Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, budu dělat drenáž starého domu. Napadlo mne využívat vodu z drenáže k zalévání zahrady, ale všude jsem našel pouze využívání dešťové vody. Z mého pohledu není složité jímat dvodu z drenáže, ale je mi divné, že jsem o tom nenašel nikde zmínku. Prozradíte mi, kde je tedy zakopaný pes?
Díky
Pája
Ahoj Kuklíku.
Měl by jsi dát spíš na to, co tu píše Milan. Ale, ani on a vlastně nikdo zatím neví jaké tam u tebe jsou ty vodní poměry. Takhle se fakt nedá nějak moc přesně cokoliv poradit. Jak a kudy se odpaří nějaká voda z pod čehokoliv je až podružné. Opravdu více záleží na tom, jaká se ti tam kde a kudy dere nějaká ta voda. Jestli je zapotřebí tam dávat k základům nějakou drenáž, tak by měla mít dostatečný spád. Neví se ani to, jak je domek v tom místě podsklepen a jak je to s vlhkostí té zdi v tom místě. Mnozí stavebníci používají ty žluté ,,drenážní ,, děrované hadice. Já jsem radši použil 150 kameninu s děrováním pouze ve vrchní části. Proteklá voda v té trubce lehčeji letí po jejím dně po spádu. Steřící nopovou folii zásadně nepoužívám. I ta se musí umět správně použít. Jak se tak koukám, kde ji někdo použil, většinou je to nedodělané a sprasené. I profíky.
Ahoj, trochu jsme se odklonili od původní otázky která byla o tom, jestli je možné vodu z drenáže dále využít. Nechci se pouštět do diskuze o tom, jestli je drenáž účelná a jak jí udělat. Ve vší úctě a slušnosti mám na to posudek od člověka, kterému věřím a zabvá se izolací staveb mnoho let. Jde mi jen o ten můj myšlenkový pochod, že z drenáže odtéká spousta vody, která se "jen" bez využití vsakuje a já potom musím používat vodu z řadu.
Ano, voda z drenáže lze využít, proč by nešla. Je to buď spodní voda, nebo srážková. Obojím lze zalévat.
Jen mi je divné, že máte "na to posudek od člověka, kterému věřím a zabývá se izolací staveb mnoho let" a ten Vám nesdělí, že ta voda (ne)lze použít k zalévání.
OK, v pořádku, voda lze použít bez problémů.
Vodu z drenáže můžete "uskladňovat" v nádrži pod úrovní drenáže, teda někde pod svahem, aby do ní z drenáže tekla samospádem. Ovšem nezapomenout udělat přepad z té nádrže, aby voda nepřeplnila nádrž a potom na principu spojených nádob voda nestoupala v nádrži a zároveň i v drenáži.
Otázka je, zda se vyplatí kopat a zhotovit betonovou či vložit montovanou nádrž, když při pár litrech (desítkách litrů) by náklady nebyly vysoké.
Já bych napřed udělal drenáž, bez nádrže. Mohl bych určitý čas sledovat průtok vody, a posoudit, či nádrž bude potřebná...rentabilní. Drenáž i bez nádrže určitě vylepší vlhkostní poměry okolo domu.
Využít vodu můžete na zalévání (třeba i trávníku a vysušené zeminy z důvodu oddrenážování), umývání, rozstřikování pro snížení tepla a zvýšení vlhkosti v letě, a pod. Třeba i na splachování WC, pokud půjde samostatný přívod.
Využívání dešťové vody v domě plánuji. Ani jsem nedoufal, že by se dala drenážní voda využívat v domě také. To by znamenalo pro mne jen jednu nádrž. Nedovedu odhadnout, kolik vody z té drenáže dokážu získat. Ale na to si budu muset najít nějakého odborníka, který to spočítá Děkuji moc za přínosnou odpověď
Ahoj Kuklíku.
