Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Myčka ano či ne

Od: dfddf odpovědí: 22 změna:

Zdravím,

chci se zeptat zda se mi vyplatí koupit myčku jsme dva lidi a koro každý den vaříme.Stačila by asi jen ta stolní myčka.Jelikož máme ohřev vody tak asi 5 litrů minimálně vyteče do kanalizace než teče teplá což se mi zdá být hodně. Nádobí umíváme cca 3x týdně.Děkuji všem za rady a tipy a jakou spotřebu energie má cca myčka jestli je to jako u raky že skoro nic nebo tady je spotřeba vyšší skrz ohřev vody? Děkuji

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Jsem sama a mám myčku snad 5 let. Když začala pracovat, vraceli mi za vodu. Na zvýšené spotřebě elektřiny se neprojevila vůbec. *hej*Stolní myčku si nekupujte ani omylem! Má stejnou spotřebu i vody i proudu jako volně stojící, ale nevejde se do ní vlůbec nic. Pár talířů dvě skleničky a je plná. A zabere půl desky na kredenci. *hej*Někteří výrobci povolují teplou vodu, ale většina ne. S tím si hlavu nelámejte. Najděte místo, co nejblíže ke dřezu a myčku kupte. Nekupujte tablety, kupte prášek, který můžete dávkovat podle nádobí. Je rozdíl mezi nádobím po kačeně a po hostech se skleničkami a malými talířky. :-D Schválně jsem se šla podívat, jak dlouho myčku mám. Od r. 2007! Týýý jooo, to uteklo! Vřele doporučuji.

hodnocení

0x
Myčka se určitě vyplatí už jen proto že ušetří spoustu práce
Nebral bych žádnou malou mrchu ale normální aspon na 12 sad nádobí

hodnocení

0x

Rozhodně ANO pro myčku. Mám ji už 15 roků, jsme dva, vaříme také každý den. Máme vestavnou myčku, pereme skoro každý den nebo obden. Musí být dost nádobí. Přiznám se, že ani nemám místo na kastroly, jen pokličky tam dávám. Rodiče (starší generace) si koupili v únoru pračku a mamka, která byla zcela odpůrcem, si teď jen chválí. Pořád uklizená kuchyň. Také vaří pro 2 každý den. Každá lžička se dává do myčky. Je to jednoznačně úspora vody i energie. Rodiče tam dávají i jen lehce opláchnuté kastroly. Zapínají jak je plná a to 1x za dva dny. Kdo jednou vyzkouší myčku, tak by se jí nikdy nevzdal. D o p o r u č u j i . Pokud máte místo, nekupujte malou, stolní. To je nanic. Budete šetřit místo a bude vás to svádět ještě na ruční mytí. Buď všechno (nebo skoro všechno) do myčky nebo mýt v ruce.

cesmina*
hodnocení

0x

My jsme tři a máme 60cm připojenou na studenou vodu.Pouštím ji převážně v době levnějšího tarifu.Malinká je vlastně jenom na talíře a příbory,hrnce musíte mýt ručně.V té stojací 45 cm umyjete i hrnce.Za mě ano.

myslím, že myčka se nedá napojit na teplou vodu, jedině na studenou. Ohřívá si vodu sama.

Ale ne..

Myčka se dá napojit na teplou vodu (možná ne zcela všechny typy, ale jinak to samozřejmě u vhodných typů lze).

Dá se tím následně ušetřit jak čas, tak peníze.

solenza*

Dá se ušetřit v případě, že ohříváte vodu výrazně levněji, než elektřinou.

cesmina*

Já myslela ,že jde.

hodnocení

0x

Myčka se rozhodně vyplatí. Má malou spotřebu vody a nádobí můžete mýt i po několika dnech, když se nasbírá. Ve větší myčce, šedesátce, umyjete i hrnce, pánve, pekáče, dokjonce i plechy, když vyndáte koš. Na druhou stranu Vám as bude často dlouho trvat, než ji naplníte špinavým nádobím. U čtyřicítky můžete mýt častěji, ale nevejdou se Vám tam velké hrnce atd. Pokud budete do pračky sbírat nádobí delší dobu, vyplatí se mít alespoň dvě sady příborů a dost ostatního nádobí. S příbory bývá největší problém, protože trčí v nezaplněné myčce neumyté a Vy nemáte čisté. Je třeba zvážit, co je pro Vaši potřebu lepší výběr. V každém případě zmizí z linky neumyté nádobí hned, sklo nemusíte pracně leštit utěrkou, nebo vůbec nádobí utírat a hlavně nemusíte ztrácet čas mytím a ještě ušetříte.

host*
hodnocení

0x

Myčku nemáme, nádobí myjeme normálně ve dřezu.

Než začne z kohoutku téci teplá voda, tak se tou odtékající vodou dá nádobí lehce opláchnout a teprve, když teče teplá, tak se do dřezu dá špunt.

