Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysoká vlhkost ,plesne ,odvlhčovač

Od: novak1* odpovědí: 20 změna:

Mám vnitrný izolaci polystyrénem a ted se tam tvorí plesne ,je tam dusno ,vzduch stojí na míste,co ted , mám tam dát minerálný vlnu ,tá prí propouští vlhkost ven ale za cenu nižší izolace ,nebo použít rekuperaci. Nejvhodnejší se mi jeví použít odvlhčovač, má nekdo skusenost s odvlhčovačem ,jak to funguje ,kolik to spotrebuje elektriny za hodinu a jestli to musí jet porád.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

A tu vnitřní izolaci někdo počítal? Jaké jsou povrchové teploty konstrukce kde je plíseň, jaké jsou teploty vzduchu a vlhkost vzduchu v místnosti?

novak1*
hodnocení

Je tam 7cm izolace,na cihlovou zed.Když je venku chladno a ješte se netopí tak tam vzniká plíseň. Když je ale venku nízka vlhkost tak ne ,kritická je teplota kolem 18°C.Odborníci radí topit a vetrat nekolik krát denne aby se snížila vlhkost.Tak to chci skusit s odvlhčovačem a jestli se to vyplatí ,jaké jsou náklady .

hodnocení

1x

Novák,

dodatečné zateplení stěn vnitřním zateplením je to nejhorší, co může být. Plíseň se dělá kde, na povrchu stěny, v rozích?

Minerální izolace a pěnový polystyren je stejné zateplení se stejnou lambdou.

Měříte povrchovou teplotu stěny, a vlhkost?

novak1*
hodnocení

Polystyren temer nepropouští vlkost má hodnotu 60 a minerálna vlna 1,5 nekde to píšou,povrch steny je teplý protože je tam polystyrén to je ta stena ,vlhkomer si ješte jenom porídim, odporučili mi vetrání.

Já Vám doporučím nedat na babské rady a strhat tzv vnitřní zateplení a udělat komplexní rekonstrukci budovy = podřezat a kvalitně provést hydroizolaci a kvalitně zateplit VENKOVNÍ zateplení!(nerozepisuji kompletní rozpis prací!A nechat spočítat a ne soused dal 10cm a stačí,tak mně taky!)

hodnocení

0x

Odvlhčovač bude muset pravděpodobně běžet trvale, takže Vás provoz bude stát asi víc, než by Vás stálo vytápění bez izolace.

doplněno 03.06.16 10:07:

Mnoho lidí podlehlo "zateplovací mánii" a nechápe, že izolace a neprodyšné utěsnění objektu (zvlášť starších budov) není vždycky dobré řešení. Často se tím nadělá víc škody, než užitku, zvlášť když to nedělá odborník (počínaje výpočty a projektem).

doplněno 03.06.16 10:11:

0,4 kW znamená okamžitý příkon. Takže spotřeba je 0,4 x 24, to je skoro 10 kWh denně,tedy 300 kWh za měsíc, případně 3600 kWh ročně. Kdyč to vynásobíte cenou za 1 kWh (podle Vašeho tarifu), dostanete roční náklady na provoz vysoušeče.

novak1*
hodnocení

Bez izolace bych to vytopil maximálne na 14°C nebo je tam taková blbá zed delaná s trech cihel na stojato a mezi nimi jsou mezery ,nic to neizoluje. Odvlhčovač má udanou spotrebu cca 0,4KW ale ted se nikde nedočtu jestli za hodinu nebo za den tak jako se to píše u lednic,kdyby to bylo za hodinu bylo by to hodne.

jabraka*
hodnocení

0x

Vnitřní izolace vždy podporuje vznik vlhkosti pod izolací a tím i plísně.Odvlhčovačů je na trhu řada,ale použití je spojeno s nemalými náklady.Podle mého názoru je levnější použít intenzivnější topení.To funguje proti šetření za topení,kvůli kterému jste pořizovali izolaci.Pak se teprve ukazuje,že taková izolace jsou vyhozené peníze.

