Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Izolace eps

Od: michael* odpovědí: 13 změna:

Dobry den, mám dotaz. Chtêl bych zateplit fasádu nejlépe 20cm. Bohužel jsem před časem nakoupil eps t10cm. Nevíte někdo jestli se dá eps nalepit ve dvou vrstvách? Nedělal to už někdo? Děkuji Michael

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

je zde napúsáno pár nesmyslů!Npř.p.Vilík psal aby se spáry nepřekrývali-ptám se jej PROČ?Naopak je lepší pokud není spára na spáru!

Další dilatece polystyrenu? hezkou řadu let dělám toto,snad milion pět školení,ale toto tam nikdy nepadlo.Jakože toto sice funguje ve všech materiálech ,ale zrovna v tomto případě je to tak velká roztažnost že v běžně používaných rozměrech je to tak stotisícina milimetru na metr !

Degradace sluncem? to je jako co za nesmysl?Pokud ano pak ne sluncem ale díky UV záření což ale u polystyrenu (EPS) nenhrozí.Toto je ale mnohdy vidět na polovičaté práci na montážní PUR pěně-ano ta UV zářením degraduje ale polystyren ne.Ten degraduje (sublimuje) při vyšší teplotěod 70°C!

Michaeli-klidně to zateplete dvěma vrstvami desítky není to nic proti ničemu!Občas se toto dělá byť většina firem chce starou vrstvu sundat-je za to větší vývar nebot si účtují bourání staréjo zateplení,likvidaci a odvoz odpadu což zákazníka zaplatí navíc!Záleží čím to budete lepit.V tomto případu bych asi první vrstvu lepil klasicky a potom s překrytím spár druhou na pěnu.Všechny možné spáry vzniklé byť nechtíc při lepení se vypěňují PUR pěnou.Jinak pokud nebydlíte na větrné hůrce a nebudete dělat věžák tak je zbytečné kotvení talířovými hmoždinkami!

doplněno 15.05.16 20:07:

Vilíku-nevidím rudě. ovšem s tím slunce vlastně máme pravdu oba,slunce = mj i UV jen s tím že se udává ne odolnost slunečnímu záření ale uv.Nuž co.je to jedno .K té degradaci -viděl jsem snad deset let zateplený objekt beze stěrky ,jen polystyren.Ze všech světových stran ,samozřejmě zažloutlý přesně jak píšeš ale světe div se stačilo jen omést svrchní vrstvu necelý milimetr,na rozdíl od pěny kde na nejvíc osvícené straně sluncem-UV- je za roik cca 3mm vrstva a postupuje to hlouběji.Přijde mi to jako tvrdit o korozi u mědi či al kde se vytvoří vrstvička chránící zbytek kovu před hloubkovou korozí na rozdíl od železa .

