Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je rozumné si vzít hypotéku?

Od: sirasinda* odpovědí: 53 změna:

Dobrý den, prosím o radu, zda si s manželem máme vzít hypo nebo ne... Jsme u rodičů, což má své jisté výhody, ale i nevýhody, což asi přeskočím. Prostě bychom rádi něco svého. Máme dvě děti a rádi bychom si koupili byt 4+1 v Plzni či okolí, nejlépe do cenové relace 1,8 - 2,3 mil. Mně je 29, manželovi 31, čistý přijem cca 38 000 kč (plus příspěvek na péči na syna 6000 kč). Rezervy máme minimální, vzhledem k evidenci na ÚP a předchozím minimálním příjmům - podnikání nevyšlo. Ale problém je, že já mám teď novou práci 2,5 měs, za chvíli mi skončí zkušební doba, ale smlouvu mám na dobu určitou půl roku, pak ještě jednou půl roku, do třetice a teprve potom dostanu smlouvu na dobu neurčitou. Což je rok a půl a tak dlouho jsme ale čekat nechtěli... U manžela je zase problém zdravotní. Příjem ok, práce trvalá, víc jak 11 let ta samá, ale problémy s kyčlema a do budoucna jistá operace i opakovaná. Což vzhledem k silnější artróze může zkomplikovat jeho zdraví ještě víc a nemá jistotu, že bude moci vykonávat stále tuto práci... (za stejné peníze) Proto se ptám, šli byste i přesto do takového rizika, nebo by jste do smrti zůstali u rodičů a ještě vypláceli sestru z poloviny domu? Nebo máte jiný nápad...? Díky moc za jakékoliv rady a názory. :)

53 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

2x

promiňte, asi vás nepotěším. Se dvěma dětmi, s nejistým měsíčním příjmem 44,000 KČ, s minimálními finančními rezervami, s nejistým zdravotním stavem a s hypotékou na 2,3 milionu si koledujete o návštěvu exekutora. Být vámi, pak do takového rizika nejdu. Vím o čem mluvím, protože jsem si bral hypotéku třikrát.

Radím : ani rodiče ani sestru nevyplácejte, jděte do svého, ale menšího. Najděte si nějaký startovací byt, klidně může být 2+1. Do deseti let jej zaplatíte, bude váš a vy si můžete vzít další hypotéku na další byt. Budete v lepší pozici, protože budete mít čím ručit. Nastěhujte se do nového, starý byt prodejte, peníze schovejte a novou hypotéku splácejte právě z nich. Budete mít nový byt i finanční rezervu. Pak už s vámi nepohne ani zemětřesení.

pt®

"figurek", tak to přesně vidím já. Když, tak raději malý byt a nebo zůstat u rodičů. Pokud společně žijí v klidu do teď, tak proč by pod jednou střechou nemohli bydlet společně i nadále.

pohanka*

Mě vždycky vadilo u půjček apod. finančních věcí, kolik se přeplatí. To je do nebe volající.

Mám peníze ráda a proto si raději na vše našetřím a až poté si věc koupím. U bydlení to takto nelze, ale protože se zadavatelka pohybovala ve finanční sféře, pořád nějak nemohu pochopit její myšlenkové pochody. Kdo jiný by měl mít finance dobře ošetřené, než finanční poradce.

Jak chtěla potom radit lidem, když má sama problém ufinancovat vlastní bydlení. Je to podle pořekadla ,,kovářova kobyla chodí bosa,,?

Možná žijete ve smyčce, kdy jste si musela v rámci zaměstnání pro sebe a vlastní rodinu nasmlouvat kvalitní pojištění a díky tomu dlouhodobě peníze v rozpočtu chybí. Zrevidujte tedy tyto pojistky a platby, nakolik jsou opravdu nutné a výhodné.

sirasinda*
hodnocení

Tenhle plán nám přijde docela nerozumný. Jít ve čtyřech lidech do 2+1, brát si hypotéku, splácet byt, kde být nechceme, jen se tam budeme tísnit a pak si brát novou hypotéku ve čtyřiceti, to nevím nevím... To je lepší počkat půl roku, tak hrozná situace zase u rodičů není, a vzít si pak hypo rovnou na byt, který chceme. (dětem bude 5 a 12 let, nedovedu si představit, jak bychom žili ve 2+1). A navíc, když nepůjdem přímo do Plzně, dá se ušetřit i milion korun. Slušný 4+1 třeba i s malou zahrádkou může vyjít třeba na 1,3 mil.

Uvedený přístup je konzervativní s nízkou mírou rizika, ale naprosto souhlasím, že ve vašem případě na nic - jako čtyřčlenná rodina potřebujete řešit situaci ihned. Za 10 let budete mít sice splacený byt, můžete se stěhovat do nového, ale v podstatě už k tomu nebudete mít důvod, protože starší dítě už bude někde ve svém a mladší se k tomuto okamžiku bude blížit.

