Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nátěr dřeva

Od: mrborecek25* odpovědí: 5 změna:

Zdravím. Rozhodl jsem se že zrenovuji přístřešek ze starších prken, tudíž jsem si koupil vrchni barvu (syntetiku) na dřevo a kov. Jenže co čert nechtěl, natřel jsem to 2x a pokáždé se to do dřeva vsáklo a barva zmizela. Mátě někdo nápad čím to natřít aby se omezila savost dřeva a mohl jsem aplikovat vrchní nátěr? Pro představu přikládám foto přibližného stavu prken. Díky za rady.

Nátěr dřeva

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Mně otec v dětství vysvětlil, že je potřebné dřevo napřed natřít fermeží a nechat uschnout. Fermež dobře vsákne a povrch dřeva uzavře. Potom vrchní nátěr olejovou či syntetickou barvou nevsakuje.
Může se použít fermež napouštěcí, ta už je většinou ředěná, nebo lněná, ta se dá případně naředit třeba syntetickým ředidlem.
Desítky let jsem byl s fermeží spokojený.
.
Dnes používám spíše lazuru, má hodně barevných odstínů, a může zvýraznit strukturu dřeva.

rv*
hodnocení

0x

Barva praská, odlupuje se a pod ní zatéká voda a dřevo hnije. Proto dávám přednost tungovému oleji. Na natírání to vyjde snad nejlevněji, je to ekologické a trvanlivé. Jen dřevo není chráněno před UV, takže tmavne a venku až zčerná.

honzmalatny*
hodnocení

0x

Dobrý den, přesně jak píše Hejkal.

Já osobně bych to (pokud to jde) přebrousil, pak napouštědlo, slabovrstvou lazuru a pak silnovrtstvou.

moula*
hodnocení

0x

Použil jste vrchní barvu jako základní barvu je to savé a na spotřebu náročné

hodnocení

0x

Kůlnu jsme na chalupě natírali vyjetým motorovým olejem. Chvíli to smrdělo (ale to fermež taky), ale pak řadu let dobrý. Barva jednotná, hodně tmavě hnědá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]