Nejste přihlášen/a.
Každý rok trávím dlouhé chvíle nad dělením usušené majoránky na lístky a stonky. Obojí má svůj význam, ale jen ty lístky v kuchyni. Protože kupovaná majoránka je velmi nekvalitní (vlastně má šmrnc sena, nic víc), považuji její získávání z vlastních zdrojů za velmi podstatné. Jak si tedy usnadnit ono zmíněné dělení. Hrubá vícenásobná síta jsem již zkoušel...
Možná by se dalo použít přirovnání k tomu, jak odstopkovávám rybíz na kompot. Dělám to vidličkou a nejsem u toho tak zapráskaná, jako když jsem kuličky odstopkovávala dřív ručně. Navíc mě rybízová šťáva nedělala dobře na pokožku a kuličky byly víc pomačkané. Nešlo by to vymyslet něco podobného na majoránku - já nevím něco s menšími mezerami - třeba hřeben? Ale to by chtělo asi spíš ostřejší hrany, že?
Majoránku na záhoně ostříhám, vyperu ve vodě dám do froté ručníku, pořádně zaváži a dám do ždímačky vysušit. Sednu si spolu s vnoučaty do pergoly a otrhávám (drhnu) lístečky jako při draní peří - jde to úžasně rychle. Dám na plechy a usuším. Takto usušená majoránka má výtečné aróma při použití v kuchyni. Lístečky drtím, až ji dávám do různých jídel např. bramboračky, či bramboráku. Nemá to chybu.
Majoránku na záhoně ostříhám, vyperu ve vodě dám do froté ručníku, pořádně zaváži a dám do ždímačky vysušit. Sednu si spolu s vnoučaty do pergoly a otrhávám (drhnu) lístečky jako při draní peří - jde to úžasně rychle. Dám na plechy a usuším. Takto usušená majoránka má výtečné aróma při použití v kuchyni. Lístečky drtím, až ji dávám do různých jídel např. bramboračky, či bramboráku. Nemá to chybu.
Děkuji za tuto zkušenost, ale u mne se bohužel trhání z osušených snítek neosvědčilo... Froté ručník a ždímačku nahrazujeme obyčejnou odstředivkou na salát (rotující koš v nádobě), vnoučata, ba ani děti, na draní zatím nemáme... odstředěné snítky sušíme na sítech v podkroví domu...
Ale i tak děkuji za ochotu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.