Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stavba příčky

Od: trossau* odpovědí: 7 změna:

řeším jeden stavební problém a nerad bych udělal nějakou koninu. V sauně máme ochlazovací bazenek, který jsem postavil zbytečně velký (to jsem zjistil při návštěvě několika lázeňských saun ve Varech a Františkjových lázních).

Jeho velikost je následující:

(vnitřní rozměry)

šířka - 90 cm
délka - 113 cm
hloubka - 82 cm

Při saunování jej napouštíme tak, že je hladina vody asi 65 cm ode dna. Za těchto okolností se lze pohodlně ponořit i s hlavou, protože tělo jisté množství vody vytlačí a hladina stoupne.

Abychom zbytečně neplýtvali vodou, chci v bazénu postavit příčku z bílých cihel na "štorcku" tak, že by byla příčka široká i s omítkou a obkládačkami cca 9 cm. (rozměry cihel: 24 x 11.5 x 7 cm)

Příčka by byla dlouhá 113 cm a vysoká 82 cm, při čemž by hladina vody dosáhla při ponoření jednoho člověka cca 70 cm.

Příčka bude od původní stěny bazénu cca 32 cm vzdálená.

Musím ji zapřít o původní stěnu po stranách a v prostředku přizdívkou mezi původní stěnou a novou štorckou, nebo bude po vyzdění nová stěna dostatečně stabilní i bez této výztuhy?

Nebo mám zakotvit příčku do protějších stěn pomocí kovové kulatiny umístěné do spár mezi cihlami?

Nebo si myslíte jako já, že není třeba příčku vůbec kotvit?

Děkuji všem, kdo si můj článek přečte a poradí.

doplněno 17.06.16 13:19:

Příčku chci postavit asi 32 cm od stěny, kde je napouštěcí ventil - viz. přiložené foto bazénku.

doplněno 18.06.16 18:20:

Čas trhnul oponou a já, s pomocí těch, kteří se k mému problému vyjádřili, příčku postavil. Děkuji všem za snahu mi pomoci.

Nyní musí nastat technologická přestávka a po ní přijde na řadu obklad.

Jak jsem to provrdl ukáže přiložené foto.

Dík za pomoc.

Stavba příčky
Stavba příčky #2

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ludak*
hodnocení

2x

Vylož prostor polystyrenem a máš klid.A líp se ti bude přizdívat.Samostatně bych to nestavěl.

trossau*
hodnocení

Děkuji Vám, že jste mi dobře poradil. S tím polyšem to je dobré řešení.

ludak*
17.06.16 13:55

Nemáš z.

hodnocení

2x
Počítám :
90-32-9=49 cm, případně
90-32=58 cm podle toho, zda těch 32 cm obsahuje i tloušťku příčky, nebo ne.
.
Těch 58 cm se mi zdá dost úzké na ponoření, o 49 cm ani nemluvím. Zkuste si ten prostor někde provizorně vytvořit a zkuste se v něm jakoby ponořit, otočit, ochladit, bez doteku stěny a obití loktů... A to v jedné osobě.
.
Lépe by bylo ubrat z těch 113 cm. Ovšem na jedné straně jsou schody a na druhé odpad.
.
Kolikrát chcete měnit vodu? Pokaždé? V jakých intervalech se budete saunovat?
trossau*
hodnocení

Hallo Hejkal, jsem rád, že Vás můj problém zaujal. Po zralé úvaze a přečtení příspěvků jsem se rozhodl půdorys bazénku zmenšit tak, že vnitřní rozměry budou 65 x 113 cm. Příčku vyzdím na půlku cihly a prostor mezi stěnou s napouštěcím ventilem a příčkou vyplním polystyrenem tak, aby kolem něj byl beton v síle cca 2 cm.

Příčku vyzdím do výšky původních stěn bazenku a vršek opatřím obkládačkami.

Máte pravdu, zmenšení těch 113 cm je problematické kvůli schodům a odpadu.

Vodu měníme po každém saunování a saunu používáme 2x týdně, v případě návštěvy i vícekrát.

Když byla voda levná nebyl to problém, ale od té doby, co naši "prozíraví nárohospodáři" všechnu vodu prodali za pár švestek na věky cizím podnikatelům, a ti za litr vody budou za chvíli chtít víc než stojí kdysi české plzeňské pivo Prazdroj, musíme s vodou hospodařit...

doplněno 04.07.16 19:52:

Zdravím Hejkala a ostatní, kdo mi pomohli problém vyřešit.Na přiložených fotografií uvidíte, jak to nakonec dopadlo. Ještě jednou díky všem, kdo mi poradili.

Stavba příčky #3
Stavba příčky #4

hodnocení

0x

Pokud to myslíte vážně-tak bych viděl řešení- prostor mezi "příčkou" a stěnou bazenku bych každopádně vyplnil aspoň polyšem a jistě i zakotvil ,budete tam mít skoro kubík vody (resp 3/4 kubíku = 3,4 tuny a to již je nějaká síla jakou to bude na onu příčku působit!)

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj.

Né, že bych snad mohl uklidnit informací, ale ta Veolia to má mít zatím jen do konce roku 2020. Pak se bude uvidět. Dnes jsem o tom dokonce někde četl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]