Nejste přihlášen/a.
Máme 15cm polystyrénem zateplený dům. Skříně jsme raději všechny umístili u vnitřních stěn, ale třeba čelo manželské postele máme u vnější (obvodové) stěny. Nejen za čelem, ale i přiléhající část postele trpí plísní a jak na tom člověk leží, není to nic zdravého k dýchání. Postele jsme dali na "nožky", ale to problém úplně nevyřešilo. S tou postelí máme stejný ač menší problém i když ji máme u některé vnitřní stěny, Samozřejmě savo na plíseň je nám důvěrně známý, ale zabírá jen načas. Dům máme podsklepený a i zespodu zateplený - vzdušná vlkhost je tedy v normě. Teď jsme stěny za nábytkem natřeli Remalem na plísně (prý je dobrý) a zadní části skříní bezbarvým lakem na dřevo (s tím jsme už udělalali kdysi dobrou zkušenost). Slyšela jsem, že plísní za nábytkem trpí spousta domků...jak ji řešíte vy?
Já jsem podobný problém, vlastně strach z plísně, vyřešila tak, že jsem napsala Ježíškovi a on mi přinesl kvalitní vlhkoměr. Pokud nebudete větrat, ikdyž si myslíte, že větráte dost, ale stále je to málo, plísně s nikdy a nijak nezbavíte. Teď větrat a v zimě topit a větrat, topit a větrat a topit a větrat. Větrání není nikdy dost!
Dobrý den, nemám dojem, že ta vzdušná vlhkost je v normě. Nepíšete nic o větrání.
Takže, nepřirážet nábytek až ke stěně a zajistit stálé a dobré větrání. Zdravím!
P.S. Co plastová okna, nemáte je? Používáte u nich mikroventilaci?
Dobrý den, paní Myšková. je mi divné, že máte 15 cm polyše a za postelí plíseň. Jediný důvod mne napadá, že povrchová teplota zdí za postelí je nižší jak rosný bod. Jelikož neproudí za postelí vzduch ohřátý v místnosti, neohřeje stěnu za postelí. Ve Vašem případě bych doporučil odtáhnout postel , aby proudil vzduch za postelí.
Když píšete, že vzdušná vlhkost je v normě, prosím, sdělte mi průběh a hodnoty teplot a vlhkostí za postelí v zimním období?
Je jasné, že kolem vlhnoucí stěny musí proudit vzduch. I při odsunutí nábytku kousek od stěny přesto někde nemusí být proudění vzduchu takové, aby vlhkost odvádělo od stěny.
Podobný problém řešil kolega prostě: zestaré kopírky měl vykuchaný malý tichý ventilátor, jako váleček s podélnými lamelami. Jako napájecí zdroj použil malý napájecí adaptér z nějaké kalkulačky nebo čeho, dávalo to nějaké stejnosměrné napětí, při kterém se ventilátorek pěkně tiše točil. Když použil vyšší napětí, točil se asi jako v kopírce (skeneru, nebo co to bylo), fičelo to víc a trošku to bylo slyšet, takže stačilo menší napětí. Měl stálý malý průvan za nábytkem a bylo sucho. V zimě totéž strčil pod radiátor ústředního topení a ejhlo, v místnosti bylo o jeden dva stupně víc.
Podobně se dá použít třeba malý větráček z chladiče procesoru v PC. Malý pět krát pět nebo větší, nebo jakýkoliv, který dělá mírný průvan a není slyšet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.