Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
na co si dát pozor v případě, že chci někmomu pronajmout byt?
Děkuji
Dobrý den, na milión věcí - a stejně Vás praxe překvapí. Takže, např. nastudovat si NOZ, podle něho udělat písemnou náj. smlouvu (na dobu určitou), vědět, že příjem z pronájmu je zdanitelný (kdy a jak), rozmyslet si převod energií či jejich vyúčtování, počítat se závistí sousedů (být připraven řešit problémy), počítat s neseriozností nájemců, (dle mého názoru) raději nepronajímat byt zařízený, nájemné určit raději nižší (nájemce tak rychle neuteče a bude snad lépe platit), posilovat nervovou soustavu a být ve střehu (když nedojde na účet nájem). Jo, je toho mnoho a praxe Vás to naučí. Hodně štěstí a gratuluji Vám k odvaze toto podstoupit. Zdravím!
doplněno 08.05.16 17:35:eva - do zařízeného bytu přijde nájemce s taškou a zase ho s taškou rychle opustí. A to může být tak rychle, že se ani nerozkoukáte, protože on za 14 dní zjistí, že vedle bude platit o 200,- Kč méně a půjde tam - to jsou turisté po bytech a nemají "kotvu". Další věc je, že si může vzít i něco "přenosného" z Vašeho majetku, který bude jinak během pronájmu jen opotřebovávat a po Vás vyžadovat jeho opravy. Ovšem, to je Vaše věc. Jinak, vše musí být zapsáno ve smlouvě - až přijde exekutor, tak by to, co je uvedeno ve smlouvě, neměl zabavit.
Takže, čím méně toho v bytě bude, tím méně starostí a nájemce bude např. stěhování svého nábytku více zvažovat (bude to ta kotva).
Je to tak. Nepší je asi nechat byt užívat někoho z rodiny nebo známých za cenu blízkou nákladům. Nakonec to vyjde levněji a bez zbytečných starostí.
Doplnila bych, chce to pravidelné kontroly stavu bytu, zachovávat odstup a tvrdě vyžadovat přesné platby, nebo včasnou domluvu o termínu pozdějšího zaplacení, jinak si budou dělat po čase z toho holubník. Po prvním porušení nájemní smlouvy dát k podpisu výstrahu, že pokud se to bude opakovat, následuje okamžitá výpověď (ze zákona na ni máte v tomto případě právo). Je dobré si nafotit stav interiéru než se nájemník nastěhuje, aby byl doklad, pokud něco zničí. Ještě lepší je, aby fotku potvrdil svým souhlasem a podpisem, jinak hrozí, že bude u soudu tvrdit, že to je stará fotka a byt že vypadal jinak. Velmi se mi osvědčilo dávat k podpisu dlužníkovi směnku, pro delší dobu vymahatelnosti dluhu a vymáhání bez nutnosti soudu. Vyplácí se dát k podpisu soupis vybavení a zařízení bytu. Zanést do smlouvy závěrečný úklid, vč. uvedení bytu do pův. stavu a cenu za úklid Vámi, pokud byt neuklidí. Zanést do smlouvy tříměsíční výpovědní lhůtu a právník radil, že do ní můžete dát v podstatě každou dohodu, tedy i nejdůl. body Domácího řádu, pak není o čem diskutovat. Sama popřemýšlejte, co všechno by se Vám od nájemníků nelíbilo a čemu by se dalo jak předejít. Je toho opravdu hodně a co nájemník, to často originál. Nemůžu však souhlasit s nízkým nájemným, dokud njsem byla altruistka, tak se mi do baráku tahaly samé soc. živly, které nám dokázaly i za 3 týdny totálně zdevastovat garsonku. Dokud jsem nezvýšila nájemné, tak jsem na to nemohla přijít, proč mám takovou klientelu. Oni si to řeknou navzájem a stahují se k Vám. Slušného nčlověka zase většinou nízká cena odradí, myslí si, že to bude nějaká hrůza a přitom to byla krásně zařízená novostavba, srdce mi pukalo, jak se k ní většinou chovali. Teď mám klid. Docela pomáhá spolupráce s Realitkou, po dohodě, že i Vy si můžete sama obsazovat vl. byt - tedy, kdo dřív sežene zájemce, ten má přednost. Nejen, že Vám často seženou zájemce dříve, ale hlavně to není nějaká pochybná existence, když má na to zaplatit naráz tři nájmy, tzn. jeden nájem mně, jeden nájem RK a + jeden nájem jako zálohu Vám. Tedy výši nájmu, abych byla přesná. Za pouhé dlužení ho můžete vyhodit až za 3 měsíce, ale upozornění, že bude následovat výpověď mu můžete poslat třeba po druhé nezaplacené částce. Dlužníky dávejte soudu, požádejte, aby soudní náklady platili oni. Z nemakačenka a holého zadku nedostanete nic, ani když soud vyhrajete, jedině jestli přijde k rozumu za pár let, tak přes tu směnku, exekucí, třeba na plat, nebo důchod. Pokud odejde s dluhem, musíte poslat Výzvu k zaplacení dluhu,ke konkrétnímu datu, a pokud nezaplatí, tak poslat Předžalobní výzvu (obě s dodejkou). Pak už soud. Lidem nevěřte, všichni se tváří jak andělé a pak se divíte Vy. Slova jsou jen slova. Přeju Vám hodně šťastnou ruku při výběru nájemníků.
