Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám v plánu stavět přístřešek na dřevo u rodinného domu. Problém je v tom, že pozemek mezi naším domem a sousedovým, na kterém chci stavět, je pouze 6,5m široký. Zároveň je celý pozemek v mém vlastnictní (tedy soused má postaveno s hranicí svého pozemku. Soused mi stavbu nechce za žádnou cenu dovolit a dělá schválnosti. Výškový rozdíl mezi naším a jeho domem je 1,2 metru a pořád předhazuje, že by měl vlhkou zeď. Nabídl jsem mu, že zanechám poslední 1 metr od jeho domu v úrovni jeho podlahy nebo i níže, když si bude přát. Zároveň na vlastní náklad provedu drenáž u jeho domu se štěrkodrtí na svoje náklady a vystavím u lomu obou výšek pozemků přechod ze svahových tvárnich po celé délce. Nechce o ničem slyšet a dělá nám jen zle. Je zde nějaká možnost prosadit svůj záměr. Nyní totiž musím dřevo na topení pořád převážet za vzdálené zahrady. Pro bližší pochopení jsem vytvořil amatérský náčrt, předem se omlouvám za kvalitu Děkuji všem za radu
Dobrý den, pokud tomu dobře rozumím, tak nyní je ten prostor zcela volný a dešťová voda vsakuje či stéká k vedlejšímu domu. Tento stav soused neřeší, ale po postavení přístřešku by mu vlhla zeď? Myslím, že je to výmluva a spíše by mu vadil menší výhled z toho okna. Jinak, já bych (v případě postavení přístřešku) udělal pouze jednu věc - umístil bych tam okap a vodu odváděl pryč. Takto můžete i argumentovat a soused by měl naopak suchou tu zeď, což by měl ocenit. Zdravím!
Soused do toho nemá co remcat. Nestavíš v pásmu 2m od hranice pozemku.
Podle Obč.zákoníku mu ale nesmíš přivádět svoji dešť. vodu na pozemek. Udělej okap podél celé délky přístřešku a odvod do kanalizace a máš po problému.
Spíše budeš mít možná vysvětlování na stavebním úřadu. Přidáváš něco k jim už schválenému baráku. To není to samé jako postavit si stejně velkou boudu na zahradě. Zajdi se jich zeptat, co by to obnášelo z jejich strany (povolení, ...) a pak se tady poděl.
Dohoda není možná. Z toho vycházím.
S tímto náčrtkem bych zkusil zajít na stavební úřad:
var1) rozumný úředník řekne, ano má to šanci potřebujete třeba projekt, půjde to na ohlášku (příklad)
var2) jakýkoliv úředník řekne, podejte si žádost o ÚPI (územně plánovací informaci) a my vám do 30 dnů(?) oznámíme zda lze záměr realizovat a za jakých podmínek.
Náčrtek bych asi rovnou opravil tak aby tam nebyly ony vstřícné úpravy.
Nebo , a tak bych postupoval já osobně v případě takového souseda, na daném místě v dané velikosti složit promyšleně danou hromadu dřeva. Dle potřeby ji opětovně promyšleně zakrýt aby do dřeva nepršelo. Jinak řečeno bych si onen přístavek postavil, ovšem jako stavebnici, kterou bych dokázal dát dohromady i nad hromadou dříví. Až by přišel daný úředník na kontrolu, tak bych suše oznámil, že se nejedná o stavbu, ale o hromadu dřeva skladovanou na Vašem pozemku. Hromadu dřeva si mohu zakrýt jak chci.
pristresek + svod do okapu k domu a neni co resit, nema na vas zadnou paku, zadnou oporu v zakone, jen musite dodrzet minimalni vzdalenost od jeho pozemku
Tuším, že když nepřesahuje střecha půdorysně více než 60(?)cm přes ty stojky, tam se uvažuje poloha těch stojek, jinak okraj střechy.
2m jsou to, když stavíš boudu nebo něco jiného na zahradě. Pak nepotřebuješ územní rozhodnutí (ke kterému by se soused vyjadřoval).
Ty ale budeš přidělávat k baráku a to je něco jiného. Nejlépe ti řeknou co a jak na stavebním úřadu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.