Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak použít vápno po vyhašení?

Od: mecik* odpovědí: 6 změna:

Dobrý večer.

Ve stodole jsem načel pár pytlíků vápna na vyhašení. Jde mi o to, vyhasím podle návodu, ale za jak dlouho mohu toto vápno použít do malty, štuku? Nahazoval bych venkovní zed. Kdyby vápno ještě pracovalo, mohlo by dojít k oloupání omítky.

Děkuji mečík.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paw*
hodnocení

3x
Pokud tam to vapno lezelo par let, tak hasit skoro neni ani treba. Zadna velka reakce nebude. Ale pro jistotu. Jeden den vyhasit, dalsi klidne zdit.

joudic*
hodnocení

2x

no az vyvre a zchladne ;)

hodnocení

2x

Mecík, důležité je, jak je to vápno staré. Třeba ho ani nevyhasíte. Musíte to s jedním pytlem zkusit.

Po vyhašení je vápno použitelné, až zchladne na teplotu ruky. (nesmí pálit)

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj.

Vápno po vyhašení můžeš použít dle svých potřeb. Jen k tomu vyhašení musíš použít dostatečné množství vody. Když jí dáš málo, proběhne velmi rychlá reakce a vše bude znehodnoceno. Bleskově se to vysuší a ztvrdne. Postupně přidávej sušinu a stále míchej třeba hráběmi. Až bude hotovo, vše musí být pod vodou. Časem si to sedne a zahustí.

Když je to špatně skladované, reakce proběhne i díky přítomné vlhkosti. To pak prdne pytel když vápno nabyde na objemu. Zase se to dá potom poházet jenom po louce.

figurek*
hodnocení

0x

čerstvé vyhašené vápno by se mělo ještě pár hodin držet pod vodou a pak ještě pár dní nechat uležet.

Jinak se skutečně může stát, že ze štuku odpadávají kousky. Zeď pak vypadá, jako kdyby do ní někdo střílel.

mecik*
hodnocení

Děkuji všem za rady, jsou cenné.Nebudu muset čekat, což jsem se domníval, tak mohu hned tvořit. Mečík.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]