Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze to dobetonovat a nevylomí se to?

Od: betonaramater odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, pro kamaráda betonuji do pneumatiky z osobáku hliníkovou patku co bude držet asi dvoumetrovou rouru s otočným ramenem do kterého se bude boxovat. Dovnitř, přes spodní díru jsem položil do kruhu ořezanou eternitovou šablonu, aby to neprotékalo, vylil betonem téměř do poloviny a druhý den jsem chtěl po zatvrdnutí betonu ustavit rouru s patkou a definitivně zalít. Bohužel druhý den jsem musel k lékaři, (ono už týden mi nebylo nejlíp a stav se zhoršoval), a ten mně nechal na neschopence doma s antibiotiky. To vylití proběhlo v úterý odpoledne. Beton je již tvrdý. Po zalití na něm byla vrstva vody, ta přes středu oschla ale včera a dnes to udržuju vlhké - psali to na pytli že nesmí povrch vyschnout. K doktorovi jdu na kontrolu až ve středu, uschopní mě asi až od 16. května, tak bych pak koupil další pytel betonu a dodělal to. Mám však obavu aby se ta kaše dokonale spojila s tou tvrdou vrstvou a nemohlo dojít k vylomení patky (budou tam asi dost velké nevyvážené síly). Výška betonové vrstvy nad šablonou je něco pod polovinou celkové šířky pneu, asi 4 cm. Jak to mám udělat "na jistotu"? Mám ten povrch nějak ostrým sekáčem posekat aby to bylo hrubé?

Takhle to asi vypadá - černě - pneu, červeně - eternitová šablona, světle modrá - stávající beton, zelená - patka

Je to Cementový Potěr BE 08/25

Děkuji.

Lze to dobetonovat a nevylomí se to?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, ovšem, Vy budete dobetonovávat celou tu šrafovanou část viz Váš obrázek.

Takže, nová vrstva se dostane až pod gumu a ta ji bude držet také. Myslím, že do nového betonu nesekejte a normálně betonujte. Nebo původní vlhký beton popráškujte cementem a potom betonujte. Ta tyč se nevylomí, ale zdá se, že to bude celé nestabilní - možná je ta základna hodně malého průměru. Zdravím!

doplněno 07.05.16 13:44:

Já bych jen normálně pokračoval takto - nesekal bych do betonu (i ten eternit dole může prasknout, což je zbytečné), ale zkusil bych maximálně tím sekáčem vyškrábat mřížku.

Popráškoval bych to cementem, nechal zavadnout a potom zednickou lžící dostával a pěchoval hustší beton pod tu gumu (až do jejího vyplnění). Zase bych to nechal zavadnout a tu patku bych zalil řídkým betonem až k okraji. Nejsem si jen jistý, zda základna o průměru 62 cm nebude vratká při výšce tyče okolo 2 metrů - to ukáže až praxe.

doplněno 07.05.16 13:53:

Ještě to můžete vylepšit třeba tak, že ustřihnete dva plocháče a umístíte před novým betonováním přes základnu (tu patku) a zasunete až pod gumu - tím bude ta patka pod pruhy kovu a ty zase až pod gumou. Vylomit se to nemůže - převrátit hotové (jako celek) možná ano. Tak, ať se dílo podaří.

betonaramater
hodnocení

Beton je tvrdý, jen ho udržuju mokrý. Rád bych dostal beton až do vršku pneu pod gumou ale to asi nepůjde.

ta základna - patka je hliníková deska tlustá 10 mm a rozměry 200 x 170, nad ní je našroubován 4 x M8 pevnostními šrouby hranol alu 75 x 75 mm

Ta deska z ořezaného eternitu má průměr 40 cm a padne tam akorát

Pneu je 195/65 R15, průměr té díry je asi 38 cm, vnější asi 62 a šířka asi 19 cm

doplněno 07.05.16 13:50:

ben: to otočné rameno (cca 50 - 60 cm) nebude až úplně nahoře, ono je výškově stavitelné, dle postavy, takže třeba jen ve výšce 150 cm ale jak se bude otáčet, tak ta roura bude mít snahu se tou silou ohýbat.

Lze to dobetonovat a nevylomí se to? #2
Lze to dobetonovat a nevylomí se to? #3

hodnocení

2x
Beton se ,pokud není vylitý v jednom kroku nikdy 100% nespojí.Toto se řeší armaturou nebo se povrch staršího betonu potře lepidlem (stavebním na obklady).Ve Vašem případu bych provrtal patku (železo až do betonu na 2 místech) a zarazil o roxor a dobetonoval zbytek.
betonaramater
hodnocení

Ani kdybych ten čerstvý beton nejdřív jako zatřel štětcem do zdrsněného povrchu toho ztuhlého?

Roxor asi mít nebudu, zatím nevím ale mám 10 mm pozink. závitovou tyč, může kdyžtak být?

doplněno 07.05.16 19:16:

Zespodu té patky trčí čtyři hlavy imbusů, takže beton bude dobře zateklý i pod ní.

doplněno 07.05.16 19:16:

Zespodu té patky trčí čtyři hlavy imbusů, takže beton bude dobře zateklý i pod ní, v celé ploše

humbucker*
hodnocení

2x

Ahoj.

