Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se zbavit plísně za nábytkem?

Od: myskova odpovědí: 4 změna:

Máme 15cm polystyrénem zateplený dům. Skříně jsme raději všechny umístili u vnitřních stěn, ale třeba čelo manželské postele máme u vnější (obvodové) stěny. Nejen za čelem, ale i přiléhající část postele trpí plísní a jak na tom člověk leží, není to nic zdravého k dýchání. Postele jsme dali na "nožky", ale to problém úplně nevyřešilo. S tou postelí máme stejný ač menší problém i když ji máme u některé vnitřní stěny, Samozřejmě savo na plíseň je nám důvěrně známý, ale zabírá jen načas. Dům máme podsklepený a i zespodu zateplený - vzdušná vlkhost je tedy v normě. Teď jsme stěny za nábytkem natřeli Remalem na plísně (prý je dobrý) a zadní části skříní bezbarvým lakem na dřevo (s tím jsme už udělalali kdysi dobrou zkušenost). Slyšela jsem, že plísní za nábytkem trpí spousta domků...jak ji řešíte vy?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Já jsem podobný problém, vlastně strach z plísně, vyřešila tak, že jsem napsala Ježíškovi a on mi přinesl kvalitní vlhkoměr. ;) Pokud nebudete větrat, ikdyž si myslíte, že větráte dost, ale stále je to málo, plísně s nikdy a nijak nezbavíte. Teď větrat a v zimě topit a větrat, topit a větrat a topit a větrat. Větrání není nikdy dost!

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, nemám dojem, že ta vzdušná vlhkost je v normě. Nepíšete nic o větrání.

Takže, nepřirážet nábytek až ke stěně a zajistit stálé a dobré větrání. Zdravím!

P.S. Co plastová okna, nemáte je? Používáte u nich mikroventilaci?

hodnocení

2x

Dobrý den, paní Myšková. je mi divné, že máte 15 cm polyše a za postelí plíseň. Jediný důvod mne napadá, že povrchová teplota zdí za postelí je nižší jak rosný bod. Jelikož neproudí za postelí vzduch ohřátý v místnosti, neohřeje stěnu za postelí. Ve Vašem případě bych doporučil odtáhnout postel , aby proudil vzduch za postelí.

Když píšete, že vzdušná vlhkost je v normě, prosím, sdělte mi průběh a hodnoty teplot a vlhkostí za postelí v zimním období?

host*
hodnocení

2x

Je jasné, že kolem vlhnoucí stěny musí proudit vzduch. I při odsunutí nábytku kousek od stěny přesto někde nemusí být proudění vzduchu takové, aby vlhkost odvádělo od stěny.

Podobný problém řešil kolega prostě: zestaré kopírky měl vykuchaný malý tichý ventilátor, jako váleček s podélnými lamelami. Jako napájecí zdroj použil malý napájecí adaptér z nějaké kalkulačky nebo čeho, dávalo to nějaké stejnosměrné napětí, při kterém se ventilátorek pěkně tiše točil. Když použil vyšší napětí, točil se asi jako v kopírce (skeneru, nebo co to bylo), fičelo to víc a trošku to bylo slyšet, takže stačilo menší napětí. Měl stálý malý průvan za nábytkem a bylo sucho. V zimě totéž strčil pod radiátor ústředního topení a ejhlo, v místnosti bylo o jeden dva stupně víc.

Podobně se dá použít třeba malý větráček z chladiče procesoru v PC. Malý pět krát pět nebo větší, nebo jakýkoliv, který dělá mírný průvan a není slyšet.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]