Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Materiál u sousedova plotu

Od: lubos2 odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,soused si udělal nový plot a já jsem chtěl k plotu položit paletu a na ní dát vlnitý plech,který momentálně nepotřebuji.Soused na mě vystartoval,že tam nic dávat nebudu,protože by mu voda cákala na jeho plot,který byl údajně drahý a jestli prý neznám stavební zákon...ten opravdu neznám,proto jsem hledal a nic jsem nenašel,tedy pokud se nejedná o stavbu.děkuji za radu Luboš

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

.Soused na mě vystartoval,že tam nic dávat nebudu,protože by mu voda cákala na jeho plot
to bude sousedovi vadit! Ovšem to, že mu na ten plot bude pršet, to drahému plotu vadit nebude?! Divná logika souseda...

§ 1012 Obč. zákoník

Vlastník má právo se svým vlastnictvím v mezích právního řádu libovolně nakládat a jiné osoby z toho vyloučit. Vlastníku se zakazuje nad míru přiměřenou poměrům závažně rušit práva jiných osob, jakož i vykonávat takové činy, jejichž hlavním účelem je jiné osoby obtěžovat nebo poškodit.

Pokud nebude tazatel nad míru přiměřenou poměrům závažně rušit práva jiných osob, jakož i vykonávat takové činy, jejichž hlavním účelem je jiné osoby obtěžovat nebo poškodit, může soused říkat co chce...

.

fidonet, bylo by vhodné konkrétně upřesnit, které nařízení či zákon zakazuje zasadit stromy do 5 metrů od kraje pozemku.

Já poznám jen § 1017 Obč. zákoníku

(1) Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.

dále fido prosím o konkrétní zákon, který říká: Plot může postavit 50 cm od vašeho pozemku. A vy taky. mezi pozemky MUSI být 1 metr průchod, který musí být přístupný.

Pokud něco tvrdíte, třeba to podložit konkrétním zákonem, aby tazatel mohl s jeho ustanovením operovat při styku se sousedem... i my se rádi poučíme...

Myslím, že pan Hejkal sem dává smysluplné a hlavně podložené odpovědi i s číslem a zněním zákona. Tlekám.

hodnocení

2x

Není nad spokojené sousedské vztahy... *frajer*

Na druhou stranu - i když na své jednání máte právní nárok, můžete tím znepříjemnit život své rodině pro další 3 generace. A to si opravdu nedělám srandu!

Zkuste si to se sousedem vysvětlit rozmně - *pivo*

danys*
hodnocení

1x
Položit si k plotu můžete co chcete. Pokud byste něco chtěl delat- pergolu, altán, nějaké sezení,tak 2m od plotu
lubos2
hodnocení

děkuji všem za odpověď,...jj,není nad dobré sousedské vztahy.Luboš

fidonet*
hodnocení

1x

a ještě nesmíte zasadit stromy do 5 metrů od kraje pozemku.

Můj soused mi chodil po pozemku a nadával, že mám kompost u lesa, asi metr od jeho lesa, tedy prudkého svahu, kam se ani nedostane. Myslel jsem, že se zbláznil. Vloni jsme obehnali plotem pozemek a máme klid.

K tomu plotu co postavil. Plot může postavit 50 cm od vašeho pozemku. A vy taky. mezi pozemky MUSI být 1 metr průchod, který musí být přístupný. Myslíte, že to tak v praxi je?

p.s. na svém pozemku můžete mít postavené co chcete ( tedy paletu - nenechte se "buzerovat" ). Pak příjde s tím, že máte moc bahnitou trávu, a že kapky děště ušpiněné bahnem cákají po dopadu na zem, na jeho plot :)

Fidonete, prosím, poučte mne, kde jste toto vyčetl?

"Plot může postavit 50 cm od vašeho pozemku. A vy taky. mezi pozemky MUSI být 1 metr průchod, který musí být přístupný"

Že to nikde nevidím.

hodnocení

0x

Vlnitý plech by měl mít sklon na Váš pozemek, aby stékající voda nemohla poškozovat sousedův nový plot. Pak už bych ho poslal k Brdičkům.

uska*
hodnocení

0x

I když eternit uskladníte se spádem na váš pozemek, tak při dešti se bude voda odrážet od eternitu a stříikat na sousedův plot. Nemáteli jinou možnost uskladnění eternitu, tak jednu plotnu vložte ještě za paletu s přesahem do výšky, aby voda neprskala na plot souseda. Jinak ať si soused trhne nohou.

doplněno 20.06.16 08:03:

cicko - ano, vyměnila jsem název materiálu, omlouvám se, ale jak vidno, všichni krom vás to pochopili. Vy umíte jen rejt a neumíte radit? Jak je vaše odpověď přínosná tazateli? To zas nechápu já.

cicko*

Vlnitý plech z eternitu? Asi nějakej slušnej oddíl!

To zase bude prskat, že mu stíní... *smich*

Některým sousedům se nelze zavděčit...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]