Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jak vrtáte do kachliček a dlažeb? když potřebuji něco uchytit a vyvrtat díru a dát do zdi hmoždinku?
Mohu vyvrtat díru vrtákem na železo přes kachličku a pak vrtákem do zdi pokračovat dále?
Nemám totiž speciální vrták do kachliček a dlažeb.
Děkuji
Běžným vidiákem bez příklepu skrz kachlík, pak normálně s příkepem. Samozřejmě tlačit minimálně. Začínám malým vrtákem a díru pak náležitě zvětším (stejným způsobem). Tou lepenkou (stačí papírová) nic nezkazíte, vrták nezklouzne a lepenka částečně zpevní glazuru kolem díry.
Figurek - "Normálním vrtákem díru do kachlíku neuděláte..."
Ale uděláte. Teda normálním vidiákem, vrtákem na kov nikoliv. Zrovna včera jsem do nových kachlíků u kuchyňské linky vrtal díry na přpevnění lapičky (docela brutálním vrtacím kladivem). Začal jsem bez příklepu běžným 5mm vidiákem. Jde to pomalu, musí se opatrně a moc netlačit, ale jde to. Vrták je dobré občas ochladit ve vodě. Po provrtání kachlíku jsem jen přepnul na příklep a pokračoval tím samým vidiákem běžným způsobem. Pak jsem díru stejným způsobem zvětšil na 8 mm. Samozřejmě by se takhle asi nedalo vrtat větší počet děr (musí se pomalu), ale pokud jde třeba o 3 - 4 díry nehraje čas roli.
Zkušenost je taková, že stačí si odůlkovat místo díry, aby neklouzal vrták (osvědčil se vrták do dřeva a kladivem se vrchní glazura odštípne). Následně klasicky vidiákem, stačí bez příklepu, ale co mám vyzkoušeno, tak obklad snese i příklep - ještě nikdy se mi nestalo, že by obklad praskl. Samozřejmě nějaký rozumný průměr (do 6mm)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.