Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení 15 cm zdi vatou

Od: sejny* odpovědí: 23 změna:

Mám kousek obvodové zdi ze směsi cihel a kamene tloušťky cca 15 cm. Pokud ji zateplím cca 10 - 12 cm vaty (lambda 0,034-5), bude to stačit? Jde mi zejména o nepromrznutí. Jedná se o výklenek, v němž bude z vnitřní strany zavěšen kotel - proto je v tomto místě zeď tak tenká. Předem díky za rady.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jenda2*
hodnocení

0x

Už někdy zeď v našem klimatu promrzla? I kdyby tam byl 2cm polystyren, je to obrovská teplotní zábrana, čili naprosto v pohodě.

Jako příklad si vemte mizolaci mražáku. Tam je uvnitř přes -30 °C a zdá se vám, že by těch pár cm izolace něco propustilo?

paw*
To je odpoved jak noha.
Pro tazatele. Pokud tam bude kotel, tak je predpoklad vytapeni a zed nejspis nepromrzne. Pokud ale resite hledisko napr kondenzace, plisni a tepelne ztraty, tak tech 15 cm je urcite lepe jak nic.
jenda2*

To paw: zato vaše odpověď "Pokud ale resite hledisko napr kondenzace, plisni a tepelne ztraty,..." je lepší?

Moje odpověď byla na dotaz že naprosto v pohodě. Plísně se na zdi nevyskytovaly, o tom nebyl dotaz. 15 cm je naprosto dostačující, více už stejně nemá žádný smysl.

hodnocení

0x

Sejny, záleží na hodnotě "bude to stačit?". Páč odpověď je ano i ne. Záleží čeho chcete dosáhnost. Promrznutí nehrozí, páč uvnitř místnosti je zdroj tepla. opokud se ptáte, zdali bude teplo utíkat ven, ano to bude, páč tepelná izolace je nedostatečná.

Musí se tepelně hodnotit celá stěna...

doplněno 25.05.16 14:21:

Sejny, nebude promrzat, páč je tam zdroj tepla. Zdali to bude mít na vliv plísní nelze sdělit, páč se neví mnoho skutečností, které jsou nutné pro stanovení (ne)problému s tepleným mostem a plísněmi.

Víte jaká bude teplota, vlhkost v místnosti s kotlem? Jaká bude povrchová teplota stěny?

sejny*
hodnocení

Kotel bude umístěn v malé chodbě, takže teplota cca 18-19 °C, vlhkost po kompletním vysušení kolem 50 %, vytápění podlahovkou, povrchovou teplotu stěny netuším.

sejny*
hodnocení

Jde mi o to, aby zeď nepromrzla, a samozřejmě, aby na ní nekondenzovala voda, nedělaly se plísně atd. Zeď po celé délce je z bílého kamene o tloušťce 65 cm. Pouze v místě výklenku má zeslabení na 15 cm. Zateplen bude pouze výklenek s mírným přesahem.

jendad

Udává se že 12 až 15cm izolantu je jak dvoumetrová zed z plných cihel. Plesnivět vám to bude tam kde bude nízká teplota - tepelný most . Klasicky betonový překlad nad oknem který není zateplen , nebo betonová podlaha co ze země tahá zimu atd.

jedad, nic ve zlém, ale "Udává se že 12 až 15cm izolantu je jak dvoumetrová zed z plných cihel"

tato věta (máte i výpočet) je k ničemu.

jendad

Uznávám . Trochu jsem to nastřelil od boku. Tak jsem trochu zaguglil a tepelný odpor z plných cihel tlouštka 90cm je R 1.

tepelna-izolace.cz/...

10 cm izolace má tepelný odpor R 2,5 . Odpovídá to tedy stěně 225cm široké .

15cm izolace je R 3,75 . To odpovídá stěně z plných cihel 337 cm .

Pán má ostatní zdi 60cm a jen jednu co má 15cm a tu chce zateplit .

janm*

jendad

-Úplný souhlas dokonce jsem četl že od jisté šířky už v podstatě k žádným velkým tepelným úsporám nedochází, ovšemže se propaguje co "největší vrstva izolace" protože pak je to také otázka zisku firem...

janm, prosím, poučte mne, od jaké šířky k úsporám nedochází.

Ziskem pro firmy myslíte které, co ho vyrábí, prodávají, nebo montují? Máte nějaké podklady, nebo jen z doslechu?

jenda2*

Od 16 cm izolace se nemění tepelné ztráty. Instalace 20 cm izolace je už obyčejné utrácení peněz bez efektu.

paw*
Ony se meni. Jenom jejich prinos vuci nakladum klesa. Jednoduchy priklad.
Zateplim 5 cm. Tepelne ztraty mi klesnou o polovinu. Zateplim 10cm (5+5), TZ zase klesnou na polovinu, ale z te prvni poloviny. Takze uspora 75%. Zateplim 20 cm (5+5+5+5). TZ zase na polovinu, ale z te posledni ctvrtiny. Celkova uspora na TZ 87.5%. Atd. Ted si dosadte nejake finance a dalsi veci. A nezapomente, ze v baraku nejsou jenom zdi, ale i steopy, okna a podlahy. Suma sumarum, uspora se kona, jenom to neni linearni. A naprosto zasadninotazka je, jestli zacinat na zakkadu 5cm nebo 10cm.
janm*

Z doslechu ne pane Cukrář, kdysi jsem na netu narazil na článek kde jsem se dočetl že pokud jde zateplení nad 30 cm pak "prý" v podstatě již "ztrácí smysl" neboť "do nekonečna" ušetřit teplo s donekonečna rostoucí izolací je prý pouze teorie...(respektive ty úspory jsou již pak "tak malé" že se "neoplatí") Ten článek bohužel již asi nedohledám, ovšem opravdu jsem si to nevymyslel...