No jo. Betonuj. A jestli chceš ještě zvýšit váhu toho stojanu, tak si nech stočit kus plechu do vnitřního obvodu té patky a toho betonu potom můžeš přidat víc.

stonek*
hodnocení

1x

Máte to hezký. Myslim, že to bude fungovat, jestli teda neposunete těžiště výš a mimo osu nějakym pískovym pytlem. Jinak eternit je dnes skoro sprostý slovo kvůli obsahu azbestu. Když se sundává ze střechy tak ty řemeslníci vypadaji jako návštěva z marsu a div se u každýho kousku nemodleji aby se to povedlo ve zdraví vyjmout. A Vy to ještě ořezáváte. Pro příště raději nedoporučuju.

betonaramater
hodnocení

Na té svislé rouře je výškově stavitelné otočné rameno (roura pr. 42 mm dlouhá asi 60 cm) ta bude obalena gumou a mirelonem, do toho ramene se budou dávat rány a jak se otočí na druhou stranu tak se to musí vykrýt. Ale i tak přece jen s tou svislou rourou to bude nějak cvičit...

Ořezal jsem jen ty rohy šablony a dokola už jen opatrně oštípal -aby to neprášilo- do přesného tvaru.

asd1
hodnocení

0x

Betonování je v pohodě, spíš se to bude při větší ráně celý převracet...

betonaramater
hodnocení

Kamarád co to chce vyrobit říkal že tam kde to viděl, to měli normálně v pneu z osobáku. Tohle je největší kterou jsem v okolí sehnal. Je z nějakého Renaultu.

Zatím do toho padnul 30 kilový pytel betonu a příjde tam ještě jeden.

Tak to kolo bude mít nejmíň 65 kg (i s patkou a gumou)

betonaramater
hodnocení

0x

Dobrý den, už mám vycházky, tak půjdu koupit další pytel betonu a rád bych to konečně dokončil. Beton v pneu je krásně tvrdý, tak ale protože je příliš hladký tak ho trochu zdrsním.

A co myslíte, bude to stačit - můžu jenom ten čerstvý beton pořádně zatřít štětcem do zdrsněného ztvrdlého, pak udělat slabou vrstvu tak 1 cm, postavit do toho tu základnu a ustavit trubku do svislice, rozepřít třemi latěmi proti pohybu - jako trojnožka a pak normálně zalít betonem a nacpat ho pod okraje pneu a potom popřípadě zašťouchat nějakým polenem, jako zadusat a pak uhladit? Udrží to, nebo tam teda budu muset nějak dát armaturu?

doplněno 11.05.16 22:07:

Ještě mně napadlo, všimněte si že ta svislá kostka ve které je trubka má v každé stěně dole vyvrtaný krátký slepý otvor pr. 10 mm. Kdybych do nich zastrčil do kříže čtyři kousky 10 mm kulatiny nebo závitové tyče, aby přečnívaly spodek základny až pod okraj pneu, stačilo by to?

doplněno 12.05.16 11:52:

Udelal jsem to takhle: sekáčem oškrabal tvrdý povrch co to nejvíc šlo, nový beton zatřel do toho tvrdého, naplácal do středu bochánek, postavil trubku se základnou a vyrovnal do svislice, nanesl vrstvu betonu, vložil do otvorů čtyři závitové tyče, nanesl další vrstvu a špachtlí zašťouchal v celém povrchu, dolil další vrstvu asi 2 cm pod okraj horní díry v pneu,.

Až to zavadne, natlačím další beton pod okraj a doleju to celé.

Stačí to tak?

Lze to dobetonovat a nevylomí se to? #4

betonaramater
hodnocení

0x

Trubka kupodivu stojí sama, tak zatím podpěry nepotřebuje.

betonaramater
hodnocení

0x

Hotovo! Dva a 4/5 pytlů betonu, = 84 kg. To bych fakt nevěřil, co se tam toho vejde!

Plus něco patka a pneumatika, takže asi celková hmotnost kolem 90 kg.

Vše mícháno v kýbli.*uf*

Lze to dobetonovat a nevylomí se to? #5
Lze to dobetonovat a nevylomí se to? #6
ben®

Dobrý den, jo, je to perfektní - tak, gratuluji k hotovému dílu. Zdravím!

doplněno 12.05.16 20:05:

Já si myslím, že to vydrží. Měl jsem obavu, že to celé bude vratké, ale to ukáže až praxe.

Nespěchejte na to a nechte to pořádně vytvrdnout. Občas to polijte vodou, aby to nepraskalo.

betonaramater

Ben: díky moc. Pod ty okraje pneu jsem to doslova natlačil prstama. Co myslíte, vydrží to tu "vyvracecí"sílu jak se to rameno bude otáčet? Kdyby se ten nový beton nespojil s tím týden starým?

honzajs122
hodnocení

0x

Dizertační práce na téma Zabetonování trubky. Bude to v pohodě...co se týká betonu. Stabilita se vyzkouší :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]