Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Požární alarm do půdních prostor

Od: duha* odpovědí: 11 změna:

na vlastní oči jsem viděl co dokáže blesk když praští do domu a jaké škody dokáže napáchat v půdních prostorách,z tohoto důvodu a možného požáru právě půdních prostor se chci alespon trochu chránit požárním alarmem s gsm ústřednou a zabránit rozšíření případného požáru.Hledal jsem na internetu ale vše co jsem viděl jsou požární hlásiče určeny do vnitřního prostoru nic pro půdní prostory - v létě horko - v zimě mráz - .Otázka zní jakým způsobem bych měl řešit tuto ochranu - signalizaci,jakým způsobem to máte vyřešeno vy, dnes vlastně i povinnost v novostavbách mít nainstalované požární detektory.V případě výběru levné nebo drahé ,značkové nebo neznačkové.Děkuji tímto všem za radu a názor

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nikdo*
hodnocení

2x

Asi bych to na té půdě řešil spíš kouřákem. Tedy, čidlem kouře. Pokud vím, tak ty Jablotronní kromě dýmu reagují i na zvýšenou teplotu.

doplněno 09.06.16 19:39:

Nejsem si jistý, ale mám dojem, že na pomalý vzrůst teploty, ty čidla nereagují. Ale najisto by vám to řekli na jejich Hotlině.

duha*
hodnocení

kouřový určitě , kombinovaný na teplotu to nebude asi to ořechové zdůvodu teploty v létě a pod střechou jinak díky za odpověd

rv*
hodnocení

2x

A není v případě požadavku na GSM už lepší vybrat si ne protipožární, ale zabezpečovací systém s GSM ústřednou a k němu pak potřebná čidla? Pak je vyřešen nejen požár, ale i vloupání, kamera, ...

duha*
hodnocení

máte pravdu i taková možnost je reálná do budoucna ,ted je pro mne důležité požární zabezpečení , jinak dobrá odpověd

maara*
hodnocení

0x

No tak lepší než řešit co potom až blesk udeří je lepší řešit jak tomu úderu předejít .. po úderu už je totiž pozdě. Kvalitně vyprojektovaný hromosvod. Požární hlásič je lepší volit od kvalitnějšího výrobce. Požární hlásiče se dělí do několika skupin kouřový, Ionizační, teplotní, plynový, uhelnatý. (některé kombinují dva dohromady, často Kouřový a uhelnatý).

Upřímně nikdy jsem se nesetkal s tím, že by někdo chěl dávat na půdu hlásič kvůli blesku. Zvolte klasický Kouřový. min. Krytí IP44, většina požárních hlásičů dokáže pracovat v rozsahu teplot -25°C až +70°C .. tak nízka ani vysoká teplota na půdě asi není. Takže klasický do vnitřních prostor .. případně jen se zvýšeným krytím. Pokud bude na baterie - v zimě častěji kontrolovat.

duha*
hodnocení

blesk si nevybírá uhodí a hotovo , jinak hromosvod mám nový s revizí to však neznamená že nemůže dojít k zahoření od blesku,proto bych umístil nějaké to čidlo i do půdních prostor,kouřový určitě ale rozsah teplot to je hodně úzký profil a když konečně něco najdu zase to nemá GSM ústřednu - tady je to těžká volba potřebuji to i s tou ústřednou jinak dobrá odpověd děkuji škoda že názorů není víc

maara*

hromosvod musí být vyprojektovaný tak aby uhodil do hromosvodu a ne mimo něj - navrhuje se nejčastěji metodou valící se koule.

Jak říkáte kupte GSM Modul - buďto do rozváděče, nebo externí podle dosahu k němu detektor kouře.

Doporučuji se obrátit na elektrikáře, už kvůli výběru tak i kvůli montáži.

doplněno 05.06.16 10:36:

Viděl jsem jsem i kouřové hlásíče které měli modul již v sobě zabudovaný a sms poslali sami, ovšem cena byla poměrně vysoká a kvalita pochybná.

repkin*
hodnocení

0x

V první řadě bych to konzultoval s nějakým hasičem, ideálně s vyšetřovatelem příčin vzniku požáru. Nevím jak Vy, ale já mám na půdě v létě tak 40-50°C. V zimě tam je naopak jen o něco málo víc než venku. Obávám se, že by to plastové součástky, případně baterie v hlásiči nemusely vydržet. Také si myslím (neodborný názor), že jak bude krov hořet, tak kouř půjde nahoru, tedy ven z domu a k hlásiči, který je uvnitř se kouř ani nedostane nebo minimálně. Pokud by hlásič začal hlásit, tak by už asi bylo pozdě. Jak zde již psal kolega, asi bych to spíše než hlásičem řešil hromosvodem a nechával ho revidovat. Případně se vyráběly patrony, které při požáru praskly a místo požáru pokryly a sebrali mu tak kyslík. Nevím, zda se ještě vyrábějí a navíc to určitě nebude levná záležitost.

doplněno 05.06.16 14:17:

Co se týče požárních/kouřových čidel potřebných pro kolaudaci novostavby, tak nevím jak nyní, ale několik let nazpět stačilo mít jen jedno a samozřejmě v obytné místnosti, na půdu se to nevztahovalo.

doplněno 05.06.16 14:26:

maara: díky za doplnění a bod

maara*

v případě novostavby nebo rozsáhlé rekonstrukce je potřeba umístit požární hlásič - a to jeden v každé místnosti kde je riziko požáru, tedy kuchyně a v místnosti kde je krb nebo kamna. O tom jaký typ hlásiče a o jeho umístění rozhoduje elektrikář s příhlédnutím na rozvržení interiéru.

honzis*
hodnocení

0x

já mám již několik let "davida" od Jablotronu. Nevím, zda ho znáte. Nicméně mám k němu (mimo jiné) připojeny 2 požární čidla (jablotron). Jedno z nich je na půdě. To, že je tam v létě k 50° nijak nevadí. Zmínil bych zde ovšem body, které považuji i za důležitější, než samotné čidlo:

- čidla se musí pravidelně testovat na funkci. Opravdu by mě zajímalo, kolik lidí, co má nějaká čidla, to dělá.

- to, že čidlo funguje, ještě neznamená, že funguje celý systém. Měl by se pravidelně testovat celý systém. Čidlo bývá většinou bezdrátové a samotná ústředna komunikuje většinou přes GSM. Klidně se může stát, že Vám začne na půdě hořet, ale Vy se to nedozvíte, protože nebude zrovna fungovat bezdrátová komunikace.

- když budete v práci, nebo 1000 km daleko a dostanete na mobil zprávu, že požární čidlo na půdě je aktivní, co pak podniknete? Samozřejmě může jít i o falešný poplach.

takjan*

Chystám se dát také jedno do podkroví, až pod hřeben.Používám úplně obyčejná, kouřová, za stovku či dvě, ale s drátovým připojením místo autonomní. Jsou tak primitivní, že se na nich nemá co podělat. Po domě jsou už čtyři (kotelna, garáž, dílna, kuchyň) a fungují naprosto spolehlivě. Testuji je občas, společně s detektory úniku plynu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]