Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soused mi stále vypíná jistič na odtah

Od: vladjir* odpovědí: 20 změna:

Soused důchodce ze shora stále vypíná jistič odtahu naší stoupačky. Bydlím v pětipatrovém paneláku. Vymlouvá se že je hlučný a tahá mu záclony z okna. Stěžoval jsem si na vedení družstva a dokonce jsem na něj poslal i městskou policii. Domluvili mu týden to chodilo a pak to zase vypnul. Zkoušel jsem se s ním po dobrém domluvit že ať si to od 20.00 - 8.00 hodin vypíná ale nic není platné. Stále mi tvrdí že když mi to vadí ať si jdu za vedením. Marně mu domlouvám že to vadí jemu tak ať se stará ale já platím družstvu na provoz domu a tak chci aby vše chodilo. Co mám s dětkem dělat? Za odpověď předem děkuji.

doplněno 10.05.16 09:17:

Prosím vás z družstvem se to projednávalo a dokonce jsem sehnal firmu která montuje bezmotorové odtahy a ani by to nebylo drahé ale problém je že polovina bytů má své motorky a tak nemají zájem do toho investovat. Potřebuji právnickou radu jak mám postupovat proti sousedovi i družstvu. Na co mám nárok a co zase nemůžu. Děkuji

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Vadí mu hlučnost ventilátoru na střeše nebo odsávání v jeho bytě? Pokud si stěžuje na příliš velký výkon odsávání (podle těch záclon asi ano), pak to znamená, že si svévolně odstranil filtry ze vstupů. Stačí filtry vrátit nebo vstupy něčím zakrýt, pokud nechce odsávat vůbec a hodlá zplesnivět.

vladjir*
hodnocení

Bydlí úplně nahoře ale je nahluchlý ! Prostě dělá naschváli a já mám tu smůlu že bydlím zase úplně dole a ještě mám všechny okna na jednu stranu tak že když chci trohu průvan tak musím otevřít dveře na společnou chodbu.

hodnocení

2x

Hluku ventilátoru se nezbavíte jinak, než úpravou upevnění na základ nebo možná bude stačit výměna ložisek, případně výměnou za méně hlučný centrální ventilátor; a k tomu tahu - nemají sousedé na daném odsávacím potrubí ucpané odsávací "mřížky" /třeba papírem, apod/? Už jsem to zažil vícekrát, vícepodlažní dům, centrální odsávání a v bytě, kde mřížky nebyly ucpané nešlo normálně otevřít ani vchodové dveře, tak velký podtlak tam vznikal při chodu tohoto ventilátoru. Možná by pomohla kontrola vstupů větrání v jednotlivých bytech, případné odstranění "ucpávek" a dědek by byl spokojený, záclony zůstanou na místě. Takže zkontrolovat ventilátor na hluk i vstupy odsávání v jednotlivých bytech...ve spolupráci s BD...

vladjir*
hodnocení

Měli jsme schůzi družstva a tam to odložili na domovní schůzi kde se má hlasovat o montáži těch bezmotorových odtahů na kterou stále čekám. Problém je že polovina bytů si koupila své motorky nebo dokonce si doma společný odtah zazdili tak že nemají zájem do toho investovat. Já propaguji svůj názor že byťáku platím tak chci aby mi to chodilo a je mi jedno jak.

jenda2*
hodnocení

1x

Podobný problém měl bratr se sousedem. Ten soused fetoval a v jednu ráno si každý den pouštěl metall až se budili lidi v přízemí.

Párkrát mu vyhodil jistič, pak strčil zápalku do zámku a nakonec mu dal přes držku. Kupodivu jen to pomohlo... Někdy je dobrá facka lepší výchovný zásah než žvanění na schůzi nájemníků.

figurek*
hodnocení

0x

je fakt, že kdo má dobrý sluch, ten v paneláku slyší úplně všechno, zvláště na plný výkon puštěnou digestoř Mora. Tu je slyšet přes čtyři patra. O tom něco vím.

Ale myslím si, že jestli máte problém se sousedem, pak skutečně jděte za vedením. Co jiného vám poradit? Myslím že děláte chybu, když proti němu jdete příliš silnými metodami. Vy jste opravdu zavolali policii? Pak se nedivte, že děda se zatvrdí a vy s ním už nehnete.

albatros498022*
hodnocení

0x

Bydlel jsem ve více panelových domech a nepamatuji si, že by někde odtahové ventilátory byly v provozu, jejich hluk je opravdu velice nepříjemný. Všude se to řešilo vlastní digestoří.

Mimochodem, vlastní digestoří se nevyřešilo nic. Je to nesmysl a prasárna.

slzicka*
hodnocení

0x

Já doporučuji poslat družstvu doporučený dopis, stěžovat si na vypínání,a žádat nápravu. Upozorněte družstvo, že řádně platíte a tudíž chcete byt plně využívat. Je na družstvu, aby zajistilo funkčnost.

