Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zavitova tyč VS. bojler

Od: diesel3* odpovědí: 25 změna:
Zdravím co myslíte udrží zavitova tyč M8 bojler 120L v cihlove příčce na chemické kotve? Spis jestli ta tyč to udrží kotva a příčká by mela

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

robin1*
hodnocení

1x

Nemám rád když někdo uhybá otázce, proto odpovím, ano udržet ho může, zejména nenapuštěný.*smich*
Mám známého, statika. On říká, že nepoužívá nic od 16 tyče dolů.:-D
Já osobně mám 200 bojler na 20mm závitovkách a durch, na druhé straně zapuštěné do zdi a zahozené (45cm příčka). Ano, vím, že to je možná předimenzované, ale zase určitě to stačí.*hi*

Zkusil bych se zamyslet nad tím proč ty díry v tom držáku jsou na tu osmičku tak sakra veliké.*nevi*

Každopádně jsem přesvědčen, že 8 mm je sakra málo. Zvláště při kvalitě závitovek obi boby supermarket.*bzum*

hodnocení

1x
Chybí jedna podstatná informace! Kvalita, teda kvalita spojovací malty, kvalita cihel a tloušťka příčky.
Jinak mohu zatížit příčku vyzděnou na kant, jinak příčku na půl cihly. Jinak vysokou, jinak dlouhou či krátkou... Jinak na cementovou maltu... Jinak cihlu zvonivku, vypálenou... Jinak dutou dvouděrovou, jinak Cdmku "usušenou"...
Tenčí závitová tyč snáze "prořízne" materiál, ve kterém je nainstalovaná.
Můžu tam dát i třeba 16 mm nosník, a bojler časem spadne i s příčkou, když se sejde třeba působení váhy, nekvalitní materiál a poslední kapkou mohou být ne/pravidelné otřesy zdi způsobené pohybem těžkých vozidel na ulici, nebo třeba stavebními pracemi u souseda...
.
Takže bacha. Hledejte ten nejslabší článek řetězu...

Přesně tak! Není problém v tom jestli závitovka M8 udrží nebo neudrží bojler - v pohodě by udržela, ale opravdu, jak píše Hejkal jde o otlačení materiálu ve zdi, ve kterém je závitovka ukotvena. Tam by mohl nastat veliký problém. Takže opravdu raději použít větší závitovku i když předimenzovanou.

hodnocení

0x

Měli jsme bojler 120 L zdivo cihla plná a závitovka M 12.

hodnocení

0x

M8=asi 8mm průměr?nevím spíše bych dal aspoň M10 a raději "durch" a zezadu pod omítku ocelovou platlii v příčce z CP!

alten*

Souhlas, dal bych to na šrouby 10-12 mm ( násobně lepší bezpečnost, rezervo pro korozi ap., rozdíl v nákladech a provedení prakticky nulový, pokud je příčka tl. do 30 cm - šrouby "skrz" , u silněší zdi bych použil asi chemickou kotvu kvůli pracnému vrtání skrz zeď atd. To, že zdivo/zeď musí mít pro daný bojler potřebnou pevnost je smozřejmá základní podmínka ).

ujowo
hodnocení

0x

Udrží a s obrovskou rezervou.

doplněno 11.05.16 22:17:

Třeba u chemické kotvy ,kterou teď používám , je při použití obyčejné závitovky M8 v pevnosti 5,6, napsána mezní hodnota v tahu 1900kg a mezní hodnota ve střihu 1140kg. (převedeno z kN).

Takže i když použiju závitovku z "bláta", tak při použití 2ks těchto tyčí, je zde obrovská rezerva. 20mm závitovka v pevnosti 5,6 by měla udržet 12740Kg v tahu a 7640Kg ve střihu.( jen tak pro zajímavost)

nahej
hodnocení

0x

M8 bych se bal, na strih to nebude nic moc

hodnocení

0x

Dal bych tam takovou závitovku, jaká je díra v držáku bojleru.

jenda2*
hodnocení

0x

M8 nelze použít k upevnění 120 L bojleru. Ne z hlediska pevnosti materiálu ale z hlediska povrchu. U hmoždinky se jemnější závit při dotahování vytrhne. Kdo vám to radí, je naprosto mimo !