Že máš komu věřit ohledně izolací, to máš dobrý. Ale, důvěřuj a prověřuj. Někteří lidi jsou schopni všeho. Já ti povím, kolik tý vody dokážeš získat. Tolik, kolik je jí schopno tou zemí prosáknout, případně přitéct při napršení. Spíše se jedná o to, kolik jsi jí schopen v něčem najímat. A jak dlouho potom vydrží, než se odběrem spotřebuje. Tenhle zdroj vody se ti může hodit na splachování WC, stříkání hadicí na mytí auta, zalévání plodin, trávy a tak. Jen tuhle vodu musíš fyzicky oddělit od případné přípojky nějaké té městské či obecní od dodavatele. A vlastně i od své pitné ze tvé vlastní studny. Přeji ti, aby ti ty izolace nikdo nezbastlil. Ahoj.
Zdravím.!
Mám cca 16.let "obkopaný" barák, jelikož se mi do sklepa při dešti tlačila ze svahu voda.
A to takovým způsobem, že ji tam při déletrvajícím, nebo intenzivnějším dešti bylo až 30.Cm.!
Zkrátka sklep byl k nepoužití.
Po obkopání je ve sklepě nádherné sucho. V nejnižším bodě drenáže jsem ji svedl do sklepa,
kde mám v zemi zakopanou jímku cca.200l ve které je umístěné kalové čerpadlo s plovákovým
spínačem. Vše tudíž funguje automaticky. Voda z průsaku je naprosto čirá, jako ze studánky.
Byly to tenkrát "galeje", ale jsem rád, že jsem to udělal. Mít "bazén" ve sklepě není příliš praktické...
Nevím jestli jsem podlehl módě, ale mám dům pod svahem a problém s vlhkostí tam je. Bude se podřezávat, ale nějak si myslím, že drenáž je otázka pár korun a horší to s ní nebude Štěrk nechci mít až na úroveň terénu. Chtěl bych tam udělat vyspádovanej chodníček (asi betonovej), páč si myslim, že kačírek kolem domu je skvělá hračka pro děti a psi a solidní trest pro dospělé
Zakopaný pes v tom není, jen je jednodušší jímat vodu z okapu než z drenáže. Ve svahu kdy z drenáže to teče samospádem do nádrže to je v pohodě. V podstatě to bude jako pramen.
Kačírek je lepší, chodník když už tak dlažbu. Ale pokud bude nová hydroizolace (pozor nopovka nestačí) tak může být cokoliv.
kuklíku, rozumím tomu, že si kolem baráku uděláte potůček vody?
Dáte hydroizolaci a ze svahu přivedete vodu k základům?
OK, ať je po Vašem..
nejdříve musíte sdělit, kterou vodu chcete odvádět drenáží. Spodní, které je někde v podloží, ve svahu? Nebo dešťová, která naprší a vsákne do podloží?
Potůček vody? Přivedu vodu k základům? Proč? Nevím jestli vám teď rozumím. Pokud máte na mysli chodníček okolo domu, ten musí být samozřejmě ve spádu od domu.
Samozřejmě tu která naprší a teče po svahu k domu.
beton deska = vlhkost uzavřená v podloží
dlažba = povrchová voda steče, vlhkost v podloží se může odpařovat
Milan má trochu paranoidní představu že z drenážní trubky stříká tlaková voda skrz základy až do sklepa... Asi bydlí na rovině bez odtoku a drenáž mu stahuje vodu k baráku.
V jiných diskusích, vyplývá z nich váš názor že drenáž je ve většině případů škodlivá. Tady to samé - drenáž přivede vodu k základům. To zase přeháníte vy.
asd, je to asi z nepochopení,
pokud tazatel má za sebou svah, který může mít, nebo má zdroj spodní vody, (proto zjištuji o jakou vodu se jedná), udělá drenáž u základů. Spodní voda začne odtékat drenáží, ale kde se bere? Ze stráně? Ze spodní vody? Odkud? Pokud zdroj vody není u základu, tak se stahuje k základům.
Nebo to tak není?
beton deska = vlhkost uzavřená v podloží
dlažba = povrchová voda steče, vlhkost v podloží se může odpařovat
jakou dlažbu máte na mysli? Betonovou?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.