vilik*
Pane Diesele, než příště začnete vidět rudě a někoho nařknete z nesmyslů, tak si to raději ještě přečtěte.
Tepelná roztažnost polystyrenu je fakt. To, že vám to neříkají na školení je proto, že ta roztažnost je 0,05-0,07mm na metr délky při změně teploty o 1 stupeň, což je 1mm při změně teploty o 17-20 stupňů. Takže na normálním domě to udělá na celé délce s bídou centimetr. To není problém, problém by to mohl být u velmi velkých formátů. Jestli jste si ale nevšiml, napsal jsem to v reakci na zamyšlení @čtenar, který se zamýšlel nad otázkou, co je výhodnější. Psal jsem mu, že se to neřeší, že kdyby jsem chtěl teoreticky nejlepší řešení, musel bych započíst i milion jiných věcí, třeba tuto.
Degradace Sluncem, to beru jako žertík od vás. Nesmysl to není, každý ví, kde se bere UV záření. Jo, správně, vyzařuje ho Slunce, bežte se namazat ochranným krémem s vysokým UV faktorem.
Žloutnutí polyše jste určitě už viděl, jistě víte, kdy se tvoří. Takže o degradaci, kterou jste u EPS popřel, vlastně jde.
Ještě k těm spárám. Ano, taky jsem to mohl napsat srozumitelněji. Spáry jsou překryté x spáry se překrývají. Cíl hry, jak plyne z textu dál je ten, aby nebyly spáry na sobě, nepřekrývaly se vzájemně, nejsou samy sobě v zákrytu. Spáry musí být překryté, musí u nich být posun, aby nebyly na sobě. Za to ale může moje čeština, informaci jsem podal nevhodně.
K poslední věci, ke způsobu vámi doporučovaného způsobu lepení, ano, je to jedna z možností. Jen k těm spárám, normální firma spáry vyplní, pokud to jde, špatná řekne, že do dvou mm je spára v normě a vykašle se na to.
Pěkný den.
doplněno 15.05.16 21:41: Pane Diesele, já tak reagoval na základě toho, že jste mé příspěvky označil za nesmysly. UV záření samozřejmě pochází od Slunce, stejně jako normální viditelné spektrum záření, nepovažoval jsem za nutné to zvlášť zmiňovat. Problém degradace polyše tak, jak ho chápe ETICS, je skutečně v té žluté vrstvě. Ta by neměla vůbec vzniknout, nebo se musí odstranit - přebrousit. Je to proto, že na tu prachovou vrstvu nesmí přijít lepidlo, protože by nemuselo držet. Degradace znamená poškození, narušení, změna k horšímu.
Váš pojem degradace sublimací je trochu něco jiného, to se polystyren začne teplem vypařovat. Tam je právě důležité to slůvko sublimace.
Ale je to jedno, já degradaci původně zmínil hlavně ve vztahu k talířovkám, fakt to někteří výrobci přímo píší, že se musí dát co nejdřív do lepidla, protože se můžou vlivem záření znehodnotit.
Já tu nechci tohle nějak dlouze vysvětlovat, když jste praktik, víte to sám a líp než já. Já konkrétně zateplení našeho domu dělal s šikovnějším kamarádem, protože jsem spíš teoretik. Byl jsem při tom jako náhradní ruce a nosič pivka. Ale ta otázka, co všechno na zateplení může působit, i když třeba jen minimálně, mi přišla zajímavá.
Ještě využiju prostor na doporučovanou tloušťku izolantu. Podle ETISC by měl být na zateplení projekt s uvedením způsobu provedení izolace včetně kotvení. Je mi jasné, že když to člověk svépomocí pořádně zhodnotí, tak při pečlivé práci toho nemůže moc zkazit. A co jsem chtěl vlastně říct: Je důležité uvědomit si, jakou zatepluju stěnu, z čeho je, jak zajistím polohu rosného bodu a na jakou hodnotu standardu chci po zateplení dosáhnout. Protože podmínky tazatele neznám, nemůžu kategoricky prohlásit, že 16cm stačí a 20cm už jsou vyhozené peníze. Co můžu říct, že kvůli rosnému bodu a optimální výši budoucích úspor a ceny zateplení staršího běžného domu je nejmenší uvažovatelné zateplení 15 cm, případně dodám, že se stoupající tloušťkou polystyrenu už úspora nebude lineární, tedy neušetří při 30cm 2x tolik za teplo.
Na těch 15cm jsem přišel tak, že u smíšeného zdiva 45cm v normální lokalitě je rosný bod asi 12-13cm a zbytek je rezerva.

vilik*
hodnocení

0x
Nalepit se to dá. Pěnou, kvůli možným problémům s lepidlem uvnitř izolace, a zároveň tak, aby se spáry nepřekrývaly.
Protože pravděpodobně takto zaizolujete jen půl domu, zbytek koupíte už ve správné tloušťce.
ctenar*

Zajímavá otázka.

Je lepší 1x20 nebo 2x10?

1x20 je jeden plný pevný blok, ale co škvíry mezi deskami (počítáme běžné kolmé strany - viděl běžně někdo desky s vytvořeným perem a drážkou nebo jiným systémem napojení - posunuté vrstvy apod.?)

2x10 - problém se spojením desek (pevnost spoje, více kotev do zdi?), ale zato škvíry mezi deskami spodní vrstvy dokonale překryté horní vrstvou

Tedy je lepší dát tazatelovy slabší desky vystačující na půlku baráku na severní a východní studenou a stinnou stěnu nebo je lepší tam dát nové 20cm tlusté desky?

