Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stabební zákon kolaudace

Od: goritka* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak správně a právně postupovat splatnosti vlastní směnky? Mockrát děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Zde jsou uvedeny podstatné informace o vlastní směnce: obcanskepravo.juristic.cz/..., ale jak píše kolega, je to závazek zaplatit určité osobě v určený termín danou částku a na určeném místě. Je ještě podstatné, zda jste výstavce směnky a nebo zda má být placeno Vám.

doplněno 18.08.09 20:52:

Goritka dávala ještě dotaz týkající se změny v užívání stavby a asi omylem nezměnila název otázky. :(

goritka*
hodnocení

Krásný den, Lidko. Takže je nutné se v daný den splatnosti sejít na místě tenkrát vystavené směnky a vyžadovat zaplacení. Směnku mám u sebe a má být placeno mně. Půjčila jsem peníze, naštěstí tedy na směnku. bohužel dlužník se ke splacení nemá. Vím, že v daný termín tam pojedu zbytečně, ale pojedu. Jak mám pokračovat dále? Děkuji moc Katka

lidka*
Směnečný (šekový) platební rozkaz

Pokud žalobce soudu předloží v žalobě směnku nebo šek, o jehož pravdivosti není důvod pochybovat a další listiny k uplatnění práva, soud vydá tzv. směnečný (šekový) platební rozkaz. Ten ukládá žalovanému do 3 dnů zaplatit požadovanou částku a náklady řízení. Žalovaný může do 3 dnů od doručení rozkazu podat tzv. námitky, v nichž musí být uvedeno vše, co žalovaný proti rozkazu namítá. Po podání námitek soud nařídí jednání. Směnečný (šekový) platební rozkaz musí být doručen do vlastních rukou žalovaného.

*klik* Hezký den goritko! Toto je postup při nezaplacení směnečné částky. Pokud se jedná o vyšší obnos, asi bych to řešila s pomocí právníka. Protože by měla následovat žaloba na soud. Když jsme jako úřad uplaňovali placení ze směnky, tak u toho byl notář, který potvrdil, že k placení nedošlo a následovala soudní žaloba. Ale určitě bych v každém případě vzala sebou alespoň svědka a sepsala krátký zápis, že platba byla odmítnuta na místě a v čase splatnosti směnečné částky výstavcem směnky. Tak doufám, že se Vám v krátkém čase podaří peníze z dlužníka dostat. Alespoň vždycky nám právníci tvrdili, že směnka je nejrychlejší způsob, jak dlužníka zinkasovat. Soud nezkoumá podstatu dluhu, ale pouze náležitosti směnky. Tak hodně štěstí! *placni*

doplněno 19.08.09 08:51:

Katko, ještě jednu věc bych doplnila. Pamatuji se v jednom případě, že výstavce směnky uhradil pouze část směnečné částky. A jestli se dobře pamatuji, tak jsem zjišťovala, zda je to možné podle směnečného zákona. On tu možnost skutečně měl a nemohla jsem ji odmítnout . Platbu jsem uvedla na zadní straně směnky. Koukněte se ještě do zákona, zda to platí i nadále. Zkusím také pohledat. *cteni*

doplněno 19.08.09 08:56:

Ani mi to Katko dlouho netrvalo a je to tak! Dávám celý článek z "Měšce"- je to zde podrobně popsáno (lidsky a ne jako zákony právnickou mluvou :D). mesec.cz/...

goritka*
hodnocení

Krásný sluníčkový den, Lidko, děkuji moc.

hodnocení

0x

podle textu na vlastní splátce. To co jste podepsala to musíte splnit.

Proč se v textu "stabební zákon kolaudace "?

goritka*
hodnocení

Dobrý den, Jiříku. Mám směnku řádně vyplněnou, dlužník se však k placení nemá. Za titulek se omlouvám, byla jsem příliš rychlá a titulek mi tam zůstal z předchozí otázky :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]