Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Instalace digestoře

Od: koumec odpovědí: 3 změna:

Ahoj, chci se zeptat, jak jek je obtížné a nákladné udělat odtah digestoře, pryč z baráku? Chci kuchyň v druhém patře. Nad kuchyní je už jenom tlustý strop - hurdiska a tam půda = střecha - tašky. Ta digestoř by musela jít vlastně jako až komín, nad střechu nebo jak se tohle dělá?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jsou digestoře s odtahem (jak popisujete) ale některé se dají použít i bez odtahu (vzduch se po vyčištění vrací zpět do místnosti); může se to udělat, jak popisujete s tím, že je třeba pamatovat na kondenzaci par - aby vám zkondenzovaná voda nestékala do digestoře a na sporák a taky na zpětnou klapku...kvůli studenému vzduchu, proudícímu "komínem" a který by vytlačoval teplý vzduch z bytu...

vilik*
hodnocení

0x
Můžete zvolit i boční odtah. Trubka jde jen do boční zdi.
Bude asi záležet na umístění digestoře a jak budete řešit viditelnost odtahu. Taky kam by trubka ústila. Ale jestli se bojíte jít přes hurdisky a nebo nechcete použít ty napodobeniny digestoří bez odtahu, je to možnost. Bílá plastová trubka skrz zeď bude tak za 200,-. Něco bude stát flefibilní potrubí k ní. Dál bude potřeba majzlík, vrtačka, kladivo a ruce.

hodnocení

0x

Já jsem to řešil tak, že jsem dělal odvětrávání více místností.

V kuchyni jsem chtěl co nejméně nepořádku, tak jsem do stěny za kuchyňskou linkou pod stropem vyvrtal a vysekal obdélníkový otvor. Od odsavače par jsem vedl plastové vzduchové trubky (obdélníkové) do vysekané bídy ve zdi a tude jsem se dostal do koupelny. V koupelně jsem přešel z obdélníkové trubky na kruhovou trubku a tuto jsem protáhl přes strop.

To vrtání do hurdiskového stropu asi nebude sranda, takže se napřed poraď s nějakým stavařem. Pokud bys do hurdisky vyvrtal moc velkou díru, tak může ztratit stabilitu a tobě spadne kus stropu.

Vždycky počítej s tím, že se v poreubí bude srážet vlhkost. Tu vlhkost musíš někam odvést. Takže buď musíš udělat spád na celém potrubí, aby voda odtíkala až ven, nebo tam musíš vložit nějakou odbočku, ve které se bude kondenzát hromadit a odtud hadičku někam do odpadu (nebo do sběrné nádoby, kterou budeš mít na očích a kontrolovat).

Vyústění digestoře záleží jak máš provedenou střechu. Pokud tam máš pouze položené křidlice, tak stačí když vyvedeš potrubí na půdu. Tam už se vlhkost rozptýlí a výměnou vzduchu přes křidlice se půda vyvětrá sama.

Pokud máš půdu zaizolovanou a nevětranou, tak by ti tam vlhkost z vaření dělala problémy. V tom případě musíš vytáhnout potrubí až nad střechu.

Prakticky je vždycky lepší odvětrání až nad střechou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]