Pro dva lidi se těch pár kousků nádobí dá umýt v méně než pěti litrech vody, i s opláchnutím. Nejdříve to nejčistší, jen talířky od drobečků, pak čisté talíře a misky, mezitím se příbory odmočí. Pak se umyjí příbory a voda z oplachování teče do připraveného hrnce nebo kastrolu ve dřezu, takže se nic neztratí a neteče mimo. No a nádobí se myje poslední, úplně poslední to, které se nechalo odmočit od polévky, omáčky nebo něčehoho, co se musí déle odmočit. Nádobí se myje každý den, podle potřeby, třeba hned po snídani, samozřejmě po obědě a večer do rána také nezůstává žádné nádobí ve dřezu. A jde to i bez myčky. Nádobí se dá okapat na odkapávač a po uschnutí se i bez utírání utěrkou dá ihned uklidit, nebo jen utřít zbytky vody z hrnců.

Někdo je zvyklý si napustit dřez plný horké vody, do toho dá decku jaru a všecho nádobí najednou a pak to myje postupně všechno v jedné vodě a nakonec opláchne. Někdo to ani neoplachuje. To je pak spotřeba teplé i studené vody tak velká, že je srovnatelná s myčkou.

Někdo je zvyklý mýt nádobí průběžně protékající vodou a tak mu za čtvrt hodinky proteče tolik vody a spotřebuje tolik jaru, že je to srovnatelné s myčkou. Ale podle prvního popisu se dá mýt normálně hospodárně. Čas to nezabírá, mytí nádobí je obřad, ne práce.

Píšu samozřejmosti, které každá hospodyňka samozřejmě zná a používá. Jen mi přišlo líto, že tu není žádná opozice proti myčkám, jen samá chvála. Tak alespoň pomyslně přidávám suk do jinak krásného prkna.

Není nad to, po snídani, obědě, večeři nebo po návštěvě uklidit do myčky a pořád je uklizeno. Já tedy jsem nikdy neměla umývání nádobí za obřad. Vzhledem k tomu, že jsem pořád starší a starší, tak by mi už dnes u toho praskly záda. Jsem ráda, že to odstojím u vaření.

pohanka*
hodnocení

0x

Musíte ještě zvážit, že ekonomický provoz to není, šetří ale Váš čas, ruce, záda.

Na jedné straně suma za nákup myčky a připojení, sice jednorázová, ale něco to je.

Dále se musí kupovat prášek do myčky, nebo tablety, leštidla, a kdo má myčku, tak mě doplní, co je ještě potřeba, něco na proplach a vyčištění myčky jako takové?

Uživatelé myčky by mohli doplnit, jak jsou s myčkou spokojeni po technické stránce, jako spotřebičem. Opravy a údržba, životnost.

Na druhé straně já kupuji Jar ve slevě, kdy bývají dva kusy za 54 korun a stačí mě to na rok. Prášek na nádobí /Ava/ mě stačí na deset let.

Můj názor, jako nemajitel myčky, je takový, že kdo nepoznal automatickou pračku a nedá dopustit na pračku zn. ,,Romo,, tak je asi ve stejné pozici, jako mít, či nemít myčku.

Nemám myčku z důvodu nedostatku místa a z ekologického důvodu, právě proto, že se musí používat více chemie a též podle mého názoru, že provoz domácnosti je levnější, pokud se myje v ruce. Voda se musí ohřát tak, jako tak, tedy toto neřeším.

Jsem sama, ale občas jsem u přítele a zatím vše zvládám umýt vlastní silou.

Pokud jste dva a vaříte, tak se Vám myčka asi vyplatí. Neumím si představit, že neumyjete nádobí dva - tři dny, to je divné. Vaříte polévku a druhé jídlo, pečete, vaříte si knedlíky? Já třeba knedle si dělám svoje. A to je více nádobí.

Než stát u dřezu, raději dám nádobí do myčky a vemu děti ven. Nechci být otrokem své domácnosti...
pohanka*

Mladá rodina s dítětem /dětmi/ má dnes jiné možnosti a požadavky, než osamocený člověk.