JABRAKA

jendad

V práci jsme měli vnitřní izolaci , a nic se tam netvořilo :) .Občas se podívám na francouzské diskuse a tam běžně používají vnitřní izolace . Asi z duvodu historických staveb , kdy nemužou zateplovat zvenku .

Jako pokaždé by mělo platit staré pravidlo kladení materiálu směrem ven s menším difusním odporem . To znamená do ineriéru s vysokým . To najdete v každé staré knížce.

Fyzika platí i ve Francii.

jendad

Ano v to doufám :) Jinak by se nedoporučovalo u domu co mají problém s vlhkostí venkovní zateplení vatou . To je uplně stejný princip . Stejné je to i u dřevodomku . Tam také doporučují skladbu stěny materiálu s klesajícím difusním odporem směrem ven . My jsme ale koumáci , my si ty dřevodomky obalíme polyšem a pak když je někde problém s vnitřní parozábranou tak si zaděláme na problémy . Tento princip se dnes obchází u cihlodomu tím že polystyrenu dáme takové množství , že rosný bod je mimo cihly a tam to nevadí .

U pána tedy není problém s polyšem vevnitř . Ale spíše v tom že není zateplená celá místnost. To znamená , že dal polyš jen na venkovní stěnu . Má tam tepleji , ušetřil , ale zdivo prochládá a zvyraznili se mu tepelné mosty . Tam mu to pak kondenzuje a plesniví . Klasicky asi podlahy , stropy , příčky co sousedí s venkovní stěnou . Když tam polyš nebyl , tak to bylo více prohřáté . Z toho je vidět jak je vnitřní zateplení problematické a jaké vyhody má venkovní zateplení .

Nejlepší co muže pán udělat je pujčit si infrakameru a v zimě zjistit tepelné mosty a opravit .Aspon zateplit stěny - vše metr od venkovní stěny . Stačí možná 4cm polyše (zda je možnost) . A nebo komplet celou místnost, at to vypadá rozumě a technicky je to možné . A nebo komplet venkovní zateplení , ale stejně nebude mít zateplené nosné zdivo co tahá zimu ze země a muže mu to plesnivět u podlah .

Opravdu velmi moudrá odpověď!Hlavně závěr je perla!Jen nechat zarámovat.

jendad

Omlouvám se jestli jsem to špatně napsal . U venkovního zateplení musí být zateplen i sokl , jinak vám právě základy bude procházet zima do podlah .

novak1*
hodnocení

Tepelné mosty nemám všude je polystyrén ale u podlah jo ,tam to v zime táhne a citit plíseň ,to se jinak nedá udelat jenom zateplit z venku anebo hodne topit a vetrat a merit vlhkost ,ten odvlhčovač bude asi hodne energeticky náročný, to múžu za ty peníze víc topit a vetrat.

jendad

Ono třeba by pomohlo snížit vlhkost i lokální topení , pokud máte komín . Já třeba na chaloupce v zimě spíše vzduch zvlčuji ( na kamnech hrnec s vodou) . Takže kamna na dřevo , peletová kamna , ale i na uhlí petry , by dost snížili vlhkost.

novak1*
hodnocení

Hrnec s vodou ,to jsem delal taky když nebyla izolace. Kamna mám taky ,jenže zase ta vlhkost když se otevírají dvere unikne do chodby a tam se netopí a tam jsou potom mokré zdi tam se to sráží a delají se po zdech plísne,lepší bude vetrat ven .

novak1*
hodnocení

Mám vyríznuté zásuvky elektrické tam izolace není a pleseň tam není videt, to se odvetrá asi ven tá vlhkost ,proč by se tam držela.

Proč? Páč se více vlhkosti zkondenzuje, nežli se stačí odpaří. Tomu se taky říká, špatná bilance vodních par.

jabraka*
hodnocení

0x

Jak už jsem řekl.Pokud se použije vnitřní izolace,musí se více topit.Je to paradox,ale je to tak,.Neuplatňuje se akumulace tepla ve zdech.

JABRAKA

novak1*
hodnocení

Musim držet teplotu kolem 22°C, vtedy je to OK.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]