Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vnitrni zatepleni

Od: jenda37* odpovědí: 6 změna:
Dobry den, mam 45cm tl. obvodove zdi z plnych cihel a v ni vyklenek na police 120x50cm na hloubku 30cm.Tzn, ze mi zbyva mezi interierem a exterierem. Jakou bych mel zevnitr vylepit tloustku polystyrenu, abych se dostal za rosny bod, a nehrozily vlhkosti a plisne? Dekuji za radu.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

0x
Jestli vás dobře chápu, máte ve zdi výklenek, který chcete zevnitř pokrýt polyšem, aby se stěna tvářila jako homogenní celek, bez tepelných mostů. A zároveň aby rosný bod byl při normální teplotě a vlhkosti v tom vnitřním polystyrenu.
Stěna je 45 cm, výklenek má zeď 15 cm. Tedy nahrazujete 30 cm plných cihel.
Cihla zeď má přibližně R 0,2 na 15 cm, polystyren má R 0,25 na 1 cm. Tedy 2 cm polystyrenu mají vyšší tepelný odpor, než 30 cm zdi z plných cihel. Tedy cokoliv nad 2 cm na bocích a zádech výklenku, víc je lépe. Rosný bod by měl být už při této tloušťce v polystyrenu, takže z tohoto hlediska vyhovuje také. Když dáte 5 a víc, budete mít i rezervu.
Jenže podle mého názoru je takové zateplení jen z nouze cnost. Dejte zateplení zvenku, na vaši zeď nejmíň 15 cm, ušetříte za teplo a nemusíte řešit výklenky.
jenda37*
hodnocení

Chapete spravne, poly5cm styren a vice jsem si take myslel ze by mohl stacit. Vim, vim, fasada bohuzel bude az jednou no... Dekuji za Vasi odpoved.

No já bych to polystyrenem nedělal. Z důvodu prodyšnosti bych použil ytong multipor v tlouštce 10cm (to by mělo stačit. Pozor, je na to přímo lepicí malta multipor. Do této malty se vkládá i perlinka.

hodnocení

0x

Možná, že jsem špatně pochopila váši otázku, ale několikrát jsem už slyšela a viděla, že vnitřní zateplení donutilo vlhkost popolézt po zdi, až na strop. A nepomohly ani kachličky. Zateplovat se musí zvenku. Nezateplit, zazdít!

Pochopila dobře, ale paní nezatepluje, jen vypňuje prostor, Je to jen malá plocha, kde nehrozí problémy. Celoplošně by to bylo horší.

jabraka*
hodnocení

0x

Taková výplň nemá jakýkoliv smysl.U monolitní zdi se velmi uplatňuje také teplná akumulace stavebního materiálu.Tepelný most tedy ve značně silné zdi nevznikne,rosný bod je hluboko ve stěně,Pokud takovou zeď zeslabíme,rosný bod bude hned za izolací,pak bude záležet také na tom,jak dokonale tuto část stěny utěsníme proti vniknutí vlhkého vzduchu,aby za touto izolací nemohla vlhkost kondenzovat.Protože jsme tuto slabší stěnu zaizolovali,ztrácí tepelnou akumulaci a ještě více se problém s kondenzací vyhrotí.Rozhodně ani 10 cm polyše nic nevyřeší.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]