Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem majitelkou řadového domku (řadovky) v Nupakách - od r.2008. Na dnešní den jsem měla domluveno s řemeslníky stavbu přístřešku 24 m2 pře touto řadovkou. Když řemeslníci začali vrtat do dlažby tak přímo vylétla sousedka s bytu a začala jim říkat, že si nepřeje, aby zde přístřešek stál (4 kůly+průhledná střecha) - když jsem vyšla tak řekla to samé i mě. Do jejího řad.domu by nebylo vůbec zasahováno - akorát před řadovkou je stání - jedno mé a druhé jejich. Sousedovi z druhé strany domu - ten se vším souhlasí. Tady u nás v Nupakách je již těchto přístřešků postaveno docela dost a nikdo se s nikým o tom... že bude stavět přístřešek nebavil ani nikdo nic neohlašoval - nebyl důvod. Není na to potřeba ani Ohlášení stav.úřadu. Na těchto domech ... je již namontováno něco ... jako úchyty na stříšky - no prostě příprava na přístřešek. Ale řadovka byla tak dost drahá. Nevím co mám dělat - jestli jít na stavební úřad - a tím pádem udělám zle i lidem kolem sebe k vůli jedné podivínce. Moc Vás prosím o radu - jak na to - není možno stavět na svém pozemku 2 m od jejího pozemku - když pozemek má 24 m2. To se tam prostě auto nevejde. Děkuji za radu Ježková Dagmar
0x
Pokud stavba přístřešku splňuje všechny parametry a podmínky uvedené v § 79 odst. 2 a § 79 odst. 3
stavebního zákona a pokud
má přístřešek zastavěnou plochu do 25 m2, max. výšku 5 m, jedno nadzemní podlaží,
je podsklepený nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu nebo stavby
pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci, neslouží
k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin, nejedná se o jaderné zařízení nebo
stavbu pro podnikatelskou činnost, je v souladu s územně plánovací dokumentací,
je umisťován v odstupové vzdálenosti od společných hranic pozemků nejméně 2 m, plocha
části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jeho umístění bude nejméně 50 %
z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci [§ 79 odst. 2
písm. o) stavebního zákona], nebo
jde o přístřešek o jednom nadzemním podlaží, který slouží veřejné dopravě, a jiný veřejně
přístupný přístřešek do 40 m2 zastavěné plochy a do 4 m výšky [§ 79 odst. 2 písm. r)
stavebního zákona],
nevyžaduje rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas.
Ostatní přístřešky vyžadují umístění, tj. rozhodnutí o umístění stavby (§ 79 stavebního zákona) nebo
územní souhlas (§ 96 stavebního zákona) anebo veřejnoprávní smlouvu (§ 78a stavebního zákona).
doplněno 27.05.16 16:14:
osobně bych jí řekl, že si na svém ten přístřešek postavím a hotovo.
Přeji dobrý den, jste strašně hodný, ale já mám z té ženské strach - ona to prostě "nevydejchá" - ale já mám velké starosti. Vím, že nepotřebuji nic ze stavebního úřadu v Říčanech, ale ona mi to může znepříjemnit. Nemohu začít stavbu přístřešku, abysme zabouchali trám 2 m od jejího parkovacího stání - tak to se mi tam auto prostě nevejde. Nevím co mám dělat. Jestliže do "toho" začnu šťourat, tak mě sousedí "zabijí" - protože se o to bude stavební úřad zajímat - nejsou tady jen jednotlivá stání, ale i pro dvě auta, to znamená 48 m2 a to už je problém. Byla jsem i za zastupitelem Nupak, ale ten mi neporadil. Jsem z toho bezradná, .,... jen jednou jsem se proti této sousedce vzepřela a teď mi to vrací - a nejhorší na tom je, že se přitom usmívá. Moc Vám děkuji ale nevím co budu dělat - materiál na zahradě - a peníze v čudu. Zdraví a děkuje Dáša Ježková
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.