Nejste přihlášen/a.
Dobrý den ,
svépomocí buduji na půdě obytné podkroví. Štítová zeď je tlustá na 1 cihlu + cca 3 cm omítky. Plánujii zateplení zvenku, jakou sílu izolace byste použili? A vatu nebo polystyren? Je v tom nějaký rozdíl co se funkce týká? Podhled bude vata v rolích 14+14cm + SDK, střešní okna ne, jen ve štítech plastová okna s trojskly, budou to dětské pokoje. Topím v zimě elektrokotlem , krbovky na podzim a na jaře. Dům je u Benešova. Díky za všechny podněty a rady. Lukáš
nevím já bych takhle od pasu nevypáli tl.zateplení!
Ale doporučované minimum je 14 cm ,na třicítku s CP klidně i 20cm,ale počkejte zda-li něco nepísne p.Milan Cukrář.
Někdo namítne že vata je lepší,(některé vastnosti může mít lepší) ale já osobně bych si dal spíše polystyren ,je sním jednodušší práce než s vatou a je asi i levnější. to nepíši že bych vatu neuměl,dělám s obojím ale polyš je lepší ao něco menší spotřeba lepidla a hlavně-skrz déšt se nemusí zakrývat!Podhled jsme všude na zelenou dělali-do krokví 14 cm vaty a přes to ještě pod rastr 16cm vaty taky aby nebyla spára na sparu!,samo paortěs a další věci co tam patří! a pak SDK.Konkrétně za vše tzv rybářská bašta v Branné (za Třeboní směr Nové Hrady)
Diesle, nestrilejte od boku, ale tusim ze mate nejake zkusenosti, kdyz pisete ze delate s polysem i vatou. Na kalkulacce Tzb ohledne prostupu tepla zateplenim (podle nekterych pry zastarala, ale nerozumin v cem) jsem zjistil, ze rozdil v zatepleni mezi 15 a 20 cm je vlastne minimalni. Ambici predelat 80 let stary dum se zaklady na hline na nizkoenergeticky nemam Kazdopadne to chci udelat poctive a dostatecne, ale zase ne zbytecne honit desetinky a tisicinky tepelneho odporu. Pan MilanC se rozhodl odmlcet asi ...co Milane, kolik byste dal ceho?
Asi mate pravdu vilik, napsal jsem co jsem povazoval za dulezite ja. Jsem v postate laik, rekonstrukci domu se zabyvam poslednich par let (kdy jsme dum koupili) do te doby tak privrtat obrazek,posekat travu a zalepit dusi u bicyklu...nicmene posledni dobou jsem byl nucen se naucit plno novych veci: kdyz instalater 3x nedorazil, tak bojler jsem prehodil sam, pak uz teda rovnou komplet vodu do koupelny, kamarad vyzdil pricku a tak jsem zkusil oblozit a hele, ono to jde. Obkladac by se z toho asi po..., ale me to staci a navic mam dobry pocit a taky me to krapet bavi. A ted prisla na radu zednicina.
Dum je tedy asi 80 let stary s pristavbou z osmdesatych let a novou strechou a krovem pred cca dvaceti roky. Zaklady jsou kameny na hlinu, obvodove zdivo z obyc cihel 60cm pristavba z tvarnic. Na pude po vymene nosnych tramu zhotovuji podkrovni mistnosti. Jelikoz je stit pouze na jednu plnou cihlu siroky, dotazuji se na zatepleni. Zbytek domu, tedy prizemi budu zateplovat nejspis taky, ponevadz uvnitr v pokojich je kamenna podezdivka do cca 30 cm vysky a pak teprve cihly, ten kamen z venku nejspis promrza a v rozich se tvori plisne v zime. Kdyz dam v zime do rohu mistnosti na zem teplomer, tak namerim tak 13stupnu, i kdyz bude metr vysoko 20. Kdyz tam polozim kladivo, tak do jara zrezne (to se mi fakt stalo). Podlahy jsou beton s nejakou ipou, ale ta u zdi konci, navic ten beton je asi na hulvata na hline, protoze od zeme je pekelna zima. Tolik asi soucasny stav. Planujeme podkrovi, nova okna, dole vybourat a zateplit podlahy a zateplit komplet i prizemek, asi se nevyhnem podriznuti. Mapy na zdech nejsou, ale kdyz omlatim omitku nad podlahou, tak je citit ze je vlhka a krapet zatuchla. Je nam necelych 40, mame skolkovy dite a jedno batole (pry chceme jeste holcicku, heh) takze v dome chceme zdrave ovzdusi, neprotopit majlant, nemit hnilobu za skrini, neutirat celou zimu opocena okna, nemrznouci nohy, proste to same co v novostavbe v bytovce, ale zaroven mit par kroku na svoji zahradu. A jelikoz jsem nededil ani nevyhral,, tak se snazim co nejvic udelat sam. Minuly rok treba komplet prelatovat strechu a natahnout difuzku, taky sme to ve dvou zmakli i kdyz jsme to nikdy nedelali. Ted zrovna makam na ty pude, bouram okna a uvazuji dopredu, jak sirokou vrstvu izolace, protoze jsem vymyslel vychytavku a podle ty izolace se bude odvijet. Zatim vse k memu projektu.
Než zateplíte nebo dáte nová-TĚSNÁ okna, tak nejprve dejte do kupy vodorovnou izolaci proti vlhkosti ze země!Takle píšete že v koutech míte plíseň,tak po zateplení se sice teplotní poměr rapidně změní-nebude to promrzat ale vlhko bude pořád a pak plíseň ještě víc!
No to je nejspis pravda, jenze! Vychazi mi to bohuzel tak, ze nejspis asi budu muset zbudovat to podkrovi, abysme meli kde bydlet pri rekonstrukci spodku- krome podriznuti, vybourani a zatepleni podlahy , chci jeste zbourat dve pricky a u toho udelat nove omitky, coz neni prace na dva tydny a bydleni u rodicu. Jenze, nemelo by se podrezavat dum drive nez delat sadrokarton v podkrovi? Hybne se nejak dum a eventuelne muzou popraskat spoje desek? Mam strach ze jo a pozde bycha honit. Zena z nejakeho duvodu nechce bydlet 2 mesice ve stanu na zahrade, detem i me by se to celkem libilo.. okna do prizemku bych mohl udelat v dalsi fazi az bude dole hotovo. Kazdopadne zatim diky, musim se par dni odmlcet, pac budu mimo. Lukas
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.