Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plyn.topení Waf

Od: 25jarda odpovědí: 14 změna:

Zdravím,chci se zeptat jestli je nutné toto vytápění na konci sezóny vypínat?Jde o to,že pak při zapínání to celkem dlouho trvá než to naskočí a mám obavy aby se mi něco na tom nepokazilo a tak mě napadlo jestli nestačí to jen stáhnou na hvězdičku a pak by to bylo asi snadnější...je mi jasné,že by tam ten plamínek asi zůstal podobně jako u karmy,proto prosím o radu - co s tím,jak na to?Dík za odpovědi.

doplněno 19.05.16 17:14:

Dík všem za rady a prosím teda jak to je jěště s karmou... tam ten plamínek je celoročně,takže taky "žere",ale vypínat to je asi blbost...?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Předpokládám ,že máte na mysli topidlo WAW (ovšem ani tenhle název není správný, pokud nemáte výrobek z někdejší NDR)

Plamínek můžete klidně nechat hořet celý rok, WAWkám se nic nestane. Ovšem asi byste se divil, kolik takový malý plamínek dokáže spotřebovat za rok plynu. A taky si zbytečně v horkých letních dnech doma ještě přitápíte (a věřte, že znatelně). Rozhodně je výhodnější po sezóně topidlo zcela vypnout a uzavřít plynový kohout. Že potom první zapálení trvá déle je logické, systém se za dlouhou dobu nečinnost zavzdušní (i když by teoreticky neměl) a je nutné po otevření kohoutu nechat vzduch "utéct" a systém znovu zaplnit plynem. WAWky jsou na to stavěné a žádné nebezpečí poškození nehrozí.

doplněno 19.05.16 16:10:

Bene, mám doma tohle topení ve 2 exemlářích. Jedno se jmenuje "Gamat 4000", je cca půl století staré a topí bez problémů dodnes *palec*. Druhé jsem musel (bohužel) před časem vyměnit :(, protože odešel termostat (po 50 letech!) a náhradní díly už se shánějí velice těžko. Nahradil jsem ho českým výrobkem "Karma - Beta 3". Zatím teda topí dobře (2 sezóny), ale problém je, že na rozdíl od toho starého topí i dolů *bzum*, takže musím mít na koberci nehořlavou podložku (topení výš dát nešlo, mám nízko okna). V tomhle případě byli soudruzi z NDR znatelně lepší, než dnešní kapitalisti z ČR.

doplněno 19.05.16 16:13:

Ještě doplním, že ten zapalovací plamínek dokáže samotný sežrat až 80 m2 plynu za rok a vytopit suterénní dílnu trvale na 15 stupňů!

hodnocení

4x

Mám několik plynových topidel, taky jako magdon, Gamat 4000, každý rok je vypnu, na podzim rozeberu, vyčistím, vysaji, zapálím a do května topím.

Jedny Wawky topí na plamínek, že v květnu ani nepřidávám teplotu.

doplněno 19.05.16 17:31:

Po doplnění tazatele,

u karmy nezhasínat plamínek, vždyť teplou vodu potřebujete denně

hodnocení

3x

Úplně nejsprávnější by bylo, kamna odstavit. Tedy vypnout a plyn před kamny, klíčem zastavit. Pak si zapsat do kalendáře, asi v srpnu, že máte na září pozvat plynaře, aby kamna zkontroloval a vyčistil A pak plamínek zapnul. A budete mít jistotu, že další sezona bude bez problémů. ;)

doplněno 19.05.16 16:15:

Ivzez, taky nechávám zkontrolovat co 3 roky. A přijednom i karmu. ;)

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, zcela vypínat ho nemusíte, ale i ten plamínek "žere" plyn a topí - což se v bytě za horkých letních dnů projeví o nějaký ten stupeň. Zdravím!

P.S. Jinak Vám rozumím - nahodit tato kamna je potom docela loterie a chvilku to trvá.

doplněno 19.05.16 15:56:

Jo jo, tato kamna se soudruhům v NDR povedla a skoro bezchybně .

doplněno 19.05.16 16:44:

magdon - také mám v pražském bytě topidlo Gamat už asi 30 let a stále funkční. Údržba je snadná a zvládne to i kutil - servisák tam byl jen jednou. Pokud bych musel Gamat měnit, tak bych zkusil koupit zase Gamat - ty repasované (dokud bude nabídka).

iz*
hodnocení

2x

Podle mne tu chvíli času

při zahájení topné sezóny vynahradí úspora za plyn

v období, kdy budou WAWky vypnuté.

Navíc je dobré WAWky před zahájením topení nechat zkontrolovat.