Hypotéka bude vždy riziko. Obzvlášť tehdy, když už teď víte, že partnera nejspíš čekají nějaké zdravotní potíže. Pokud však budete kalkulovat s vámi uvedenou částkou, tak bych se asi moc nerozmýšlel a šel do toho co nejdříve, ať už máte kus závazku za sebou.

hodnocení

2x

možná zcela zbytečně, ale připomenu pár kroků, který byste měla před sjednáním hypotéky udělat
- proberte si všechny v úvahu připadající banky (mám pocit, že v případě neručení další nemovitostí nebo nějakou jinou zástavou jich asi opravdu moc v úvahu přicházet nebude) - srovnejte pečlivě jejich podmínky, tj.
- na jak dlouho bude fix (že se vám po 5, 10 letech totálně změní úročení může bejt taky průšvih (na druhou stranu, kdo dá fix na cca 25 let a za jakej úrok?); pozor na podrobný podmínky - tj. aby se zdánlivej fix po překročení nějakejch parametrů přece jen nezměnil, tj, nezměnilo by se úročení)
- možnosti předčasný splátky?, bez sankce? (bez velkých poplatků)
- opravdu všechny náklady hypotéky (tj. i to případný pojištění, cena zpracování smlouvy, cena posudku za nemovitost, cena měsíčních poplatků za vedení účtu (nebo účtů? - jeden hypoteční, jeden (povinnej) běžnej), výše zálohy (to jsou v podstatě peníze vyhozený navíc, uplatní se až na konci splátek)
- podmínky banky pro užívání bytu? (to doufám neexistuje - jako že v něm třeba nemusíte bydlet, ale pronajímat ho)
- možnosti zrušení smlouvy (no, během fixu nejspíš (bez nějaký šílený sankce) asi žádný)
- jak velký problém by byl převést byt se stávající hypotékou na jiného (nevím, jestli to banky umožňují)
- a komunikovatelnost a orientovanost člověka, co bude osobním správcem vaší hypotéky (všude můžou bejt blbci, se kterejma se nedá komunikovat, co nejsou s to pochopit, na co se ptáte, anebo ani nejsou schopný nebo ochotný vám dát relevantní odpověď); schopnej šlověk, se kterym se dá perfektně komunikovat (a taky má určitou velkorysost v požadování plnění podmínek) je výhra, samozřejmě, že na pozici zůstane řadu let, nikdo nezaručí
(- ty potřebný informace se mimochodem nezískají tak snadno - každej bude ochotnej se s váma bavit (=přesvědčovat vás o výhodnosti jejich hypotéky), ale aby dal třeba mailem, bez zbytečnejch keců všechny požadovaný údaje, to sotva)
---
- no a navíc si kdyžtak ještě můžete shánět podmínky pojišťoven pro nemovitost (banka bude chtít pojištění) (zjistit, jestli nebudu potřebovat pojištění proti povodni (tam bejvaj blbý podmínky - to bych asi doporučil Allianz)), mimochodem u pojištění platí, že jakýho (jak schopnýho) si seženete agenta, tolik budete platit (u stejný pojišťovny, za stejnýho rozsahu pojištění), pozor na reálný podmínky plnění (i když ono je to snad i u tý povodně (pokud teda nespadne barák) celkem přece jen spíš formalita pro tu banku)
- taky si můžete připravit program, který vám ukáže, jak se bude měnit výše splátky při změně úročení (z banky ovšem aspoň přibližný vzorec pro výpočet anuity, nebo aspoň plán splátek, ze kterýho by se dal odvodit, získáte až po podepsání smlouvy, ale orientačně si ho můžete udělat i dřív)
---
- a jinak ještě poznámka k naspoření nějaký finační částky - to je určitě dobrá rada (ono s tím, aby banka poskytla celou částku na byt bez ručení něčím dalším, asi opravdu bude potíž), jen jaksi nesmíte zapomenout na to, že i za 2 roky už můžou být ceny bytů někde jinde (taky výše úroků samozřejmě, ale to je zas potíž, který se bude těžko vyhnout kdykoliv, i kdybyste smlouvu uzavírala teď, jak jsem psal, kdoví, jak to bude s fixem), ono ta minimální inflace z nejprostší logiky věci (ekonomický podmínky se mění) nemůže trvat do nekonečna
---
- a ještě ke kupovanému bytu - měla byste si o něm zkusit zjistit co nejvíc, tj. jestli je vše v pořádku s předchozím nabytím bytu nynějším majitelem, vůbec jestli není v minulosti nějaký problém, totéž, co se tejče baráku a pozemku, stav baráku (potřebné opravy (i ty, co nejsou vidět)), podmínky správy domu, domlouvání oprav (tj. jak funguje SVJčko, nebo jak bude fungovat komubikace s nějakým majoritním vlastníkem (stanovy a tak)), jaký je složení nájemníků, jestli v bytech sami bydlí, nebo byty přepronajímají (sami?, přes agenturu?);
(taky si dát pozor na způsob předání peněz za byt, ale to je asi jednoduchý - notářská úschova až do nezpochybnitelnýho přepisu na katastru (koneckonců, ona si to snad nějak ohlídá i ta banka?))
taky bych se podíval po okolí a zamyslel bych se nad tím, jak moc hrozí, že mi v nejbližším sousedství může někdo z přízemních prostor udělat (tj. i předělat z jiný provozovny) restauraci, vinotéku s předzahrádkou, totéž ve vnitrobloku..., případně i jak se změní okolí během nějaké desítky let (nový stavby, předpokládaná větší koncentrace lidí a obslužných provozů - hl. restaurací), pochopitelně i jestli v nejbližším okolí nehrozí zvýšený hluk dík nějaké lokalitě vhodné k "oživení" města - tj. pořádání neustálých hlučných hudebních podniků apod.
(obecně během dne, a večer/v noci, taky během zimy, a sezóny může hluková zátěž vypadat jinak)
---
- k samotný základní otázce (vzít, nebo si nevzít hypotéku) se nechci vyjadřovat, tohle jsou jen připomenutý základní body (asi to jako poradkyně stejně cca znáte) a pár vedlejších obecných připomínek, pokud si tu hypotéku brát budete

doplněno 14.06.16 18:28:

čerstvé zprávy: od října bude platit doporučení ČNB (není to nařízení, ale asi se podle toho banky chovají), že maximální hypotéka má být do výše 95% z hodnoty nemovitosti (výhledově by ČNB ještě chtěla nějak upravit kritéria pro poskytování hypoték); zřejmě obecně platí, že u pokud se výše úvěru blíží hodnotě nemovitosti, znamená to vyšší úrok

5v8litete2
hodnocení

1x

Zásadní chyba je, že 11let jste žily u rodičů z ruku do ... a ted po 2,5 měsících dobrých příjmů máte velké oči a ihned se chcete zadlužit na celý život.