Musí se zohlednit způsob života, takže ano, i Váš názor je rozumný.

hodnocení

0x

Jsem sama a také jsem si říkala, že žádnou myčku nepotřebuji. Ale i když sama, vařím každý den a zavařuji a vůbec pořád něco kuchtím, neboť jsem mlsná a nejraději mám to, co si sama uvařím a upeču a zavařím a "umarmeláduji" a tak dál. Takže i když sama, dokážu vyprodukovat spoustu všelijakého nádobí které je třeba umýt. Byla jsem zvyklá to ihned umýt a uklidit, ale to jsem se v kuchyni šmrdolila dost dlouho. A tak jsem si tu myčku koupila a fakt mi to hodně usnadnilo život, i když se mi běžně stane, že něco umyji ve dřezu i tak. Stolní bych si teda nekupovala, jako bych si nikdy nekoupila tu stolní pračku. Leda tak na chatu pro výjimečné použití, ale ne do bytu. Náklady na mytí nádobí v myčce nejsou vůbec přemrštěné. Vždyť ta jedna tableta vyjde asi na tři koruny a umyjete spoustu nádobí bez práce. Já mám teda tu menší myčku, myslím že je to označené na osm sad a úplně to stačí. I hrnce tam krásně narovnám. Jednoduše vyndám košík na příbory a ty třeba umyji v tom dřezu. Už bych se bez ní neobešla. Hlavně když se chystám zavářet, nebo dělat marmelády. Narovnám tam všechny sklenice a za půl hoďky jsou umyté bez práce.

hodnocení

0x
Pro rodinu mycka ano , prp jednotlivce zbytecnost. Mam mycku jiz 10roku a bez ni uz neziju. Vse se tam hodi umyje a jen se vse schova. Neni co resit a usetrime cas i penize.

hodnocení

0x
Může mi tady někdo říct, jak vychází provoz myčky finančně? Chemie je drahá nedíval jsem se na počet dávek, kolik vyjde mytí chemie+energie+ chemie na údržbu myčky? Komfort je samozřejmě bez debat, ale neviděl bych ruční mytí tak zle. Ne každý myje s puštěnou vodou po celou dobu mytí. Stačí miska s horkou vodou a jarem a nádobí jen oplachovat. Voda z oplachu samozřejmě může umývat a odmáčet hrubé nečistoty...

Jak vychází provoz myčky finančně..

Inu...to záleží co vše do té ekonomiky provozu chcete počítat.

Osobně nevěřím tomu, že na umytí stejného množství nádobí v ruce (plná myčka) spotřebuje kdokoliv stejné nebo dokonce menší množství vody..to je jedna věc (takže nižší náklady na ohřev vody.

Další náklady jsou:

- v první řadě pořizovací náklad na myčku

- zabudování myčky-

- připojení myčky na odpad a vodu

- provoz myčky (v podstatě stačí prášek 3 in 1, kde je i sůl..za 90Kč vystačí asi na 3-4 měsíce.

- čištění myčky 1x za 4 měsíce..náklady cca 40 Kč dle typu čistícího prostředku

A plusů je také nemálo...

Ale ten hlavní?

- de facto stále "uklizené" nádobí

- úspora času při mytí nádobí (na kolik si ceníte svého volného času? já na 350Kč/hod, takže když myčka ušetří při jednom kompletním mycím cyklu 20 minut mé práce, ušetřil jsem cca 116Kč)

Nepochybuju o úspoře vody. Jde o náklady na energie+chemie vs voda+jar.

Já používám prášek mall.cz/... Vždycky se mi podařilo koupit ho něco málo přes 100 kč.Mám ho na velmi, velmi dlouho. Přes půl roku? Tak nějak. Ocet místo leštidla se mi velmi oplatil. Sůl mám pocit, že vždycky se mi podaří + - 40 kč. Taky nadlouho. Ale za vodu, za vodu jsem prokazatelně ušetřila. Je pravdou, že jsem cvok a v dřezu nesnesu nikdy nic. Hned oplachuju, umývám. Vlastně neoplachuju, strčím do myčky. Talíře setřu papírovou útěrkou a šup do myčky. :-D Čištění? Jenou za čas rozeberu filtry a vydrbu ve dřezu. Nasypu prášek a myčku pustím prázdnou, na nejvyšší stupeň. Normálně myju na ECO. ;) V několika amerických filmech jsem si všimla, že paní měla ve dřezu mydlinky, nádobí umyla a šoupla do myčky. Zbytek si jen můžu domýšlet. Asi nechá opláchnout a myčku nechá otevřenou, aby nádobí uschlo. Po pouhém oplachování myčka nesuší.

doplněno 10.05.16 08:10:

Martine, skvělá odpověď! *palec*

ij8gu2og

Zrovna chemie je levná, pokud člověk nekupuje předraženou. Já nakoupil prášek ve výprodeji za 19Kč kg a funguje super. Mám ho cca 25kg, takže na hodně moc let dopředu. Sůl nepoužívám, mám hodně měkkou vodu. Mám připojeno na teplou vodu, vlastní ohřev plynem.

Umytí jedné myčky na klasický program. Voda do 1Kč, prášek cca 0,3Kč, energie cca 4kč.

vlasina
hodnocení

0x

Ja jsem doma sama s pritelem a mala stolni mycka nam setri spoustu casu. Je o neco malo vetsi nez mikrovlnka a nedam na ni dopustit. Rozhodne doporucuju.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]