To až tak nedodržuji, kontrolu nechávám provést cca 1x za 3 roky.

doplněno 19.05.16 18:58:

Po doplnění otázky:

Plamínek u karmy nevypínám, neumím (a bojím se) karmu zapálit.

Ale štve mne, co plynu ten plamínek "sežere"...

figurek*
hodnocení

0x

ano, je nutné uzavřít plyn a tím kamna vypnout. Před příští sezonou zavolejte plynaře, ať vám kamna vyčistí a zrevidují. Pak by vám vaše vafky měly hořet na první cvaknutí.

dafina*
hodnocení

0x

Já jsem lidi strašně překvapená, že nevoláte každý rok pravidelně plynaře či topenáře,aby kamna vyčistil a zapálil.
Dcerka měla takováto kamna 4 x, nechávala je každý rok vyčistit, seřídit a zapálit, protože byla cca 35 let stará a my se jich báli, že se něco může stát..nebojíte se? *sok*

Než si mohla dovolit adaptaci a pořídit kotel Buderus se zásobníkem, ale přesto volá i tak každý rok k Buderusu servisního technika, který kotel vyčistí a seřídí. Není na to dokonce nějaký zákon?

Je na to zákon, stejně jako na to, že se nesmí jezdit na červenou. A jezdí se?

doplněno 19.05.16 20:27:

dafina, určitě nechodila žádná komis, to je jen blábol..

dafina*

Ale zrovna jako na té silnici, jak k tomu přijdou nevinní lidé v domě, až výbuch rozmetá půl domu?

Proč mám pocit, že jsou věci, na kterých se nedá ušetřit a že se šetří na nepravém místě?

Já vím, že nějak před 3 lety chodila komis, která požadovala od každého vlastníka ukázat poslední revizi, ale nevím kdo to byl, odkud, musela bych se žáby zeptat. Já plyn nemám a a s elektřinou si raději uctivě vykám.

iz*

Dafino, ty GAMATky jsou opravdu spolehlivé.

Zkraje jsem nechávala kontrolovat každý rok, ale když jsem zjistila, jak to s nimi je,

volám už jen po třech letech – a spíše kvůli karmě než kvůli WAWkám.

dafina*

Jo jo, věřím že jsou to kvalitní kamna, každý musí vědět co může a nemůže, ale fakt je, že se těch věcí bojím - plynu a elektřiny a tak možná v tomto směru i hysteričím, ale chci mít klid, že mi holka nevyletí do luftu a tak jsem ji naučila, že peníze proti zdraví a životu nic neznamenají a zvykla si na roční prohlídky - čištění a revize.

Protože jsem jí i řekla, že kdyby její vinou letělo do luftu půl baráku, že se včas nestarala, tak to bude muset všem zaplatit a mít lidi na svědomí. Ani ona že by nic nedostala z pojištění domácnosti, když by neprokázala řádnou revizi podle zákona. Mluvím o kotli samozřejmě. Má tedy také klidný spánek. Stačilo nám, co technik vždy vymete a odsaje vysavačem za bordel, to se jinak napsat nedá. Možná tedy, že se tím šetří i ten kotel. To nevím.

dafina*

No tam byl problém nějaký s plynem. Prý dole ve sklepě, jak jsou ty plynové věci. Na baráku byl plyn zavřený celý den, něco tam kutili plynaři. Na baráku to bylo cítit. Pak poručili, že všichni musí být doma, protože po kontrole prý pustí plyn a chodili byt po bytě, dívali se asi, jestli někdo nemá na černo spotřebiče nebo je nemá připojené do komína nebo co a právě tehdy chtěli vidět papír od každého bytu od poslední revize. Takže fakt nevím co to bylo, když říkáte že to nebyla komise, ale nikomu nic neudělali, žádná pokuta, tak to snad lidi měli v pořádku, většinou tam totiž mají kotle do komína víte.

doplněno 19.05.16 21:03:

Jo už jsem si vzpomněla že říkali, že budou tlakovat plyn a všichni musí být doma, jestli tomu rozumíte tak možná víte proč, já to vážně nevím.

Rozumím tomu, když plynaři přeruší přivod plynu na chvilku, mohou ho zapnout až e ujistí, že doma nikomu nic neuniká. Určitě nehledají spotřebiče na černo.

Máte nepřesné info.

dafina*

Možné to je i když se domnívám, že jsem to spíše zapomněla, je to pár let, no tak jsem si myslela, že hledali spotřebiče na černo, když chtěli vidět revize na spotřebiče. No už ta pamět není co bývala, navíc tam nebydlím, doma plyn nemám, takže asi tak to je...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]