Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Potřeboval bych radu ohledně sání a výfuku rekuperace. Při postupných rekonstrukcích domu se připravuju na řízené větrání a nyní musím dořešit sání a výfuk. Jednotka bude ve sklepě asi 2 metry od severní zdi domu. Jako nejvhodnější řešení mi přijde vyvést sání a výfuk přes zeď v hloubce asi 30-40 cm podzemí (viz obrázek - zelená je sání vzduchu a červená je výfuk). Rozestup sání a výfuku je zhruba 5 metrů a sání vzduchu bych chtěl umístit na betonovu zídku, kde jsou schody z venku do sklepa. V čem bych potřeboval poradit:
- je rozestup mezi sáním a výfukem dostatečný?
- chtěl bych použít hladkou kanalizační trubku průměr 20 cm. Je to vhodný materiál? Zbytek rozvodů je ze Spira
- mají být trubky ve spádu? Pokud ano, tak bych spád udělal směrem do sklepa s odbočkou na odtok kondenzátu (asi jen na výfuku..) přes sifon
- čím venku zakončit trubky?
Snad jsem na nic důležitého nezapomněl. Děkuji předem za pomoc.
- rozestup je dostatečný
- kg trubka také vpohodě
- pokud máte možnost udělat uvnitř sklepa zachytávání kondenzátu, tak je lepší to vyspádovat dovnitř. Rozhodně bych to ale udělal na obou trubkách. Je dost možné že Vám do trubky naprší nebo nafouká sníh.
- trubky ukončit normální větrací mřížkou (když bude ve stěně), případně větracím komínkem.
Děkuji za rady. Obě trubky vyspáduji a ten větrací komínek je dobrý nápad. Ještě mám jeden dotaz ke spojům KG trubek. Stačí na vzduchotěsnost potrubí to gumové těsnění a nebo se musí spoj nějak dále upravit? Děkuji.
Těsnící guma vpohodě stačí.
Sice u zemních registrů se občas stává že se občas trubka zdeformuje a pak ho zaplaví spodní voda, ale toho se v tak malé hloubce bát nemusíte.
jen doporučím - k té větrací mřížce nasávání si dejte ještě něco jako síť proti komárům - ono mi to rekuperací nějak prolezlo i do domu - tak jsem na nasávání dal síťku za pár korun a je klid.
mám rekuperaci Atrea - je tam filtr kovový - to jsou díry... pak výměník, topení, pilový filtr - a stejně to prolezlo... když jsem šel čistit rekuperaci, našel jsem tam pár mrtvých komárů a něco asi prošlo dál... nějaké micro?
Nebo možná nějaká netěsnost ...
Osobně se domnívám,že přívod do rekuperace by měl být z celeho objemu vzduchu z obytných prostor,vzduchotechnika by to mela umožnit.Výfuk by měl být ven,teplo,obsažené v tomto vzduchu se využije ve výměníku,kde ohřeje venkovní vzduch,sání by mělo být v čistém prostoru,ale nejvýhodnější je z některého vnitřního nevytápěného prostoru domu,kde se trochu předehřeje.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.