Nejdříve bych našetřil aspoň 500tis+(finanční rezervu 200tis) a pak začal uvažovat o svém bydlení.

doplněno 31.05.16 22:03:

Finanční rezervu jsem myslel 200tis Kč a 500tis Kč jako první splátku na nemovitost. Celkem tedy 700tis Kč.

Na jednu stranu chceš koupit nemovitost za 1,8-2,3mil a na druhé straně ti připadá našetření nějakých peněz jako nemožné... To je 100% cesta do pekel...

Já jsem postupoval tak, že jsem si nejdříve našetřil 1mil a pak vzal hypotéku na barák. Finanční rezervu si s manželkou držíme cca 200-300tis Kč. Vše co je nad, ihned posílám na mimořádnou splátku hypo. Jsem o 4 roky starší, než tvůj manžel. Hypotéku jsem si bral před 2roky a protože nesnáším dluhy, tak jí do dalších 2 let i celou zaplatím.

sirasinda*
hodnocení

Finanční rezervu půl milionu? Víte jak dlouho by nám to trvalo? A víte co jsou neočekávané výdaje? Člověk míní, život mění. Jako bývalý fin. poradce vím, jak bych si měla spořit a co dělat s pěnězi. Ale to máme dvě auta, občas nějaká větší oprava, našim taky nepříspíváme málo, dále kvalitní pojištění, spoření na důchod, něco pro děti, taky úvěr ještě z doby rekonstrukce, obědy, tel. hovory a ono toho zase tak moc nezbyde... Do toho kleknul v baráku kotel, to není levná sranda, tak jdeme na půl... stejné to bylo s pračkou... bojlerem... Nakupuji po bazarech, to nejnutnější co musím a stejně nic moc neušetříme. Na dovolenou jedem k babi na chatu na Hracholusky, nerozhazujeme. Nedovedu si představit, kdy bychom si mohli vzít hypo, když bych nejdřív musela tuhle částku naspořit...

vilik*
S čistým příjmem 44000 by nemusela tvorba takové rezervy trvat ani 3 roky. Je myšlena polovina té půlmilionové částky. Ale člověk musí umět hospodařit, což asi nezvládáte, jak soudím z vašeho popisu. Pračka z bazaru? Proč, když nová stojí kolem deseti tisíc? Telefony? Neomezeně kolem sedmi set. Druhý může jen být na příjmu, na předplacenou kartu. Bojler bude tak za sedm tisíc. Nový. Proto mi nepřijde ve vašem případě hypo jako dobrý nápad. Ale skutečnou situaci neznám, vycházel jsem z vašeho popisu.
Na druhou stranu budete mít peníze, které nyní platíte rodičům, samozřejmě mimo plateb za energie.
To kvalitní pojištění nemůže stát taky takový balík, možná by stálo revidovat pojistky.
doplněno 01.06.16 01:53: Já vás nesoudím, jen na základě informací od vás konstatuju, že nejspíš neumíte hospodařit. Taky píšu, že se můžu mýlit.
Co jste napsala? Za 11 let jste nenaspořila žádné významnější částky, platila jste z dnešního pohledu zbytečný úvěr, nakupujete v bazaru a jen to nejnutnější, neušetříte na dovolenou. Zaskočí vás nenadálý výdaj, přestože musíte počítat s obnovou zařízení. Manželovi hrozí ztráta zaměstnání z důvodu zdravotních potíží a vy práci jistou nemáte. Navíc máte zjevně vysoké výdaje.
Na druhou stranu zmiňujete kvalitní pojištění. Jak tomu mám rozumět? Zohledňuje vydaná částka za toto pojištění i vaše příjmy? Máte dobře ošetřená rizika, nebo jste jen sjednala vše a na vysoké částky? Dělala jste si rozbor, rozumíte opravdu problematice?
Zmiňujete neúspěch v podnikání jako finanční poradce. Mám z vašeho popisu dojem, že zejména vlastním financím dost nerozumíte. Nemůže být i v tom část problému?
Opakuji, neurážím vás a nekritizuju. Mám jen z vašeho psaní takový pocit.
Nevidím nikde nic dělaného s rozmyslem do budoucna. I teď mi to tak připadá.
Přestože platíte úvěr, tak nemáte nic vlastního a nedokázala jste celých 11 let nic uspořit. Po druhé vyšší výplatě chcete vzít závazek na 30 let. Kdybyste alespoň napsala něco ve smyslu, že se připravujete na vyplacení sourozence a točíte už druhé stavební spoření, budiž. Ale vy nemáte nic. Žádnou koncepci. 500 tisíc je pro vás nepředstavitelná částka.
Proto se omlouvám za možná příkré hodnocení, jenže opravdu můžu hodnotit jen z vašeho popisu.
V zásadě vycházím ze zkušeností mé a mých spolužáků. Část z nich dluhy nemá a bydlí ve svém. Někdo má dluhy a ještě 15 let se bude bát nemoci a nezaměstnanosti. Pár jich bydlí v nájmu. Přitom měli téměř všichni podobné výchozí podmínky, mají stejné vzdělání, podobné sociální poměry a přibližně stejné příjmy. I dětí mají všichni podobný počet a v podobném věku. Tak proč je mezi nimi rozdíl?
Nic by mi neudělalo, kdybych napsal, že to zvládnete, ale jaký by to mělo smysl? Stejně si rozvahu musíte udělat sama, vy ponesete všechna rizika.
Proto si pozorně přečtěte znovu ty pasáže, kde vám radí spoření na zkoušku. To je asi z mého pohledu nejlepší cesta. Na základě toho se rozhodněte.
dafina*

