Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sklep - omítka? štuk? Jaká? Co použít a jak?

Od: stanley* odpovědí: 5 změna:

Dobrý deň,

bývam v panelákovom dome, a ako sa blíži čas rekonštrukcie bytu, tak zároveň si chcem urobiť testovací mini projekt z pivnice :) a keďže tam už asi 40r. nebolo maľované ani nič, tak mi prišlo vhodné to zároveň už troška aj zkultúrniť. A k tomu smeruje moja otázka.

Čím by bolo dobré upraviť steny pivnice? Je tam natiahnutá nejaká omietka(miestami krivo, hrbolky) a pekne sypká(pripomína mi to piesok len)... predpokladaný vek cca 40r. s žiadnou dodatočnou povrchovou úpravou, len vymaľované. Takže aký postup by bol najlepší? Penetrácia? (hĺboková? univerzálna?) A potom natiahnuť nejaký štuk interiérový? (napr. obi.cz/...

V jednom mieste je prasklina ako sa stena spája s druhou, takže použiť perlinku? Dať kúsok štuku, perlinku a zaštukovať do roviny?

Štuk - Pripraviť podľa pokynu výrobcu, natiahnuť... a kedy poznám že je čas to začať šúchať? Prípadne treba to pred vyštukovaním samotným navlhčiť? Prípadne pred ďalším maľovaním opetovne napenetrovať?

Som mladý laik tak majte trpezlivosť. :)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

robin1*
hodnocení

1x
Odstranit vše co nedrží
V tomto případě bych se přiklonil k penetraci. Vždy je lepší třeba víckrát a řidčí, než jednou a hustou. Správně naředěnou penetraci poznám tak, že po uschnutí je plochá matná. Penetrací při nanášení nešetřím. Říká se tomu bohaté nanášení. Jde o to, aby jí bylo dost na to aby se vsákla. Zároveň, by po rozetření neměla po povrchu stékat.
Po uschnutí penetrace natáhnout štuk. Osobně moc nemusím kareštuk atp. Správnou dobu pro zafilcování poznám tak, že se štuk když na něj šáhnu mokrým filcákem nemaże nicméně dá se s ním ještě pracovat. Mohu si pomoci namočením plochy štětkou, at už klasicky nebo jemným pocákáním.
Penetrace nového štuku je věcí názoru, nicméně já zastávám názor, že je lepší penetrace než oblíbený první řidčí nátěr. V neposlední řadě je možný i vápenný pačok. Ostatně vápnem je možno i sklípek nakonec vymalovat.
Co se nátěru týká, je to sklep, tedy například Primalex plus. Pokud už nezůstane u toho vápna.
Zůstala ta prasklina. Osobně jsem odpůrce doby perlinkové. Jelikož je tam po letech, ani nemusí být aktivní. Já bych to nechal jen na to štuku. Pokud je to zjevně tak, že se jedná o blbě provázanou příčku, která se vyloženě na poklep proti druhé stěně hýbe, potom bych prasklinu před malováním zamáznul acrylátovým tmelem.
doplněno 11.05.16 14:04:

Před nanášením štuku bych vyloženě záměrně, ten původní štuk nerýpal, i když se to tak dělávalo...nicméně při odstraňování toho mála barvy co tam je, či spíše vrstvy prachu a špíny, bych zeď namočil vodou a oškrábal špachtlí, případně ji vzal drátěným kartáčem. Při tomto aktu bych zeď zase nijak nešetřil, takže tam by třeba lehké škrábance vznikly.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, píšete, že je to sklep v paneláku a současná omítka se rozpadá. Znamená to, že je vlhká a nedrží? Ovšem, pokud dobře nedrží, tak by měla být odstraněna. Pak třeba na očištěnou stěnu lepidlo a perlinku. Zdravím!

doplněno 11.05.16 07:56:

No, třeba Vám poradí někdo jinak, ale já bych neinvestoval peníze a čas do něčeho tak nejistého, jako je sypká omítka, resp. nejdříve bych ji odstranil. Normální omítku prstem nevydloubete.

stanley*
hodnocení

Neopadáva, drží... len je to sypké na môj laický vkus... keď do toho začnem prstom rýpať tam kde nie je farba tak sa to pomalinky sype ako piesok dole. : )

hodnocení

0x

Boz prohlídky na místě bude dávat každý rady podle toho, jak si představuje Váš povrch, který jste sdělil, avšak pravda může být jiná.

Ale obecně, co nedrží, musí dolů, ani penetrace to neslepí, když to nedrží k podkladu. Pok podle vzhledu, buď opravit maltou a pak štuk, nebo lepidlo a štuk, to je podle toho, jak to přesně vypadá. Někdo dokonce i lepidlo umí "zatočit" jako štuk.

stanley*
hodnocení

Robin1 - Ďakujem za presnejší popis pre ehm laika ako Ja. : ) Určite penetráciou šetriť nebudem. Maľovat sa bude interiérovou farbou HET Klasik - čo som zisťoval mala by byť aj lepšia ko Primalex.. hlavne bielšia a mám ju už kúpenú na interiér. Prasklina sa vyskytuje v rohu sklepu - predpokladám že z jednej strany je panel a z druhej tehla a teda že to možno ani nie je spolu nejako previazané. Zrejme len naozaj vyplním tmelom... a pravdepodobne to nepraskne, vzhľadom nato, že si myslím že tam tá prasklina bude od usádzania sa stavby, ale to už po 40r. bude poriadne usadená ako stavba tak aj prasklina :D

Milancukrar - Ďakujem za rady, samozrejme je to vždy o posúdení na mieste. Ale omietka ako taká neopadáva, na pobúchanie nie je dutá ani nič, takže predpokladám že je v poriadku :)

Ešte by som mal jeden dotaz, pred nanášaním štuku... bolo/nebolo by vhodné samotnú starú omietku rozrýpať? Narobiť ryhy aby následný štuk lepšie chytil? Viem, že u nás doma sa to tak voľakedy robilo. Alebo je to zbytočné vzhľadom na penetráciu podkladu samotného?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]