Minimálně M12 a do chemické kotvy. Buď to udělejte pořádně nebo vůbec. Nic mezi tím není. V případě škody bude co?

ujowo

O hmoždince tu nikdo nikde nemluvil. Řeší se tu pouze použití chemické kotvy.

Takže dle tebe výrobci chemických kotev lžou a uvádějí nesmyslné hodnoty?

doplněno 13.05.16 09:52:

Určitě se nebudu ptát výrobce bojlerů na kotevní techniku. Oni raději doporučí M12,M14, aby to drželo i Lojzovi, který to přidělá do zdi z hlíny.

Když budu chtít poradit na kotvení techniku, tak se zeptám firmy, která se tímto zabývá. A dle těchto firem M8 dostačuje.

Třeba zde je názorná ukázka, co dokáže obyčejná M10. Održelo by to osobní auto.

jenda2*

Už to začíná být unavující. Jestliže výrobce udává nějaký rozměr, tak ví proč. M8 je prostě málo. Při dotahování má snahu se vyrvat z ukotvení. 120 L bojler při naplnění váží kolem 200 Kg a má tendenci šikmým tahem vyrvat závitovku. proto se volí materiál s větším povrchem. Samotná výška závitu od jeho paty ke špičce není zádný zázrak u M8. U M14 je to v násobku více. Tak proto. Až jednou uvidíte vytržený šroub ze zdi, budete přemýšlet jinak.

asd1
hodnocení

0x

Udrží v pohodě s rezervou, ale dal bych silnější - podle díry v držáku. M12 klidně. Nejsi v letadle a závitovka nestojí balík.

figurek*
hodnocení

0x

Nenechte se strašit. Já mám stodvacetilitrový bojler bezproblémově pověšený na dvou kovových hmoždinách.

Stodvacetilitrový bojler váží tak maximálně kolem 150 kg. Váhu rozdělte na dvě závěsné tyčky, vyjde vám statické zatížení 75 kg na jednu. Takovou váhu vám trochu větší a delší kovová hmoždina unese úplně bez problému. Slabé místo bude v oné příčce, aby nedošlo k případu, že se vám bojler vylomí i s kusem zdi. Jestli vydrží příčka, pak vydrží i hmoždiny i chemické kotvy na tyčkách M8.

doplněno 23.05.16 16:41:

vidím že si rozumíme. Já píšu o delších šroubech M8 s kovovou hmoždinou a ne o vrutech zašroubovaných do kovových hmoždin s průměrem 8.

Se mrkněte na obrázek. Věřte nevěřte, na dvou takovýchto šroubech M8 drží stodvacetilitrový bojler už sedm let a nepochybuji, že vydrží dalších 100.

Zavitova tyč VS. bojler
jenda2*

125 l bojler Dražice má hmotnost na prázdno 65 kg, naplněný kolem 180 kg. Kovová hmoždinka má tendenci v cihle se vytahovat. V sobotu jsem to dělal. Jedině chmemická kotva a závit s hrubým stoupáním.

pipal
hodnocení

0x

Spousta antitechnických expertů radí,že M8 udrží.Ano,zatím udrží ale třeba za 3 roky nebo déle to těm troubům může spadnout na hlavu a někoho to zabije.Nejlepší je silnější a provrtat zed turch a na druhý konec z opačné strany zdi dát podložku a matku.Ůnava materiálu velmi hraje svou roli a nemá s pevností nic společného!Nebo se tyč časem ohne a pak to vyjede celé ze zdi časem

No víte... Normální lidi se za bojlery nevěší a nelomcují s nimi! Jestli to máte doma jinak, tak prosím! :-D O jaké únavě materiálu prosím Vás mluvíte? To mi vysvětlete... Kde tu máte nějakou působící dynamickou složku? No pokud Vám metr od baráku jezdí nákladní vlaky a na bojleru máte přidělanou houpačku pro děti, tak jo, beru! :-D M8 neradím dávat, ač by zatížení bez problémů vydržela - spočítejte si to laskavě... ať nejste za antitechnického experta Vy. Použití M8 by bylo nestandartní řešení, ale s opravdu pevným podkladem pod závitovou tyčí nebo šroubem by i toto spojení fungovalo.

