Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych i na WC, které je ještě z umakartu přidat ventilátor na odsávání.
Jak by jste to provedli? Čím vyřezat otvor do umakartu, poté kam a jak zapojit odtah a kabel?
Je potřeba koupit nějakou rouru?
Neporadil by mi někdo? Chtěl bych si to udělat sám.
Děkuji
Předpokládám, že jde o panelák a tam by se do vzduchotechniky nemělo zasahovat. Když přidáte ventilátor, tak se ten zápach bude tlačit do bytů kolem vás (stejný problém je s digestoří). Na paneláku je většinou centrální ventilátor, který se spouští spínačem z každého bytu. Takže doporučuju vyčistit stávající odtah a případně na správcovské firmě řešit nefunkčnost centrálního ventilátoru nebo vašeho spínače. A když se v něm budete vrtat sám, tak bacha - je to pod proudem, i když vypnete jistič pro byt. I mě to napoprvé překvapilo.
Dotaz je mi trochu záhadou: Vy nemáte vyvedené odsávání na WC (byť bez ventilátoru)?
K výrobě díry do umakartu: Je to poměrně křehká věc, může se to štípnout. Kulaté díry jsme odvrtávali - nějakou pětku vrták a jedna díra vedle druhé. Hranaté díry - vrtákem udělat prostor pro plátek pilky na železo a potom řezat. Z přímočaré pily bych měl strach.
Kam zapojit odtah? Osobně jsem ještě neviděl panelákové WC bez svislého vzduchotechnického potrubí (tedy připojit tam), ale ne všechna WC měla viditelné mřížky vstupů, někdy je to skryté za dvířky v šachtě. Určitě nepřipojovat na kuchyňskou vzduchotechniku.
Kam zapojit kabel? Všechna typizovaná jádra mají svorkovnice buď v šachtě za WC nebo alespoň na některé ze stěn, kabel se dá protáhnout dvojitým stropem. Konkrétněji lze poradit, pokud nám prozradíte typ jádra. Typové štítky se občas dají najít pod dvířky šachty na WC, občas je papírový štítek na jejich vnitřní straně. Jinak asi jen foto...
Pro formu připomínám, že zasahujete do společných částí domu (tedy pokud to vyvedete do stoupačky vzduchotechniky nebo kamkoliv skrz obvodovou zeď. K takovému zásahu je třeba povolení vlastníka (případně správce) objektu.
Ještě bych doplnil: Uvedná úprava bez znalosti místních poměrů (a soudím dle Vašeho dotazu, že tu nemáte) může nadělat pěknou paseku. Co nevoní Vám, zcela jistě nebude vonět sousedovi, tak je třeba zajistit, aby se to k němu nedostalo!
Odtah zplodin je zajištěn v šachtě do centrální šachty.Je tam vývod sání z koupelny a do něj je otvor.Dokonce bývá ve WC i spouštěcí tlačítko sacího ventilátoru stoupačky.Pokud trváš na ventilátoru,lze mezaxiál zabudovat po odklopení stěnové desky za klozetem do ventilačního potrubí.Spouštěcí tlačitko umístit kdekoliv poruce.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.