Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce ploché střechy

Od: aa* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, rád bych se zeptal, zda zde někdo z přítomných rádců nemá zkušenosti s rekonstrukcí ploché střechy na RD, případně nedoporučil nějakou firmu v lokalitě okres Blansko. Pokud bude mít někdo tip, na co dát pozor, budu také rád.

Chystáme se na rekonstrukci ploché střechy o následujících parametrech:

- celková plocha střechy cca 120 metrů čtverečních ( na střeše je 12 řad pásů); stará krytina "IPA" je asi ve dvou vrstvách

- provedení komínu je skoro uprostřed střechy

- provedení záklopu je dřevěné, pod ním jsou duté betonové panely, izolace tepelná není.

- atika má standartní šíři 450 mm a její délka je celkem 34 metrů

Vzhledem ke stavu střechy mi jako nejlepší varianta vychází celou krytinu strhat, protože krytina je docela nerovná a lepit přes ní izolaci novou mi nepříjde jako šťastné řešení. Navíc na několika místech v minulosti zatékalo, tak se potřebuji dostat až k dřevěnému záklopu, případně jej vyspravit a ošetřit proti hnilobě.

To, že se bude muset krytina strhat sebou ovšem nese náklady navíc v podobě odvozu a likvidace staré krytiny.

Oplechování, tzv. atiku plánuji opět novou, protože stávající je cca 30 let stará, byla ošetřena základovou barvou a po cca 20 letech natřena.

Pokud by někdo dokázal stanovit přibližnou cenu na novou hydroizolaci (předpokládám lepší modifikované asfaltové pásy) a klempířské prvky (oplechování komínu 1x0,5 m, atika 34 m, okap-okapnice 12 m, žlab 12 m a svod 10 m), případně i práci, byl bych velmi vděčen (možná se mezi rádci pokrývač či klempíř).

Co jsem zkoušel sám, tak za pomoci různých stránek a kalkulaček mi vše (materiál izolace, klempířina a práce) vyšlo na cca 50 000,-Kč. Nevím, zda je to reálný odhad, či je to moc či málo. Děkuji za případnou radu, případné chybějící informace rád doplním.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jednoduchý a nepřesný dotaz, nelze dát přesné info.

Když na několika místěch zatékalo, tak strhnete celou střechu? Jakou tepelnou izolaci, a kolik cm dáte? Jakou lambdu bude mít izolace? Oplechování bude z čeho?

Přibližnou cenu Vám řeknou odborníci z 10 firem, které si pozvete na obhlídku. Sdělí Vám vady, které nevidíte, navrhnou řešení, udělají cenovou nabídku, zlikvidují i suť ze stavby.

Osobně bych opravil jen špatné dřevo, položil na lepenku EPS 100Z v síle 24-30cm, fatrafol 810, přikotvit. Hotovo. Pokud chcete asfaltovou lepenku, jako před desítkami let, je to jen na Vás.

doplněno 31.05.16 17:20:

aa nebo tr,

No, strhnout celou střechu mám v plánu především z důvodu, že pokud položíme novou střechu na nerovný povrch, tak se opět na střeše bodou tvořit louže a krytina bude celkově trpět.

To jste nepochopil(a) princip nové střechy.

K tepelné izolaci uvedu jediné, že žádnou asi dávat nebudeme, protože v blízké budocnosti se bude střecha řešit zcela jinak. Ovšem, stálo by za to určitě to vše protočítat i s ní, z hlediska návratu na úspoře za topení.

Kdy to je blízká budoucnost? Tak to udělejte hned načisto.

K fólii na střechu, přesto že v okolí se to celkem rozmáhá a i firem by bylo dost, nemám moc důvěru.

Už jste viděl(a) podobnou střechu s Fatrafolem 810 či 814?

Jak je nějaký prudký vítr, tak to s ní pěkně cvičí.

Proč na jiných stavbách to drží?

aa*
hodnocení

Dobrý den, děkuji za odpověď. No, strhnout celou střechu mám v plánu především z důvodu, že pokud položíme novou střechu na nerovný povrch, tak se opět na střeše bodou tvořit louže a krytina bude celkově trpět.

