Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kleštiny u sedlové střechy

Od: gazda* odpovědí: 3 změna:

Plánujeme výměnu krovu střechy. Střecha je sedlová. Sklon cca 37°. Vzdálenost pozednic cca 9 metrů. Součástí krovu jsou dvě vaznice. Krokve mají průřez 160x100mm
Projektant navrhuje u nové střechy vždy na dvojici krokví jednu kleštinu. Ale tesař doporučil vždy na dvojici krokví dvě kleštiny, že je to lepší. Jen ze zvědavosti, jaké jsou výhody jednotlivých řešení a jaké rozměry (průřez) kleštin se běžně používají? Délka kleštin je cca 4,3 m.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

albatros498022*
hodnocení

0x

Poslechni tesaře ten o tom ví daleko víc jak projektant a má to ověřený v praxi.

tondac*
hodnocení

0x

Tesař to má podložené praxí - "Ale šéfiku, to se tak dělá už 100let". Projektant to zase má podložené výpočtem, ale papír snese všechno. :)

Pozednice 9m, dvě středové vaznice, krokve 160x100, na každý pár krokví jedna kleština. Mám to podobně a mám jen jednu kleštinu. Na druhou stranu ale mám složitější krov, každá vaznice je podepřená dvěma sloupy, z nichž jeden je vždycky zavětrovaný, ...

Rozměry trámů musí vypočítat statik, záleží i na způsobu využití půdičky nad kleštinami.

Tesaři jsou konzervativní a preferují festovnější řešení (navíc jsou většinou placeni od m3 dřeva zabudovaného do krovu :)) Na druhou stranu někteří projektanti jsou progresivní až tak, že většina tesařů odmítne postavit krov podle jejich projektu.

Kleština navíc asi nic nezkazí a 10ks 4m kleštin 8x14cm je cca 0,4m3 dřeva, což se v ceně krovu ztratí.

paw*
Statik nic nepocita.ma na to tabulky. A tesar ma tez tabulky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]