vilík, máte pravdu, navíc se tu o hypotékách už dost psalo a když není ručení jiným majetkem, tak se musí ti, co si hypotékou berou, platit životní pojistku ve prospěch banky a pojištění nesplácení...A nakonec, když vezmete fond oprav u tak velkého bytu, energie se nedají počítat, ty se musí platit všude, dejme tomu 25 kč na 1m2 na byt třeba 80 m2, tak doma ted platí nájem bez energií třeba jen 2000 kč a pak by je položilo co všechno by platili potom - FO+ 3 x pojištění, energie, hypotéku cca 10 000 na velký byt, nevidím to dobře, opravdu velké riziko.

sirasinda*
hodnocení

Prosím nesuďte nás, jestli umíme hospodařit nebo ne. Vy nevíte, co všechno platíme. Nejsou důležité JEN příjmy, ale také výdaje. Za tři roky naspořit půl milionu? To by si nikdo ani hypo nebral, do 10 let by všichni postavili za hotové.

Pračka se v bazaru nekupovala, tam kupuji hlavně oblečení pro děti, sebe a podobné věci. Kotel stál 50 000 kč, asi máte na mysli trochu jiný typ kotle než já. Telefony máme sice výhodné, nicméně zaplatit se musí. Za poslední dva měsíce jsme ušetřili celkem dost. Jenže teď má zase manžel auto v servisu a hned si můžu něco odepsat... Před tím jsme skutečně moc neušetřili, to je pravda, ale to by neušetřil nikdo. Podporu jsem měla skoro nulovou a jako OSVČ jsem poplatila výdaje spojené s poradenstvím, soc. a zdravotní a zbylo mi tak 2 - 7 000 kč, někdy ani ne.. Když jsem ušetřila 500 kč, tak jsem byla ráda. Za jídlo neutrácím, žijeme skromně. Nevyhazuji za kraviny. Pochopitelně že z tohoto platu už se nám začne šetřit lépe. (mimochodem ten příspěvek na péči mám také krátce)

Ale prostě doma jsou občas vztahy vypnuté, nebudu rozebírat proč, ale kdo by to zažil, pochopil by, a proto se nám líbila představa, využít zajímavých úr. sazeb a jít do vlastního...

5v8litete2

Já to chápu, také jsem utíkal. A to dokonce ze svého baráku, který stojí vedle baráku rodiče.

Dnešní výhodné úrokové sazby můžete využít, ale je třeba splácet takovým způsobem, aby při dnešních dobrých příjmech a výhodné úrokové sazbě bylo splaceno do 5let.

Obojí se totiž může otočit. A to dost razantně. Úrok vyskočí na 6-8% (jako před pár lety) a manžel přijde o práci. A je tu neřešitelný problém...

doplněno 01.06.16 08:40:

U většiny bank není problém uzavřít hypo na 5let. A pokud si zvolím délku fixace třeba na 1rok, tak si vlastně defakto beru hypo i na 1rok.

Ale nemyslel jsem, aby si hypotéku brali přímo na těch 5let, ale aby jí tak propočítali. A to z logického důvodu. Dnes mají za posledních 11let ze svého pohledu nadstandartní příjem a úrokové sazby jsou extrémně nízko. Obojí nebude trvat věčně.

Takže aby se pak nedivili, že z jedné výplaty budou muset platit 2x vyšší splátku...

73532

Hypotéky jsou výhradně od 15 let výše...anděl spočítej si splátku z 2 mega...na 5 let je to jen splátka jistiny 33 500,-.hypoteka se neskládá jen z uroků, je tam vedení účtu, /některé banky nemaj/, pojištění vkladu, životní pojištění...stejně si myslím že díky bonitě, která je dost nízká na hypoteku nedosáhnou. pro ně naštěstí.

dafina*

Jak jsem to tak četla, žijete prakticky v bídě. Na hypotéku nedosáhnete, bez akontace těžko, ale je možné, že rodiče by Vám ručili svým domem...i když bych jim to neradila. Tady Vám radí počkat a šetřit, už ted odkládat tolik, jako byste už hypotéku platili. Také kolega rádce radil dobře, je to Vaše jediná naděje, v případě nemožnosti splácení byt pronajmout..ale velké byty se pronajímají špatně, nevím jak v Plzni, ale v Praze určitě.

Má rada stejná jako od ostatních - počkejte až na tom budete lépe...neuměrné riziko.

Sirasinda, Vy chcete slyšet schválení Vašeho nápadu s hypotékou. Ale podle toho jak popisujete situaci se nesmíte diovit, že jsou tady někteří rádci, kteří Vám radí abyste do toho za těchto okolností nešla v žádném případě. To Vám radím také já. Proč, to už tady napsali jiní. Když nezvládnete našetřit nyní, nezvládnete to ani později a to ještě ani nevíte jak to s Vašim manželem dopadne zdravotně. Vím, že si stejně uděláte co budete chtít Vy, ale ještě si to hodně rozmyslete. Za okolností které popisujete, bych si třeba já nevzala půjčku ani dvacet tisíc. V ničem nemáte jistotu, v ničem. Je to jenom Vaše touha a sen, který chcete realizovat. Aby jste se z toho snu neprobudila do pekla reality...

danndys
hodnocení

1x

Odkládejte si po dobu půl roku přibližnou splátku hypotéky. A uvidíte, jestli se to dá zvládat v pohodě. Z dlouhodobého hlediska je to ale s otazníkem, pokud nastanou komplikace, je problém. Nedávno jsem někde četl: "hypotéka se neptá..."

hk
hodnocení

0x

Nepíšete to podstatné, jak dlouho rodiče počítají, že tu ještě budou... Když si to tak pročítám, tak vlastně splácet dlouhodobě cokoliv je pro vás docela problém (zdraví manžela). Pokud neradi riskujete, zůstaňte u rodičů. Jaké podnikání vám nevyšlo - čeho se to týkalo?

danys*

hk: jste zvědavej jak stará Kelišová! Je úplně jedno jaké podnikání tazatelce nevyšlo a čeho se týkalo!

