění na návrší nebo vyčnívá-li nad okolí (například tovární komín, věž, rozhledna).
Instalace u ostatních objektů je dobrovolná, praxe tedy je, že na to všichni kašlou, povšimněte si bodu 6 - tchán má vlastně pravdu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.