vilik*
A to jste ještě nezmínil teplotní dilataci polystyrenu při osvitu sluníčkem, kdy je práce prováděna v teplém období a tedy je polystyren roztažený. Nebo to, že díry pro kotvy skrz desky dohromady vytvoří i několik metrů čtverečních nezateplené plochy.
Berte to tak, že pokud je EPS správně přilepený, jsou úniky spárou mizivé.
Pokud nebudete kotvit a budeme uvažovat o teoretickém nejmenším úniku tepla, je překrytí spáry lepší. Pokud ale použiju kotvy, vyjde to nastejno. Pokud mi to zprasí provádějící firma, je mi teorie akorát...
doplněno 14.05.16 22:08: Ono toho je ještě mnoho. Třeba k dilataci vlivem sluníčka, proto se šedý polystyren aplikuje pod stínící sítí, je to jeden z důvodů.
Ty díry na kotvy jsem samozřejmě přehnal, na rodinném domě je součet ploch děr mnohem menší.
Perodrážka a ozub se používat můžou, ale je to drahé, za příplatek. Spíš do střech.
Lepení vrstev polyše se dělá v případě, když kotvy jsou krátké na použitou vrstvu izolantu. Udělá se tedy první vrstva, ukotví se podle plánu, druhá se lepí s posunem spár na schválené lepidlo, síla této vrstvy by měla být maximálně 2/3 té první a nejvíc 10 cm ( Cemix ).
Kotvení je docela věda. Kde a kolik je použito kotev, aplikace síťky. Zpevnění rohů.
Jenže pak vidíte bytovku, kde nechají polyš dlouho bez zakrytí. Na špalety zapomenou, tak odbydou nespokojence s tím, že použijou super termoizolační centimetrovou vrstvu malty. Nebo nedají síťku, použijou levné lepidlo, nevypění křivé spáry. Hlavně že měli nejlevnější nabídku.
ctenar*

Díky za info.*palec* Dozvěděl jsem se věci, které mě při přemýšlení o problému ani nenapadly.

michael*
hodnocení

No nakoupil jsem toho hodně. Bylo to za 10%z ceny. Druhou pulku domu přízemní budu řešit vatou. Napadlo mě jestli už to nekdo někdo řešil. Jde o to čím to lepit a jestli a jak kotvit?

vilik*
Pěny tytan styro 753, ceresit ct84.
U novostaveb se nemusí kotvit za určitých podmínek do 8mi metrů, obecně se kotví tam, kde hrozí nějaké zatížení větrem. Statický výpočet asi mít nebudete, osobně bych první vrstvu přikotvil, nejmíň se dává 6ks na metr, to nebude taková položka. A ten polyš bych udělal už všude, teda jestli nemáte už i vatu za 1/10 ceny:).
paw*
K sedí mu jenom technicka. Dela se pod plachtou ne kvuli roztaznosti, ale kvuli degradaci na primem slunecnim svetle.
vilik*
Tak píšu, že je to jeden z důvodů. Jsou na to měření. To ta tmavá barva. Osluněná strana je víc zahřátá než ta u zdi a než ztuhne lepidlo, tak se může kroutit. Proto je zakrytí lepší i z tohoto důvodu.
Mimochodem, ještě k degradaci, i plastové kotvy výrobci doporučují ihned zakrýt lepidlem, právě z důvodu degradace po pár týdnech vlivem slunečního záření. A bílý polystyren taky žloutne.

jenda2*
hodnocení

0x

Izolace nad 16 cm už neměřitelně působí proti chladu. Výrobci takto matou lidem hlavu.

Nebo snad mrazák má izolaci 20 cm? Vůbec ne a prostupuje snad chlad do obalu? Když to porovnáte s domem v současných tepelných intenzitách, tak je 20 cm naprostná hloupost a jen vše prodražuje.

paw*
Muzu se zeptat, cim mate tento nazor podlozeny? Ikdyby nic, tak mimo tepelneizolacni vlastnosti je jeste treba dbat na umisteny rosneho bodu.
S mrazakem mate pravdu, zadne teplo do mistnosti nevystupuje. Vbcelkove bilanci mistnost ohriva. Ale kdyby mel PUR peny 10cm, tak propalite mene elektriky a tolik ohrivat nebude. V lete jeje ale muzete pouzit jako klimu, staci otevrit dvere :).
joudic*

vypocty.. take jsem to nekdy pred rokem pocital na stavarskem webu, kde jsou kalkulatory, zlepseni je od jiste tloustky uz mizive... asi jako kupovat novou grafickou kartu kvuli par procentum vykonu navic, ve vysledku se to zlepsi o 2-3fps :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]