Já radím koupit byt, klidně i 3+1. Pokud se fin. situace zhorší, můžete jít bydlet zpět k rodičům a byt pronajímat. Hůř než ted na tom být nemůžete..:)

hk

I Kelišová byla chytrá. Ona by totiž vydedukovala, že když nevyšlo podnikání, které obecně jiným vynáší, pak je někde chyba a nevyjde ani splácení hypotéky.

sirasinda*
hodnocení

Dělala jsem finančního poradce. Nebyla jsem asi povaha na to, volat lidem, něco nabízet a prodávat. Nemám dobré obchodní dovednosti a tah na branku. Proto to nevyšlo. Moje první práce byla v pojišťovně jako zaměstnanec, to bylo v pohodě, ale špatná prac. doba, tak jsem přešla jako osvč - nezávislý FP a chvilku dobré, ale pak došly kontakty, do toho děti marodily a příjem byl mizivý. Teď pracuji jako fakturantka s pevným příjmem, kousek od domova, se supr kolektivem a prac. dobou, takže po téhle stránce jsem v pohodě. Není tam ani vydina toho, že by měli propouštět nebo mi neprodloužit smlouvu... Na druhou stranu, 100% na to spoléhat nechci... A s dvěma dětma a manželem co má směny se práce neshání snadno...

Co se týče našeho splácení, pokud jsme někdy něco spláceli, tak vždycky řádně. Navíc si spoříme bokem, spoříme dětem, odkládáme na spoř. účet, jsme pojištění, to je v pořádku. Jen ty rezervy nejsou tak vysoké, nebo dostupné, abychom je mohli použít na hypo...

cesarj

Jako Finanční poradce, jistě umíte počítat... 2 mega je splátka 10 000 na 25 let...cca...a to jsem hodně dole, i tak jsou náklady v bytě stále 5000,-...38 000-15 000=23 000. tzn bez rezerv, a to pominu zda dosáhnete na bonitu. Jestli máte dobrodružnou povahu, tak jděte do toho...ale je to finanční sebevražda. a další vedlejší produkty na sebe nedaj dlouho čekat...děti rostou a požadavky taky. tyto 100% hypoteky bych zakázal, neznám nikoho z okolí kdo pak neměl větší či menší problém. a opírat se o to že jste něco už splaceli...nikdy jste nespláceli 12 000 měsíčně na 25-30 let.

sebod*

hk. Takovou hloupost by nevymyslela ani Kelišová. Tys někdy podnikal? Já bych řekla, že ne, protože tohle soudný člověk, který si podnikáním prošel, nemůže napsat.

K tazatelce: já jsem člověk, který spíše riskuje. Ale ve vašem případě - nevím, nevím...

hk

Před důchodem jsem podnikal.

dafina*

hk - ale hlavně není jisté, jestli manžela pro jeho špatné zdraví pojištovna vůbec pojistí, dejme tomu na 2 miliony ve prospěch banky, protože nemají čím ručit. Banky už dneska neberou, že koupený byt je zástava, je toho moc,lidi nesplácí a banky pak musí byty prodávat v dražbách..kouknu se na Plzen, jak drahé tam mají byty..

doplněno 08.06.16 16:05:

uska® Datum: 31.05.16 21:49
Zkušeností dcery. Solidní banka Vám neposkytne hypotéku, pokud máte jako záruku jen kupovaný byt. Dcera má pražský byt na dobré adrese. Který by se jistě velmi dobře prodával. Přesto, když si ho kupovala, chtěla banka Ge capital bank jako zástavu další nemovitost. Neměla ji a tak banka trvala na tom, že musí uzavřít životní pojištění na 2 miliony ve prospěch banky, které zanikne samo po skončení hypotéky. Navíc musela uzavřít pojistku proti neschopnosti splácení. Jinak by tu hypotéku nedostala. Ovšem půjčovali ji přes 2 miliony a 600 000 kč měla svoje, takže je možné že u levných bytů to není nutné, to už nevím...ale lidé by s tím měli počítat.

Příští rok ji bude mít splacenou, takže jak to mají nebankovní společnosti, nevím, ale solidní banky to tak mají. Také se u nich ale nedočkáte, že náhle chtějí hypotéku zaplatit ihned. Aspon to tvrdí soused vedle z domu, když se opozdil se dvěmi splátkami, tak mu dali byt do dražby, protože na okamžité splacení neměl. Jestli soused říkal pravdu, nevím, ale co dělá a jak to má moje dcera vím velmi dobře...To, že o něčem nevíte, neznamená, že to tak není totiž. A že ostatní lžou.

uska*

dafina - Banky už dneska neberou, že koupený byt je zástava

Na tohle jste přišla jak, kde, vlastní zkušenost? Kde se to dočtu? Nebo jedna paní povídala ...

