Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Majoránka ze zahrady, jak na ni?

Od: strejc® odpovědí: 9 změna:

Každý rok trávím dlouhé chvíle nad dělením usušené majoránky na lístky a stonky. Obojí má svůj význam, ale jen ty lístky v kuchyni. Protože kupovaná majoránka je velmi nekvalitní (vlastně má šmrnc sena, nic víc), považuji její získávání z vlastních zdrojů za velmi podstatné. Jak si tedy usnadnit ono zmíněné dělení. Hrubá vícenásobná síta jsem již zkoušel... *nevi*

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Možná by se dalo použít přirovnání k tomu, jak odstopkovávám rybíz na kompot. Dělám to vidličkou a nejsem u toho tak zapráskaná, jako když jsem kuličky odstopkovávala dřív ručně. Navíc mě rybízová šťáva nedělala dobře na pokožku a kuličky byly víc pomačkané. Nešlo by to vymyslet něco podobného na majoránku - já nevím něco s menšími mezerami - třeba hřeben? *nevi* Ale to by chtělo asi spíš ostřejší hrany, že?

hodnocení

Jo, lidka®, tak nějak jsem začínal. Postupem času jsem přešel na kartáč na králíky, ten je celkem dobrej, ale poněkud po delší době píchá do prstů... Ten rybíz přes vidličku se dělá i u nás, naštěstí ho na zahradě nemám a chodím si pro falešné brusinky ke kamarádům... Nicméně děkuji za ochotu *placni*

ledkov*
hodnocení

0x

Já to dělám tak, že dobře usuším celou vnať a potom to deru jak peří. Občas se přitom nějaký stonek na konci utrhne, ale jinak dost dobrý.

hodnocení

Ano, tak to děláme, jak jsem výše psal. Ty stopečky, třeba v držťkovce, nejsou úplně ideální... Bramborák to však přehlédne.

hodnocení

0x

;) Dalo by se to zjednodušit i tak, že vám pošlu svou adresu a od velkého množství vám odpomohu. *hi*Majoránku já můžu moc *uspech*

hodnocení

Nápad je to dobrý, ale nějak neřeší můj problém... a navíc jsem děsně lakomej. *smich*

ucetni*
hodnocení

0x

Majoránku na záhoně ostříhám, vyperu ve vodě dám do froté ručníku, pořádně zaváži a dám do ždímačky vysušit. Sednu si spolu s vnoučaty do pergoly a otrhávám (drhnu) lístečky jako při draní peří - jde to úžasně rychle. Dám na plechy a usuším. Takto usušená majoránka má výtečné aróma při použití v kuchyni. Lístečky drtím, až ji dávám do různých jídel např. bramboračky, či bramboráku. Nemá to chybu.

ucetni*
hodnocení

0x

Majoránku na záhoně ostříhám, vyperu ve vodě dám do froté ručníku, pořádně zaváži a dám do ždímačky vysušit. Sednu si spolu s vnoučaty do pergoly a otrhávám (drhnu) lístečky jako při draní peří - jde to úžasně rychle. Dám na plechy a usuším. Takto usušená majoránka má výtečné aróma při použití v kuchyni. Lístečky drtím, až ji dávám do různých jídel např. bramboračky, či bramboráku. Nemá to chybu.*nevi*

hodnocení

Děkuji za tuto zkušenost, ale u mne se bohužel trhání z osušených snítek neosvědčilo... Froté ručník a ždímačku nahrazujeme obyčejnou odstředivkou na salát (rotující koš v nádobě), vnoučata, ba ani děti, na draní zatím nemáme... odstředěné snítky sušíme na sítech v podkroví domu...

Ale i tak děkuji za ochotu. *palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]