Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Desky na ochoz

Od: fidonet* odpovědí: 10 změna:

Zdravím, kolem chatky máme dřevěný ochoz ( desky po kterých se chodí).

Jsou velmi staré a je nutno je vyměnit.

¨Rozměry jsou 24 metrů x 80 cm.

První nabídku jsem dostal i s dovozem 2 km v ceně 31.000 kč z modřínu

Další tvrdí, že stačí smrk a že když ho napustím olejovou barvou a mořidlem, ohobluji, tak mi vydrží 20 let, popřípadě kus nebo dva vyměním a za desku (100x25x5 cm ) chce pouze stovku, tedy celkem cca 10.000 kč.

Takže cena je vždy důležitá ale kdo má pravdu? Vydrží mi i opracovaný smrk třeba 10 let?

Desky tedy celkem 1 kubík ( cca) - kolik je tak běžná cena? Za hrubý kubík?

Volit v poměru cena/výdrž smrk nebo modřím? Výhody?

Říkam si, když deska nebo 5 za 5 shnijí tak už vyměním jen těch pár kousků.

Potřebuji je mít opracované (ohoblované) , aby na nich mohly běhat děti na boso, aby neměly třísky a odštěpky.

Poradíte? Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzmalatny*
hodnocení

2x

Dobrý den, záleží i na to, kde máte chatku. A zda se tam ten plast hodí. On je možná věčný, ale já jsem raději pro dřevo. Cena 31 tisíc za kubík modřínu, je přemrštěná. Za ty peníze Vám to seženu a přivezu, ať jsem odkudkoliv. Pozeptal bych se ještě dále. Nepíšete jak silné by ty "desky" měly být. Počítal bych 40 mm. Takže vstupní materiál 50 mm fošna. Cena za kubík modřínu se pohybuje kolem 10000 kč bez dph. Pokud budu počítat s tím, že z fošny vyřežu kraje a střed tak něco navíc. S plastem Vám toto odpadá, necháte si nařezat přímo na míru,přidáte střední nosník a montujete. Mě osobně se plast nelíbí, do smrku bych nešel, pokud chcete chodit bosky. Modřín je plný plyskyřice, je možné že se časem dostane na povrch a děti to budou nosit na chodilech domů.

fidonet*
hodnocení

Ten plast je nepouzitelny. Střední příčku tam nedam. Raději asi dřevo. Jaké dřevo tedy poradíte?
honzmalatny*

Ještě se pozeptám, na čem ty desky budou? Trámy, železo. Z čeho je nosná část? Jak velké mezery počítáte mezi deskami?

fidonet*
hodnocení

Na krajích je L profil 5 cm - železny nosnik,
mezery jak sednou, tedy 0-3mm / nehraje to roli. Je to na chozeni ne na paradu.
Chodi se tam v botech, pantoflich i na bosko, je to jako drevěný ochoz kolem domku. Je na plnem dešti
doplněno 05.06.16 12:53: Doplňující otazka:
Utahle tohle levne zařizení 4 cm fošnu?
Tedy zda se jen nekousne.
aukro.cz/...
honzmalatny*

začnu od konce- ikdyž se uvádí prořez 45 mm, na sem tam by to možná stačit mohlo, ale nevěřím tomu. Na prkno, osb nebo něco tenčího ano, na fošny a např podélný řez nikoliv. Na mezery se ptám, protože pokud dáte desky na tupo k sobě, bude Vám tam zatékat a zůstávat voda a ohnívat. Proto se dávají mezery, aby voda mohla odtékat.

Smrk je měkký, on vydrží, pokud je povrchově upraven. Jen mám obavy z třísek, pokud se bude chodit bosky. Obzvláště děti. Osobně bych šel do modřínu(ačkoliv je tam riziko vystupující plyskyřice), nebo buku.

doplněno 05.06.16 13:54:

No upřímně, úplně nejraději bych šel do jasanu, ale tam je cena jinde.

hodnocení

0x
19m2 modrinovych prken za 31000,-? To je 1600,-/m2
Za 1000,-/m2 koupite wpc terasovky a jelikoz je to dřevoplast, tak vás to přežije bez jakékoliv údržby.
doplněno 03.06.16 20:46:

80cm je bohužel na WPC moc. bylo by potřeba do prostřed přidat ještě jednu podporu.

Jinak k dostání to je v každém baukrámě, nebo to mívají i ve stavebninách.

zbozi.cz/...

fidonet*
hodnocení

Nad něčím takovým jsem také uvažoval. Akorat nevím kde to sehnat a jak se to přesně jmenuje. Byl by na to odkaz?

Neuvedl jsem , že desky mám podepřené pouze na krajích, tedy 5 cm na každé straně? Neprohle se to? může se po tom běhat? jakou zátěž to snese? Díky

for: diesel: voda je na tom permanentně, tedy přímo na dešti - co doporučíš?

hodnocení

0x

Dřevo dokáže vydržet staletí a téměř bez rozdílu zda jde o smrk nebo dub.Záleží spíše na přípravě před použitím dřeva a poté,po výrobě (asi řeziva-prken či fošen,ale to je jedno ,klidně i okna s rámy) pak o následnou péči o dřevo!Hlavně musí být v suchu,pokud venkovní použití,o to náročnější péče a pokud se dostane voda-nesmí se držet,musí stéci!

doplněno 03.06.16 21:06:

Nesmí se držet-musí stéci!Samozřejmá je péče o to dřevo

jabraka*
hodnocení

0x

Určitě bych se přimluvil za dřevoplasty(WPC)Jen je skutečně potřebná menší rozteč podpěrných hranolů.

JABRAKA

hodnocení

0x

A tady je postup montáže nejterasa.cz/...

doplněno 04.06.16 23:47:

I zde terasove-centrum.cz/... a profi-terasy.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]