sirasinda*
hodnocení

Rodiče jsou ještě ralitivně mladí (51 a 57 let). Chceme pryč i z důvodu vybavenosti - teď bydlíme na vesnici, není tu vlak, autobus projede tak 3 krát za den v obou směrech, mini krámek, skoro pořád zavřený, žádná pošta, lékárna, supermarket, školka, škola, kroužky, všude člověk dojíždí, bez auta je ztracený... Syna vozíme denně právě do té Plzně do školy, což je 15 km.. Myslím si, že bychom něco zase ušetřili za benzín bydlet blíže Plzni nebo přímo v ní...

hodnocení

0x
Cim to chcete dotovat? Je mozne , ze dostanete hypoteku , ale treba jen 90% a zbytek ze sveho. Ktomu jak pujde na operaci tak vse utahnete? Byt neni jen hypoteka...
sirasinda*
hodnocení

Předpokládáme, že kdyby už nemohl vykonávat tuhle práci za tyto peníze, tak by našel jinou, za méně peněz, ale k tomu bychom buď přihlédli od začátku, nebo bychom spíš vybrali banku, kde se dá měnit výše splátek podle momentální situace... Pak jedině zrušit penzijko... nevím... V nouzi nejvyšší by nám určitě pomohli právě rodiče, ale k tomu snad nedojde...

slzicka*
hodnocení

0x

Našetřete si 20 až 30% z ceny nemovitosti a pak uvažujte o hypotéce, takto by vám ji možná někdo dal, ale byla by hodně drahá.

pohanka*
hodnocení

0x

Založte si s manželem stavební pojištění u jedné stavební pojišťovny. Dejte tam nějaké uspořené peníze, obě dvě smlouvy sloučíte a dále Vám již musí poradit přímo pracovníci té spořitelny, na co dosáhnete.

Ale možná to již máte sama zvládnuté.

I když se divím, že máte o sobě nějaké informace, nejste na podnikání vhodný typ a stejně jste do toho šla. Buďte příšte k sobě důslednější, sebe přece znáte nejlépe.

Stavební spoření s překlenovacím úvěrem je sebevražda. :(

uska*
hodnocení

0x

Nyní si vzít hypo rozumné není. Nebydlelo by se vám levněji v nájemním bytě přímo v místě školy, práce bez dojíždění? Píšete, že rodičům přispíváte nemalou částku. Pak byste neřešila nový kotel, bojler atd. Napřed se osamostatněte v menším nájemním bytě, něco ušetřete a pak zvažujte hypo. Až vás v budoucnu sourozenec vyplatí z podílu na domu, to bude už jen bonus pro vás.

dafina*

Ale navíc tazatelka píše, že konečně má dobrou a vyhovující práci. A to blízko. Takže další příjem by vlastně odpadl ne? Rozumím tomu dobře? Také jsem snad pochopila dobře že tazatelka počítá jako příjem pro banku příspěvek na péči o dítě. A to není pravda, to není příjem, to je sociální dávka. Možná jsem se přehlédla...ne, nepočítá s ním, což je rozumné...

sirasinda*
hodnocení

Sourozenec mě právě nevyplatí. Sestra se odstěhovala pryč. A my, když zůstaneme bydlet u našich, tak nebudeme mít nikdy klid, soukromí, ale budeme muset z domu, ve kterém naši pochopitelně dožijí a který časem bude náš, vyplatit mou sestru, což je plus mínus 2,5 mil.

A jít do podnájmu? To nám přijde jako nesmysl. Jsme čtyři, v menším nájemním bytě budem házet peníze z okna za nájem, byt náš nikdy nebude a jen se tam budeme mačkat., To je lepší zůstat tady...

pohanka*
hodnocení

0x

Nějak mě ještě uniká: píšete o rekonstrukci domu, kde bydlíte. Ale zároveň o vyplácení podílu sestře, pokud byste v něm zůstali bydlet. Tu rekonstrukci platil kdo? Neměla by se péče o dům také zohlednit?

Jak se postaví prarodiče k tomu, že odejdete? Nepočítali s tím, že se o ně budete ve stáří starat? Možná, že by to chtělo se doma domluvit.

Padlo zde, že byste mohli dostat při odstěhování podíl z domu. Ale prarodiče jsou ještě docela mladí. S tím se nedá moc počítat.

Myslím, že jste si měli hned po svatbě ujasnit, kde chcete bydlet. Nyní to máte dost složité a zvláště s tím zdravotním stavem manžela. To je mínus.

Jinak jsem tu již psala - v dnešní době jsou domy a byty předražené. Pokud jste nevyhráli, nebo nezdědili peníze, starý dům, který by se střelil, tak upisovat se na 25 let až 30, je hloupost. Podívejte se na vládu, jak to blbě vede. Peníze jim nebudou stačit, migrantům se budou dávat obr dávky. Kde na to vezmou? Samozřejmě z nás. Bude všechno dražší a dražší.

sirasinda*
hodnocení

Je to dvougenerační dům, naši dole, my nahoře. Vršek jsme museli samozřejmě předělat, udělat kuch. linku, koupelnu a další věci...Platili jsme ji my s manželem.

Jak se postaví rodiče k tomu, že odejdeme? Dobrá otázka... Teď už dobře. Dřív to nechápali. Táta stavil dům s tím, že v něj jedna z nás bude bydlet. U sestry bylo vidět, že to asi ona nebude a já tudíž byla celý život tlačená někam, kam nechci. Bohužel jsem ale v 17 porodila syna a v tu chvíli bylo nejjednodušší a hlavně nejlevnější řešení zůstat u našich a jen udělat rekonstrukci. Chodila jsem přitom do školy, výhody to mělo... Ale jak je psáno výše, když žijou dvě generace pod jednou střechou, nedělá to dobrotu. Nechceme se odstěhovat daleko, pomáhat jim budem stále, na stáří se taky postaráme, ale my jsme vlastní rodina, tak chceme žít zvlášť.

