Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vrtat do obkladu?

Od: dulok odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,
jak vrtáte do kachliček a dlažeb? když potřebuji něco uchytit a vyvrtat díru a dát do zdi hmoždinku?
Mohu vyvrtat díru vrtákem na železo přes kachličku a pak vrtákem do zdi pokračovat dále?
Nemám totiž speciální vrták do kachliček a dlažeb.

Děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

já to jedu normálně vidiákem samozřejmě bez příklepu a opatrně na menší otáčky a moc netlačit

hodnocení

2x

vrtákem do železa glazovanou dlaždici neprovrtáte. budete si ten vrták muset koupit. a hlavně nepoužívat příklep. tam, kde budete vrtat doporučuji dlaždici přelepit kouskem náplasti - vrták nesklouzne po hladkém povrchu. jak se vrták "chytne" můžete náplast odstranit a pomalu vrtat.

vilik*
hodnocení

2x
Jestli máte vidiový vrták, udělejte to s ním. Klidně nejdřív otvor předvrtejte menším průměrem a pak dovrtejte. Proti smeknutí vrtáku se vyplatí budoucí otvor přelepit kouskem pásky nebo náplasti.

hodnocení

2x

Jen doplním. Když není důlčík, použijte klidně ostrý hřebík, nebo vrut. Opatrně poklepat pro odstraněni glazury v místě, kde chcete vrtat, potom se Vám vrták nesmekne

humbucker*
hodnocení

1x

Ahoj.

Já to vrtám pořádným strojkem. Mé tabo je dobré. Když nepotká odpor, tak si jen tak vrní a vrtá. Když narazí na kus betonu, tak si přiklepne a pak vrták vleze i do překladu nad oknem v paneláku. Zatím se mi vždy podařilo trefit díru do kachle bez náplasti.

hodnocení

1x

Běžným vidiákem bez příklepu skrz kachlík, pak normálně s příkepem. Samozřejmě tlačit minimálně. Začínám malým vrtákem a díru pak náležitě zvětším (stejným způsobem). Tou lepenkou (stačí papírová) nic nezkazíte, vrták nezklouzne a lepenka částečně zpevní glazuru kolem díry.

doplněno 20.05.16 08:36:

Figurek - "Normálním vrtákem díru do kachlíku neuděláte..."

Ale uděláte. Teda normálním vidiákem, vrtákem na kov nikoliv. Zrovna včera jsem do nových kachlíků u kuchyňské linky vrtal díry na přpevnění lapičky (docela brutálním vrtacím kladivem). Začal jsem bez příklepu běžným 5mm vidiákem. Jde to pomalu, musí se opatrně a moc netlačit, ale jde to. Vrták je dobré občas ochladit ve vodě. Po provrtání kachlíku jsem jen přepnul na příklep a pokračoval tím samým vidiákem běžným způsobem. Pak jsem díru stejným způsobem zvětšil na 8 mm. Samozřejmě by se takhle asi nedalo vrtat větší počet děr (musí se pomalu), ale pokud jde třeba o 3 - 4 díry nehraje čas roli.

mytrix*
hodnocení

0x

Zkušenost je taková, že stačí si odůlkovat místo díry, aby neklouzal vrták (osvědčil se vrták do dřeva a kladivem se vrchní glazura odštípne). Následně klasicky vidiákem, stačí bez příklepu, ale co mám vyzkoušeno, tak obklad snese i příklep - ještě nikdy se mi nestalo, že by obklad praskl. Samozřejmě nějaký rozumný průměr (do 6mm)

jenda2*
hodnocení

0x

Pro tyto potřeby používám klasický vidiový vrták, broušený na diamantovém kotouči stejně jako vrták pro ocel. Příčné ostří zabroušením zmenšuji, vrták pak nemá snahu cestovat po materiálu a stojí na místě.

Kdo má zájem, zde je odkaz na názvosloví od výrobce nástrojů - Stimzet.

stimzet.cz/...

hodnocení

0x

Já napřed důlčikem odťuknu glazuru, a pak normálně vidiákem ale bez příklepu. Až jsem durch, příklep normálně zapínám. Ještě se mi za 20 let nestalo, že by obklad praskl. Ale co není, může být, že*smich*.

figurek*
hodnocení

0x

Normálním vrtákem díru do kachlíku neuděláte. Jestli nemáte speciální vrták, tak si ho budete muset koupit. A lepší by bylo koupit si dva, jeden s průměrem 5 nebo 6 na předvrtání a druhý s průměrem 8 či 10, podle hmoždiny.

dulok
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]