A co se týká těch "zisků" nejsem proti aby si všichni kdo na díle participují vydělali, jen mi přijde zbytečné dávat 20 nebo 30 čísel když stačí 15 cm vaty nebo 10 eps. Čili ten názor na zbytečné navyšování izolace bez odpovídajícího přínosu není můj a nečetl jsem to jen v tom článku na netu...

doplněno 25.05.16 19:39:

P.S.

Teď vidím že na to již odpověděl pan Jenda D., nejsem odborník na "zateplování" čili opravdu nevím "kolik" tam tehdy uváděli jako "limitní" ale tu základní myšlenku že "od určitého stupně zateplení" je další zateplování "bezpředmětné" jsem prostě "zaznamenal" v "bledě modrém" :)

Chlapi, to já slyšel a četl mnohokrát, že se v Německu již dávno nedává polyš, že se sundává z baráku a podobně.

A čas ukázal že je to nesmysl.

Určiět se izolace neodvíjí od síly izolace, ale o tepelném odporu nebo o propustnosti.

jenda2*

Když byly teď v poslední zimě mrazy -6°C, zkoušel jsem praktické měření izolace PP 2cm na vnitřní straně vnější zdipokoje. Už 2 cm PP odizolovaly stěnu tak, že ochlazení bylo neměřitelné. Bez izolace byla teplota 19,5°C, s izolací 21,5°C -+, tedy jako na jiné části v pokoji bez vnějšího ochlazování.

V jiném pokoji mám 2cm PP několik let a o nějaké vlhkosti či plísni nemůže být řeč. Nemá být z čeho, když to není zemní vlhkost. Zeď je pocitově teplá, izolace je zevnitř.

V jiné části poradte.cz si někteří možná ťukali na čelo, že to je hloupost ale ve světě se to tak dělá a nevidím důvod, proč by zrovna u nás byli lepší odborníci, i když se tak asi tváří.

rv*
Čtu několikrát, ale nechápu kde a jaká teplota. Samozřejmě, že izolace musí být taková, aby spotřeba tepla na vytápění výrazně poklesla. Náklady na izolant v ceně zateplení nejdou vysoké, tak nemá cenu na něm šetřit.

A víte co máte pod tou vnitřní tepelnou izolací? mezi Tím polypropylénem nebo polystyrenem? jak píšete a zdivem?

Když si v zimě teploty pod nulou na dřevo ,zeminu nebo beton a pak na kus polysterenu -schválně co budete cítit?Na polyši teplo neboť vás bude dobře izolovat od promrzlé zeminy či betonové plochy,na dřevu již takové teplo nepocítíte nicméně taky ne takový chlad jako opět na zemině či betonu.Takže to vaše měření na polystyrenu nalepeném zevnitř není žádná vypovídající hodnota o teplotě zdiva!nybrž jen o teplotě v místnosti!

Ale pokud tomu chcete věřit-tak tomzu VĚŘTE !Ale nepište něco co není pravda a to včetně zateplování zevnitř!Toto sice existuje ale ne jako vnitřní zateplení ale jako SOUČÁST konstrukce což je dost podstatný rozdíl!

doplněno 26.05.16 16:40:

Jendo koukám že jste odborník na slovo vzatý tak se prosím přihlašte do té AV vy když o problému kolem zateplení víte ! Víc nehodlám komentovat takový blábol.A to i přesto,že o to něco málo vím,něco málo zateplovaček jsem provedl včetně atd.Nakonec vlastně žijeme v republice kde vše řídí "odbornící"!

Vnitřní zateplení správně popsal Rv - *palec*

jenda2*

Měření vnitřní teploty je zásadní hodnota. Pokud z vnějšku neproniká chlad, uvnitř bude větší tepelná pohoda a tím mohu snížit vytápění. Jak jsem psal jinde, zateplování zevnitř jsem viděl už před lety u příbuzných v Německu a naprosto v pohodě. Tím vyvracím doměnky, že jedině zvenčí je správně. Žádná součást konstrukce. Po válce to dělali hlavně proto, aby po příchodu z práce měli ihned teplo a nemuseli čekat hodiny na ohřev stěn. Což asi nevíte !

Vy víte co je pravda? Tak jste první člověk na Zemi. Gratuluji. Akademie věd právě jednoho takového hledá.

Netvrďte nesmysly. Praktické zkušenosti vydají za víc než tuna blábolů.

rv*

Samozřejmě, že se také zatepluje zevnitř. Má to ale tyto vlastnosti: 1. Téměř celý teplotní gradient se odehrává v izolantu, takže vnější zeď má skoro teplotu okolí - v zimě teda klidně i pod bodem mrazu. 2. Pokud není u izolace dokonalá parozábrana, prostupující vodní páry ve zdi kondenzují, popřípadě i mrznou. 3. Tepelná setrvačnost místnosti je nízká, což při dobře regulovatelném tepelném zdroji (elektrika, plyn) je výhoda, přes léto hrozí přehřívání. U víkendové chaty asi převažují výhody, u stále obydleného domu nevýhody.

diesle, když správně Rv popsal zateplení, nezaslouží si od Vás bod?

Jo ale nemám , proto jen palec!

doplněno 26.05.16 20:44:

jj p.Milane ,také hezký víkend!

Taky vyplácel všechny dobré?

Já již některým ani nemůžu dát dobrou, páč je to moc časté.

Hezký víkend

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]