Podíl z domu nedostaneme, to jsem již psala. Dům po jejich smrti spadne do klasického dědictví, ale to bude za hoooodně dlouho. Pokud bychom tu ale zůstali, tak my bychom vypláceli mou sestru a to nemalou částkou.

Kdybych neměla dítě v 17, asi by byla situace jiná... Takhle jsem v danou situaci řešila tím v tu chvíli nejlepším možným řešením... Že to neklape na 100% člověk nezjistí hned...

Máte pravdu, všechno bude dražší a dražší... Taky se nám nechce upisovat se na 30 let, na druhou stranu nás moc láka, že budeme bydlet ve svém... souhlasím ale s většinou z Vás, že to na nějakou dobu ještě odložíme...

Já tedy neporadím s hypotékou, ale bydlíme stejně jako vy.Rodiče dole a my samostatně nahoře.Vlastním polovinu domu, resp. dnes je dům rozdělen na 2 bytové jednotky s vlastním pop. Číslem.

Aby nebyly komplikace a hádky , tak veškeré energie, topení, voda, el.,pojištění má každá byt. jednotka samostatně a funguje to naprosto perfektně.Mám ještě sestru, která bude jednou dědit polovinu byt. jednotky po rodičích, takže to určitě nebude propastná částka.

Já bych zvažoval možnost maximální samostatnosti společného bydlení v domě.Úspora a jistota do bodoucnosti vzhledem k případným zdravotním komplikacím by byla značná...

Ono je pěkné, že máte vše rozděleno. Ale pořád je to fyzicky jeden barák. A to prostě u většiny lidí nemůže fungovat. Většinou to funguje pouze tehdy, když se jedna strana podřídí druhé, která velí.

tondac*

Otázkou je, zda se lépe nedomluvíte s rodiči nebo sourozenci než s 100 vlastníky ve společenství vlastníků. Když vás třeba přehlasují a místo střechy, kterou k vám zatéká a která nikoho jiného netrápí se bude řešit zasklední lodžií. Ale to musí každý zvážit sám.

Já s rodiči naštěstí nežiji - ani se svými, ani s tchýní a tchánem. Ale vzhledem k přístupu všech zmíněných, kdy se neustále snaží vychovávat své dospělé děti ve středním věku, přesvědčovat je dokola o jediné svojí pravdě a do úmoru probírat některé věci, tak to raději barák se 100 vlastníky, ke kterým aspoň nemusím brát ohledy, abych se jich náhodou nedotknul, protože "jsou rodina".

Znám pouze výjimečné případy, kdy takové soužití funguje, nicméně v podstatě vždy je to z toho důvodu, že jedna strana rezignuje.

pt®
hodnocení

0x

Já bych do hypotéky nešla...Proč chcete jít od rodičů? Takto si můžete vzájemně pomáhat...

uska*

Pomáhat si mohou i když nebudou bydlet pod jednou střechou. Dvě generace v jednom domě málokdy dělá dobrotu a proto mladí mají bydlet samostatně. Alespoň si nepolezou na nervy a s úsměvem se budou setkávat.

rv*
hodnocení

0x

Žijete tak, jak bylo dříve běžné. Klasická třígenerační rodina. Proto se podle toho i s vašimi rodiči i sestrou zařiďte. Vám připadne dům po rodičích. Za to se o ně budete (a ten čas přijde) v domě starat. Sestře nabídněte nějakou kompenzaci - třeba splátky - už teď, ale určitě ne polovinu ceny domu.

jendad
hodnocení

0x

Před pár léty jsem četl článek o bydlení a jeho financování . A tam uváděli že lidé si mají pořizovat bydlení odpovídající příjmum. Udávali tam poměr hypotéky k ročnímu příjmu . V americe si lidé pořizují bydlení za cca 3 roční příjmy . V německu za 6 ročních příjmu . Tam je asi rozdíl v tom , že američani si platí ze svého zdravotní a duchodové a to jim podstatně zebere z vyplaty. Pro nás je tedy rozumější ten německý příklad . Když tedy sečtete svuj a manželuv roční příjem a vynásobíte ho 6 tak by jste měli vědět zda je ten byt pro vás dostupny. Také to ukáže zda bydlení u nás má reálnou hodnotu , nebo je předražené .

tondac*
hodnocení

0x

Je dobrý čas na to si brát hypotéku, ale špatný na to kupovat nemovitost. Srovnejte si ceny před poslední krizí a po ní. Teď se ceny nemovitostí dostávají na podobnou úroveň jako před krizí, akcie stoupají na maxima a vše nasvědčuje tomu, že v dohledné době praskne další bublina.

Hypotéky jsou extrémně levné a většina kupujících neřeší cenu, ale výši měsíční splátky, kterou jen tak tak utáhnou. Spousta z nich ani netuší, že úrok za pár let nemusí být 2%, ale třeba taky 8% a oni na tu splátku najednou nebudou mít. A co se asi stane s cenami na trhu, až budou tisíce lidí nuceni prodávat byty nebo až je budou prodávat banky ze zástavy? Pokud budete mít problémy, tak se sice můžete vrátit k rodičům a byt pronajmout, ale sehnat seriozního nájemníka není jednoduché. Do nájmu jdou lidé, kteří se tady nechtějí vázat anebo podstatně častěji ti, kteří mají problém s penězi. Takže se může stát, že seženete nájemníka, kterému ještě budete řadu měsíců dotovat služby, než se vám ho podaří vystrnadit z bytu.