doplněno 08.05.16 18:04:A ještě si dejte pozor na psa v bytě! Dokáže rozdrápat sedačkuý, postel i dveře, obtěžovat sousedy štěkáním a vytím, zničit koberce i zablešit byt. Dnes mají nájemníci právo chovat zvíře ve Vašem bytě. Proto je dobrá předběžná dohoda, že si psa nepořídí, pokud později ano, lze je pak vyhodit pouze zástupným důvodem, který musíte vymyslet.
doplněno 08.05.16 18:08:Ä v první řadě se zeptejte kde pracuje (jestli vůbec pracuje), neberte nikoho s bydlištěšm na ubytovně, nebo Městském Úřadě, to je katastrofa, bez vyjímky.
... na nájemníky! I z toho slušného kravaťáka nebo starostlivé maminy se může vyklubat pěkný vejlupek.
I sebelepší smlouva je vám k ničemu, když se nájemník rozhodne neplatit a odmítne opustit byt. Policie Vám nepomůže, naopak si ji na vás zavolá nájemník, pokud se budete dobývat do svého bytu. Policie vás vykáže a odkáže na občanskoprávní žalobu (obzvlášť pokud tam budou mít děti). Takže po třech nezaplacených nájmech mu dáte výpověď a obrátíte se na soud s žalobou o vyklizní bytu. Ten v lepším případě za několik dalších měsíců rozhodne ve váš prospěch, v horším bude mít nájemník zkušenosti s odvoláními, zfalšovanými potvrzeními plateb a bude to trvat ještě déle. Pak budete muset sehnat nějekého exekutora, který to vykoná. Přijdete o nájem a spotřebované služby za 1-2roky, náklady na právní zastoupení a byt bude zralý na další rekonstrukci. V lepším případě vám časem začnou chodit nějaké splátky.
Druhou možností je najít firmu, kterou pověříte vyřízením výpovědi a vystěhováním. Zaplatíte jim za to 20-40tis, o víc se radši nestaráte a za pár týdnů máte většinou byt uvolněný.
Já jsem se po posledních zážitcích s nájemníky rozhodl dát si pernamentní pozor. A proto jsem byt i s ohledem na aktuální realitní bublinu prodal a mám klid.
Ale třeba budete mít štěstí ...
Tak jen co tu ještě nezaznělo?
Vyberte co největší kauci. Zákon povoluje 6násobek měsíčního nájmu, reálná částka je tak trojnásobek. Funguje to jako dobrý filtr na lidi bez peněz. Podle NOZ nemusíte už mít kauci na speciálním účtu. Můžete ji použít na co chcete. Důležité - upravte si písemně v nájemní smlouvě úroky z kauce. Bez této úpravy se Vám to může dost prodražit. Nájemní smlouvu první rok jen na dobu určitou na 6měsíců. Potom, vždy maximálně na rok. Je to JEDINÝ účinný lék, např na výše zmiňované pořízení psa, nebo jiného nežádoucího zvířete. Ústně důrazně upozorněte nájemníka na to, že pokud si pořídí psa, je to pro Vás důvod k neprodloužení smlouvy. Zatímco výpověď musíte složitě zdůvodňovat, neprodloužení smlouvy nikoliv.
Na ty úroky z kauce pozor. Četl jsem o žalobě, kde nájemnice požadovala úroky spočítané z průměru bank pro podnikatelské úvěry. Myslím, že to bylo kolem 9%, ale nezaregistroval jsem, jestli to už nějak dopadlo.
Naopak bych tam dal volbu bezúročného uložení u pronajímatele nebo běžného účtu u České spořitelny s úrokem 0,01% a měsíčním poplatkem 90CZK.
Když to tak čtu, tak jak je to jednoduché pronajímat. Jednou poruší smlouvu a hned lze dát okamžitou výpověď. To bych rád věděl podle jakého §.
Že do smlouvy si dám něco, co odporuje občanskému zákoníku? Myslím tím úroky z jistoty?
Nedávno jsme zde řešili, kolik měsíčních jistot je reálné stanovit..
Všem přeji jen bezproblémové nájemníky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.