piplal

no Vám bych nedal sestrojit ani káru na hnůj,když zastáváte M8

výtka
Upozornění od sys hejkal 13. 05. 2016 06:24:14
! Pravidlo Z2: je zakázáno psát vulgárně, napadat, urážet uživatele, používat urážlivý nick.

tyc
hodnocení

0x

Pokud se pamatuji v návodech byl vždy doporučen rozměr M14. Byly trochu potíže se sháněním matky. Je to atypický rozměr.

jenda2*
hodnocení

0x

Zde je citace otázek a odpovědí od výrobce bojlerů - Dražice pro 80 L bojler.

Otázky a odpovědi č. 1584

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda-li jsou součástí el.bojleru OKHE 80 kotevní šrouby nebo se musí zakoupit zvlášt. Dočetl jsem se, že doporučený průměr šroubů je 12mm na tento typ. Je součástí i návod na správnou montáž? Ještě malý dotaz, mohu použít jako vypínač k el. bojleru OKHE 80 sporákovou kombinaci s doutnavkou?. Předem děkuji

8.10.2008 12:10

Dobrý den, jistě Vám nevadí že jsem Vaše dotazy spojil v jeden. K našim závěsným ohřívačům kotevní materiál nedodáváme z důvodu rozdílných zdicích materiálů. Každý materiál vyžaduje specální hmoždinky například, a dávat vše by výrobek zbytečně prodražilo. A např. dost ohřívačů nahrazuje původní, kde už nějaké šrouby jsou. Naše rozteč je stále 450 mm. 12 mm bude vyhovující. Jak připojit ohřívač na vodní i elektrickou síť je v návodu. A nevidím problém, nejsem tedy elektrikář, proč by nemohla bý sporáková kombinace jako vypínač ohřívače. S pozdravem O.Rákosník – technologie

9.10.2008 06:50

joudic*
hodnocení

0x
Mam 80L bojler na obyc sroubech v tramku :) 4mi lety provereno :)
doplněno 12.05.16 19:16:

no to bylo pro zasmani :) clovek se nemuze s kazdou pi.ovinou srat, spocitejte si nosnost tech sroubu na strih :) nad deskou je male okno a pod nim horizontalni tram a po stranach jsou ve zdi 2 vertikalni tramy, a abych mel jistotu, cele jsem to propojil a prosrouboval hrubou deskou a dole u zdi vypodlozil aby to viselo kolmo ;)

doplněno 12.05.16 19:18:

puvodne jsem nevedel jestli tam vubec zustane, ale chtel jsem se koupat a myt nadobi... a nakonec tam zustal, protoze jsem lenivy prevarovat trubky a vypostet to a tak vubec :)

Zavitova tyč VS. bojler #2
piplal

tady opravdu jen toto:*zed**smich**haha**blee*

laso69

*zed*No teda... řemeslo braň se...ale zasmál*ua* jsem se...

asd1

Řemeslo braň se ano :) Vypadá to divoce, ale pevnostně to je OK. Kdo tu mele o technických antitalentech ať si vezme tabulky a spočítá si to.

Ty vruty jsou 4, materiál není žádné bláto a dřík v místě střihu není zeslabený závitem. Výpočet vyjde s rezervou...

Ale nejsme v letadle tak nemá smysl honit gramy nebo ušetřit pár korun na šroubu. Na druhou stranu se to zase nemusí přehánět a věšet to na závitovku M 30 skrz celý barák...

jenda2*

Netuším, co to počítáte, ale nejslabší místo pro určení připevnění je dřevěný hranol. Zapuštěná hlava šroubu je perfektní šíkmá plocha pro skluz a dřevo nemá šanci nijak pevně udržet šroub na místě. Tady pevnost šroubu vůbec nehraje roli. Něco tak obludně spastěného se jen tak nevidí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]