Žili jste někdy v bytě? Developery ošizené novostavby jsou s přenosem hluku srovnatelné s paneláky. Záleží na tom, na jaké natrefíte sousedy a kdy a komu se to rozhodnou prodat nebo pronajmout. Víte jak funguje společenství vlastníků? Kolik každý měsíc budete platit do fondu oprav? Jak nákladné je společné dálkové topení a teplá voda? I když nebudete byt používat a vypnete topení a vodu, tak budete platit do fondu oprav a fixní část za topení a ohřev vody. Počítáte s tím, že budete muset novou domácnost vybavit i tou pračkou, myčkou, ...?

Na vašem místě bych si připravil finanční polštář alespoň 300tis a v klidu rozmyslel, co dál. Rodiče tady budou třeba 20-30let, takže sestru budete vyplácet až při řešení dědictví. Ale také ji můžete říct, že každá máte půlku a ta její je volná a připravená. Ale porcujete medvěda, který ještě běhá po lese ... třeba rodiče odkážou dům na úhradu státního dluhu. ;)

al
hodnocení

0x

Podle toho co pisete mate slusny prijem cca 44000 Kc .Nebyl bych se te hypoteky .Ja mam cca 19000 Kc a hypo 10000 Kc a jsem v pohode .A to jeste prestavuji dum svepomoci.:)

vilik*
S 19ti tisíci platit desítku + energie, to je mazec.
I kdyby nepřišla žádná nemoc či období bez práce, tak si za 20-30 let řeknete: Super, nikdy jsem nikde nebyl, koníčky jsem neměl, jedl jsem chleba s máslem, když zbyly prachy. Auto nemám a úspory taky ne, ale co. Mám barák, je mi 60, teď si začnu užívat.
5v8litete2

Slušná finanční sebevražda. *ee* (teda pokud to nemáš na pár let)

sirasinda*
hodnocení

Děkuji za podporu, jste jeden z mála. :) Nám se teď podařilo zbavit se dvou úvěru, takže máme další volné finanční prostředky, takže jsem si čím dál jistější, že bychom to zvládli a taky do toho půjdeme. Přesto chceme počkat aspoň 4-6 měsíců.. Teď mi za dva dny končí zkušebka, za další tři měsíce mi prodlouží smlouvu a pak se do toho možná vrhneme. Tenhle příjem máme krátce, ale už teď z něj dokážeme dát hodně peněz na stranu, tak si myslím, že za těch pět šest měsíců to bude celkem slušná částka, plus asi ještě vybereme penzijko. Bydlení je teď pro nás priorita, na penzi začneme spořit, až bude být bydlení zajištěno. A začali jsme koukat po bytech mimo Plzeň a dá se sehnat 4+1 i za 1 100 000 kč, takže bych se toho opravdu nebála. :)

tomaslad*
hodnocení

0x

Ze života, moje exmanželka letuška u ČSA si koupila po rozvodu v 2005 byt za 3,5 mil., hypo 2,8 mil. , měsíční její příjem cca 45-55 netto vč. diet. Nicméně po pěti letech se nechala neprozřetelně oplodnit nějakým zadluženým zoufalcem, z ČSA ji kromě snížení platu po MD vykopli a byt po 10 letech byla nucena prodat - nejspíše se ztrátou, pokud se započtou veškeré výdaje a úroky, a potupně se vrátit do RD rodíčů.

joudic*
hodnocení

0x

no jeste bych pockal az se to ustali, nicmene ja mam dum u Prahy s obri zahradou, jak delanou pro decka, stal myslim 1,8mil nebo 1,7 a platim ho sam 8tis/mes, po fixaci nyni uz jen na 20 let, platim dohromady mene nez v byte 2+kk v Praze v panelako-cinzaku ve Vrsovicich ;) (velky fond oprav, teplo a tepla voda, vytah atd) jen ten internet stoji 700 a tretinova rychlost nez UPC za 299. Ale kazdy je jiny, segra chce s pritelem koupit byt v centru *ee* nejspis za dvojnasobnou cenu a to maji velkeho psa, nechapu. Ja jsem sedel denne v hospode, abych nemusel byt zavreny v rozpalenem byte na jizni strane. Za ty leta, co tu bydlim jsem byl v hospode vsehovsudy 5x, neni proc kam prchat z pekne zahradky :) Je pravda, ze nejezdim do normalni prace, ale ikdyby, tak za 30min parkuju na Smichove nebo v Modranech.

totr
hodnocení

0x

Jenom menší upozornění k hypotéce. Žádná banka nebo finanční poradce Vám po pravdě neřekne jaký budete mít úrok a výši splátky např. za 10 let.

Já když jsem si bral hypotéku tak jsem se rovnou zeptal jestli bude splátka po celou dobu stejná, odpověď byla že ano a není důvod proč by banka splátku zvedala. Dostal jsem i kalendář splátek na 30 let.

Hypotéku jsem si vzal u hypoteční banky a už za rok se měsíční splátka zvedla o 1000,-Kč, další rok o 200,-Kč třetí rok se měla zvednout o 600,-Kč tak jsem přeúvěroval na stavebko u ČMSS kde jsem opět dostal kalendář splátek s tím, že bude stejný po celou dobu a ouha po šesti letech se měsíční splátka zvedla o 2000,-Kč.

Začínal jsem na 4 500,-Kč měsíčně a teď po jedenácti letech splácení jsem už na 8 500,-Kč měsíčně. Když si berete hypotéku tak musíte doložit příjem že jste schopni úvěr splácet, ale pak když začnou zvedat splátky už nikoho nezajímá jestli zvládáte nebo ne. Já to naštěstí zvládám protože podnikání šlape, ale pro běžné zaměstnance je to potíž.

danys*
Vám asi nic neříká fixace ze? :-D Jinak ten běžný zaměstnanec si kolikrát vydela víc ty rozume..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]