K tepelné izolaci uvedu jediné, že žádnou asi dávat nebudeme, protože v blízké budocnosti se bude střecha řešit zcela jinak. Ovšem, stálo by za to určitě to vše protočítat i s ní, z hlediska návratu na úspoře za topení.

Obhlídka od řemeslníků bude asi to nejlepší řešení, už na tom pracuji :), :) .

K fólii na střechu, přesto že v okolí se to celkem rozmáhá a i firem by bylo dost, nemám moc důvěru. Jak je nějaký prudký vítr, tak to s ní pěkně cvičí.

aa*
hodnocení

Dobrý den, no princip nové střechy se snažím pochopit, ostatně vím, že u souseda dávali při renovaci střechy fólii a při tom postupovali následovně:

Soused vyřezal staré boční a horní plechy atiky, které vytrhal. Poté koupil malé tvárnice ala ITONG a postavil si nástavbu atiky kvůli izolaci (z venku dal ještě lepidlo a perlinku). Potom asi přímo na starou "IPU" dal celkem vysoký polystyren a potom nastoupili pokrývači a udělali oplechování a položili folii. Akce na cca 1 týden, když počítám i jeho vlastní tvorbu nástavby atiky. Ovšem udělal jednu chybu, oplechování střechy má tak malý přesah, že jestli bude chtít zateplit fasádu, tak má celkem problém.

No budu muset souseda vyspovídat, ale obávám se, že to bylo celekm drahé. Současný rozpočet, cca 50 000,-Kč bych nerad překročil, holt finační situace není nejlepší.

Nová střecha v budoucnosti by neměla být plochá, ale klasika s taškami a nejmenším možným spádem. Možná se bude ještě přistavovat na boku domu, takže dělat načisto dnes stejně nejde.

Nevím co vše udělal soused špatně, nevím z čeho vypočítáváte že to bude drahé. Co je drahé, většinou to co nechci, nebo nepotřebuji a koupím to.

Pozvěte 5 firem, sdělte jim že to chcete takto:

s tím, že chcete pod tím 24-30cm tepené izolace.

Pokud chcete levné řešení, natáhněte jen plachtu.

Budoucí střecha s taškami ale se spádem 20°? Nebo více šikmá na bednění..

Pokud opravdu chcete za pár let předělávat střecu, tak nedělejte tak kvalitní s Fatrafolem, ale jen něco dočasného.

doplněno 01.06.16 20:56:

Já jsem pro kamaráda navrhl řešení samo domo, že položil na střechu EPS 100Z , přilepil to pěnou. na to položil cetris desky, opět pěnou přilepené.

Pak jen firma natáhla folií.

aa*
hodnocení

Dobrý večer, děkuji za odpověď. Pochopil jste to správně, jde mi o dočasné, ale i tak kvalitní řešení. Od počítače se opravdu nic nevyřeší, tak začnu zvát řemeslníky či firmy. Co není vyloučeno je, že možná nakonec střechu spáchám s kamarády svépomocí, ušetřím a ještě se něčemu naučím, což je taky dobrá věc. Když se dodrží technologický postup a pár zásad, tak to nemůže být tak těžké.

aa*
hodnocení

Doplnění, při výpočtu jsem vycházel z: izolace-staveb.cz/... a krytiny-strechy.cz/... .

jabraka*
hodnocení

0x

Před lety jsem pomáhal kamarádovi v rekonstrukci původně ploché střechy,která vykazovala mnoho problémů.Zakrytí jsme vybudovali polosedlovou střechu s větším spádem na západ.Konstrukci jsme provedli ze sbíjených vazníků z hrubých coulových prken a zakotvili na trámový věnec po obvodním zdivu.Zakrytí prkny a plechem.Je to velmi levný způsob střechy a nenáročný pro práci,byli jsme v podstatě laici.

JABRAKA

trtr
hodnocení

Dobrý den, děkuji za odpověď. Raději bych opět zvolil klasiku s asfaltovou hydroizolační vrstvou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma oplechování střechy

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]