Požádejte představenstvo BD, aby zakázalo v domovním řádu bezdůvodné vypínání jističů. Pokud to po zákazu vypnu, bude tím porušovat domovní řád a pak bude možné to dál řešit.

hodnocení

0x

Bezmotorové odtahy jsou podvod, vlastní motorky jsoiu ilegální zásah do společného zařízení. Jsou nefunkční a požárně nebezpečné.

vladjir*
hodnocení

Plně s vámi souhlasím a tím se taky oháním a navíc jsme starší panelák a máme ještě elektrické rozvody v hliníku a při požáru od motorku by nám pojišťovna nedala ani korunu.

joudic*
hodnocení

0x

no zkuste mu trochu vyjit vstric a koupit si tissi ventilatorek do 1000Kc, nejtissi jsou typu UFO a nebo vicelopatkove T typy, ale trochu pana souseda vyserte tim, ze si ventilator prepojite na jinou vetev nebo na svetelny okruh (ventilator ma max 50-100W), pripadne si kupte petlici na elektroskrin, nemyslim si ze bude smrdlat zamek s pilkou na zelezo.

Samozrejme pokud jste laik, nic neprepojujte, kor hlinik.

vladjir*
hodnocení

Aby to fungovalo je poviností družstva tak nebudu utrácet své peníze a ani se to nesmí jelikož když motorek vyhoří tak nám pojišťovna nedá ani korunu ! Zamknutí skříně jsem taky navrhoval ale prý musí být k jističům z bezpečnostních důvodů volný přístup.

No, nevím, jak u vás. Ale my máme odtah z WC, koupelny a kuchyně. Musel by tedy mít tři ventilátory a spouštět je současně.

doplněno 15.05.16 09:23:

vladjir: takže vaříte jíte na záchodě? Tož - dobrou chuť.

doplněno 15.05.16 15:28:

vladjir: Pokud to máte opravdu svedené do jedné roury, potom vám vzduch z WC pod vámi proudí do kuchyně ..

vladjir*
hodnocení

My máme vše svedeno do jednoho komínu.

vladjir*
hodnocení

Tos jste asi špatně pochopil(a). Máme centrální jeden odtah svedený od wc, koupelny a kuchyně.

hodnocení

0x

Nevím asi bych jednal stylem jak ty ke mně,tak já k tobě-teda pokud to nejde po dobrém.

Měli jsme takovou sousedku (ve 3p) -taky věčně bušila na radiátor nebo na strop když další sousedce (4p) zaplakalo mimčo a věčné stížnosti že ten pláč (mimo noční klid!) ruší jejího syna (cca18let) tak ,že se nemůže učit.Došlo to tak daleko,že když mne (5p) v neděli ráno v sedm hodin zbudilo velké mlácení na radiátor.dokonce vystartovla i "domovnice"(6p ale druhá strana bytů)a všichni jsme se tam sešli.tato hádavá hrála mrtvého brouka ,neotevřela asi se bála,ale od té doby je od ní klid.

vladjir*
hodnocení

Jednou jsem byl písklej a dědek mě tak vytočil že jsem šel na městskou policii ať s ním něco udělaj nebo že ho zabiju. Domluvili mu. Odtahy šli asi týden a zase je to stejné. Já mám zase dole pojistky od výtahu. Už dvakrát když jel výtahem tak jsem pojistku povolil a nechal jsem ho chvíli ve výtahu vycukat. Říkal jsem mu že příště ho tam nechám dokud ho někdo nevytáhne. On se mi akorát vysmál že si zapne výtah sám. Nevím jak to funguje ale když jsem ho zapnul tak sjel do sklepa a pak normálně jel na horu.

piplal
hodnocení

0x

hodně pomůže motor nebo celý ventilátor dát na gumové silentbloky!Prostě aby to bylo na měkkém uložení.Jinak se to chvění přenáší do zdi a po celém baráku.O hodně tišší!Nebo at si děda zacpe díru do byto a bude mít pokoj

dusger*
hodnocení

0x

Já souseda celkem i chápu, pokud bývá v posledním patře, hluk z ulice už je mírnější, zato vibrace od starého ventilátoru, zvlášť v noci, je velmi nepříjemná. Taky mám svou zkušenost. Napřed se to řešilo blokací chodu v noci, což taky nebylo vhodné, protože v noci zůstával v bytech smrad. Tak se muselo víc zatlačit na správce a ten konečně koupil lepší ventilátor. Stál přes 20 tisíc a už není slyšet téměř vůbec. To, že lidé mají své aktivní digestoře není argument, ty se totiž velmi často zapínají současně s tím střešním, jinak by přece svůj smrad tlačily do vyšších bytů. Řešení vidím ve větším tlaku na vedení domu a družstvo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]