Nejste přihlášen/a.
Měnili jsem osobu, na kterou je vedený plyn a elektřina a při té příležitosti jsme měnili i dodavatele. Dali jsme výpověď PRE a Pražské plynárenské a už máme uzavřené smlouvy s novým dodavatelem.
Teď jsem ale v poště objevil smlouvu o připojení k distribuční soustavě od Pražské plynárenské distribuce.
Co to zase jako má být? To musím podepisovat smlouvu s prodejcem i distributorem? Vždyť distribuci mi fakturuje prodejce. Jaké smlouvy máte vy? Nevíte někdo, v jakém § je difinována povinnost uzavření smlouvy s distributorem? Proč něco takového nechtějí energetici?
Dobrý den, bude to v pořádku. Ta smlouva z pošty je s majitelem trubek a plynoměru.
Ta již uzavřená smlouva je s tím, kdo Vám slíbil, že za dodaný plyn budete platit méně.
Jak to mají "hoši" mezi sebou není pro zákazníka podstatné - oni si to ohlídají. Zdravím!
doplněno 08.06.16 16:28:Není to tak složité. Ten, který dodává energii, ji posílá zažízením, které patří někomu jinému. Tedy, domluví se s ním (smluvně), platí mu za užívání jeho majetku, Vám to vyúčtuje + odebranou energii. Je to vlastně prostředník, který slibuje levnější energii, ale nemá k tomu své vlastní distribuční zařízení. Možná ještě dostanete i poštu od PRE.
Myslím, že stejně funguje např. i internet po drátech - dráty jsou O2 a na nich "vysílá" více poskytovatelů. Není důvod se zlobit - nic špatného se neděje.
doplněno 09.06.16 16:54:tondac - Vy nechcete radu a ten paragraf Vám k ničenu není. Vy jste prostě jen naštvaný a až přestanete dělat hrdinu, tak tu smlouvu pokorně podepíšete, protože jinak Vám ten úžasný dodavatel energie nedodá nic (a ještě Vám odeberou plynoměr). Bráníte se principu, který už funguje léta na západ od nás - ovšem, neubráníte se. Pokud jde o nějakou kličku ve smlouvě, tak tu hledejte u toho svého nového dodavatele, resp. poznáte to, až budete třeba chtít předčasně smlouvu ukončit (tam teprve poznáte kvalitu svého úžasného dodavatele, který Vám slíbil úsporu).
Taky jsem si to tak vyložil, ale nechápu proč to tak je.
Proč taková smlouva nepřijde ne elektřinu nebo mobil? Když uzavřu smlouvu s MobilCZ, tak taky nepodepisuju další smlouvu s T-mobilem. Když koupim housku, tak tím uzavíram smlouvu s večerkou a ne s pekárnou, ...
ale pro tu housku si dojdete sám a neposíláte si pro něj lojzu z vedlejší dědiny který by se s vámi dohodl je to v pořádku můžete být klidný představte si že budete mít zahradu a za ní bude druhá kteou soused prodá kupující s ním podepíše smlouvu o koupi jenže přístupová cesta povede jedině přes váš pozemek tak se bude muset dohodnout s vámi aby se tam dostal nebo by se vám líbilo kdyby vám bez vašeho vědomí lezl přes plot? no a stejné je to s tím plynem i elektřinou vy si sice koupíte plyn třeba od rwe nebo jiného dodavatele ale ve vašem bydlišti vlastní plynovod a měřidlo pre takže nakrásně si zaplatíte plyn někomu kdo potrubí nemá a nemá vám jej jak doručit a s taškou si pro něj nedojdete jak pro tu housku nebo cheba musí vám ho doručit ten kdo má jak čili pre
Tak si ty housky (boty, televizi, ...) koupim přes eshop a taky neuzavírám smlouvu s DPD, které mi to bude doručovat. To je věc eshopu, který mi jejich služby přeúčtuje.
U mobilu uzavírám smlouvu s operátorem a ne poskytovatelem infrastruktrury, jehož vysílač mi signál doručuje.
PRE jsem řešil ještě o pár měsíců dříve a nic od nich nepřišlo.
Jde mi o to, že si vyberu dodavatele plynu, který má jednoduchou smlouvu bez kliček a sankcí a za pár týdnů mi přijde klasická smlouva plná sankcí a hrozeb od Pražské plynárenské distribuce, kde nemám možnost volby.
Tak mne zajímá, v jakém § je uzákoněno, že něco takového musím podepsat plynařům a že pro elektřinu to potřeba není.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.