Nejste přihlášen/a.
Zdravím, plánujeme novou kuchyň a řeším uspořádání spotřebičů. Může být plynová varná deska (na plynovou bombu) umístěna nad myčkou? Přikládám plán kuchyně, nebude takto rohová, ale paralelní - tedy dvě linky proti sobě. Máme vybranou sektorovou kuchyni, která nemá samostatnou skříň na mikrovlnku. Jediná možnost je tedy umístit ji do vysoké skříně spolu s troubou. Vedle bude dřez - umístěn dle nástěnné baterie, která už v domě byla. Vedle dřezu myčka, neboť na této zdi je k myčce vybudovaný přívod vody a je zde i odpad. Varnou desku jsem tedy naplánovala na protější stranu, ovšem teď manžel přišel s tím, že bomba je umístěna ve sklepě a přívod ke sporáku tedy vede na tu kratší stranu, kde ovšem jediné volné místo zbývá právě nad myčkou. Lze to? Druhou možností by bylo ponechat desku tak, jak je na nákresu, a bombu umístit do té vysoké skříně. Předem děkuji za rady a názory, Rora
myčka má být u dřezu - potřebuje sifon a vodu... Plyn u myčky bych považoval za riziko - rozhodně bych to nechal dle nákresu a bombu dobře přístupnou vč. komplet cesty k vařiči!
Nechci vypadat jako "proti @hk" - ale k bodům 2 a 3 - máme to tak v naší kuchyňské lince cca 8 let bez větších problémů. Pokud nebudu brát jako problém neposlušnost syna, který tam nedosáhne s miskou mléka a sem tam si chce ohřát mléko sám... hrnek není potíž, ale miska už je...
mikrovlnka nad troubou je celkem běžná praxe - bez ohledu na "nepraktičnost" pro menší lidi
Nesmysl č.:
1. Sporák umýstěný dáleko od zdroje vody. Většinou se vaší za účasti vody.
2. Mikrovlnka vysoko - zkuste si v takové troubě ohřát třeba polévku v talíři. Z 90% talíř rozlijete. se polijete. Pro děti už vůbec nedostupné.
3. Mikrovlka nad troubou - trouba bude na 200 stupňů a mikrovlka bude díky teplotě od skla hůže přístupná - možnost spálení těla dotýkajícího se trouby.
4. Dřez bez odkapávací plochy - vyndáte mokré nádobí a voda bude rozlitá po desce.
Jsem asi nemoderní, ale takhle zprzněnou kuchyň bych nechtěl.
Ad 2) Mám mikrovlnku na troubou a nemám problém s tím, že bych vyléval jídlo. Ano, pro děti nedostupné, ale pro ně to bude problém i tehdy, když bude v úrovni linky. Větší děti už to zvládnou.
Ad 3) Je naprostý nesmysl. Žádná normální moderní trouba nemá tak rozpálené čelní sklo, aby se o něj někdo spálil. Je na dotek teplé, nic víc.
A k původnímu dotazu - řekl bych, že varnou desku nad myčku nenacpete. Myčka zaplní prostor v podstatě až po pracovní desku. Varná deska zabírá trochu prostoru i pod. Navíc se tam obvykle nechává volný prostor pro odvod tepla.
Já jsem něco takového tvrdil? Napsal jsem, že s takovým upořádáním nemám problém. Navíc si za tím stojím i po letech.
Dále jsem psal, že tvrdíte nesmysl v bodě 3. Což je pravda.
Trochu lépe číst by to chtělo.
1. Ono mezi těmi linkami bude kolik - dva, tři kroky? Je to blízko sebe.
2. + 3. Dnes je takovéto umístění spotřebičů běžné, řekla bych, že ty spotřebiče jsou, jak to říct, i konstruované tak, aby si nevadily, ne? A dvířka trouby jsou dnes tak izolovaná, že jsou na dotek jen teplá.
4. Dřez bez odkapávací plochy mám i teď, to mi nevadí.
Rozvržení pracovních ploch v kuchyni je opravdu velmi důležité. Já bych třeba, jako pravák, musela mít napravo od dřezu dostatek prostoru pro ruku. A raději než volit nepraktické rozmístění pracovních ploch bych se vzdala plynové varné desky. Elektrická varná deska (dnes často indukční) se navíc velmi dobře udržuje v čistotě. Ale to je samozřejmě můj osobní názor, vy se ještě zamyslíte.
Já vím, teď mám sklokeramiku, ale na tom plynu jsme se tak nějak shodli s manželem. Možná by se mi ještě líbila kombinovaná deska. Je fakt, že takto bych neměla prostor na odložení nádobí z myčky, které potřebuje doschnout, nebo na těch pár kousků, co myju v ruce.
Měl jsem doma roky plyn, na VŠ koleji pak klasický litinový elektrický vařič - to byla oproti plynu katastrofa. Pak jsem se přestěhoval do bytu, kde není zaveden plyn a jednoznačně zvítězila indukce. Průběh vaření se podobá plynu, hrnec okamžitě reaguje na změnu výkonu. Tahání plynových bomb mi přijde trochu zbytečné.
Plynová deska má nějaké věci i zespod. Trubky nebo co. Také, si myslím, že by měla pod ní být nějaká tepelná izolace. Vleze se pak pod ni myčka? Bude to nehezké, když bude vyčnívat nad pracovní deskou. Zjistěte si, kolik místa pod plynovou deskou vlastně je.
Ono jde o to, že na té delší straně, co je varná deska, vedou trubky, které chceme zakrýt tou vysokou skříní. Napadá mě ještě, že bychom tedy nechali klasicky troubu s deskou na kratší straně a místo té vysoké skříně na delší straně dali tu vysokou skříň na spotřebiče a do ní zabudovali jen mikrovlnku. Ovšem obávám se, že by se tam nevešla, pokud jde o hloubku. Vestavěná mikrovlnka je jediným přáním mého manžela, tak bych to ráda vymyslela tak, aby ji tam měl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.