Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nákup mříží předsedkyní SVJ

Od: vikos* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, bydlím v domě, kde jsme všichni vlastníci jednotlivých bytů. Nedávno předsedkyně SVJ zakoupila a nechala namontovat mříže na vstup do sklepa. O koupi se ale s nikým z vlastníků nebavila a ani si nedělala cenový přehled, za kolik se takové mříže dají zakoupit. Na dotaz proč je kupovala zrovna teď a proč u dané firmy pouze odpověděla, že nemá čas obcházet firmy a když nám firma opravovala střechu, tak to objednala při jednom. Samotné zakoupení mi nevadí. 2x už se zloději dostali do sklepa a krom poškození dveří ukradli i nějaké věci (kupodivu pouze předsedkyni...). Vadí mi jen způsob jednání a trochu podezření na dohazování zakázek známým.

Je nějaká možnost požadovat (a reálně získat) úhradu škody po předsedkyni (pokud by se zjistilo, že mříže byly za výrazně vyšší cenu než by bylo možné sjednat u jiné firmy)? Rozdíl pár stovek asi řešit nehodlám ale pokud by rozdíl byl v řádu tisíců, tak už ano. Jsme menší SVJ, tak je každá koruna ve fondu znát.

Děkuji za rady.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hk
hodnocení

1x

1. Pokud nemáte ve stanovách povinnost výběrového řízení a nějaká omezení při zadávání zakázek, pak mi postup SVJ přijde logický a správný.

2. Rozhodnutí předsedy = rozhodnutí výboru, můžete je potrestat tak, že je nezvolíte a práci můžete dělat sám s někým dalším, kdo bude dělat výběrové řízení i na propisky, protože ty z Tesca jsou lacinější, než z papírnictví na náměstí.

3. Aktualizujte si stanovy na nastavte si tam jakým způsobem zadávat zakázku.

4. Myslím, že spíše můžete být rád, že se někdo stará! Ty mříže jste mohl navrhnout indstalovat už dávno a mohl jste i výběrové řízení sám navrhnout a vybrat nejvhodnější nabídku. Myslím, že předsedkyně SVJ by vám byla vděčná, že jí uštříte práci.

pohanka*

Dejte plochu zamřížovoných oken a dveří, cenu. Podíváme se na to, jestli to byla předražená zakázka.

Buďte rádi, že máte zabezpečený dům, je to na věky, tato investice je vždycky výhodná.

doplněno 07.05.16 12:06:

Mříže stojí dost peněz, je to vždy individuelní zakázka, dělaná na míru. Cena ruční práce je vždy vyšší.

hodnocení

0x

Kandidujte sám v dalším volebním období (případně navrhněte odvolání předsedkyně a pak můžete dělat tuto funkci) - pokud budete zvolen... Buďte rád, že se někdo stará i o váš majetek...a pokud se vám postup předsedkyně jen zdá, že je v rozporu se stanovami... (nebo skutečně je v rozporu?) Co máte ve stanovách? Kdo z vás ji pomáhá v běžných záležitostech okolo správy domu...nebo za to bere měsíčně obrovské peníze a tak by se tomu měla přednostně věnovat? Zkuste si alespoň jedno volební období třeba jen ve funkci člena výboru SVJ...

slon

Uff... to jsem rád, že nebydlím v domě SVJ a nikdo mě pod trestem smrti nenutí být předsedou. Z tvého příspěvku mám pocit, že tys asi tak dopad. Já tazatele chápu, snaží se jen chovat ekonomicky.

vikos*
hodnocení

Děkuji za reakci. Co se příjmu předsedkyně týče, tak bere zrhuba 3x více než mají předsedové v jiných a mnohem větších domech. Z toho důvodu očekávám (a nejen já), že její aktivita v péči a komunikaci s ostatnímii tomu bude odpovídat. Bohužel jsem v domě relativně nový a mříže se tam objevily ze dne na den aniž by o tom kdokoliv vědět :-/

Za pár dní máme členskou schůzi, kde i toto bude řešeno a rád bych se před tím dozvěděl, jestli máme i nějakou možnost požadovat "náhradu" a nebo to bude potřeba pro tentokrát přejít a pořešit případnou úpravou stanov, odměnami nebo přímo změnou předsedy.

vikos*
hodnocení

Děkuji za reakce. Sice mi uniká smysl útoků ve smyslu ať se dělá VŘ i na propisky nebo ať jsem rád, že se vůbec někdo stará ale budiž. Odpovídající asi nečetli celý dotaz nebo jej nepochopili...*plac*

Mříže mi nevadí. Vadí mi způsob, jakým byly zakoupeny. Z vlastní zkušenosti vím, že při zadání poptávky se může cena za poptávané zboží lišit i několikanásobně a proto mi jde i o ty mříže - jestli byla cena 5,10 nebo třebas 20tis je fest rozdíl, který se v malém SVJ pozná. V případě, že by předsedkyně toto s kýmkoliv řešila, tak by mohlo dojít k nějaké dohodě a třeba je nakoupit za výhodnější cenu a ušetřené peníze použít např. na výmalbu společných prostor, opravy a pod. V případě, že by konečná cena byla +- podobná jako nabídky z jiných firem, tak to řešit nijakk nebudu a jen se domluvíme na vhodnější komunikaci, která nebude budit nevraživost u ostatních členů SVJ.

Mou kandidaturu na předsedu, chování a pod. v tomto dotazu neřeším. Šlo mi pouze o radu, zda je možné nějak reálně po předsedkyni požadovat náhradu, pokud by se zjistilo, že zakázka byla předražena a dalo by se to brát i tak, že se nechová jako řádný hospodář. Věřím, že se zde najde někdo rozumný a snad i ochotnný a podělí se případně o své zkušenosti.

Ostatním děkuji za čas strávený nad odpovědí ale o osobní útoky a urážky nestojím;)

jh®

O opravách v domě by měl rozhodovat výbor, ne samotná předsedkyně SVJ, měl by taky o tom existovat zápis. O opravách většího charakteru by měli hlasovat i jednotliví členové. Požadovat po předsedkyni náhradu považuju za nereálné. Rada podrobně se seznámit se stanovami, popřípadě odhlasovat nové, už padla...

rv*

Jste vhodným kandidátem na předsedu. Třeba se toho ráda zbaví.

hk

Nikdo vás neuráží, nikdo na vás neútočí.

Názory jiných a nezaujatých zde, kterým jste popsal váš problém, se vesměs shodují.

shd
hodnocení

0x

No tak já dělám předsedu zadarmo a řešit cenu mříží mi přijde triviální.

Můžu koupit mříže za pakatel někde v Tesku v regále za pár šupů a pak se vy budete divit (a stěžovat si), že ji někdo vypáčí anebo ji nechám udělat u ověřené firmy se kterou už mám nějakou zkušenost, a protože to určitě je na zakázku tak v tom případě cenu moc řešit nebudu.

svetlo
hodnocení

0x

Vážená pani,že Vaše přesedkyně zakoupila pro vaše SVJ mříže.Náš předseda si udělal plynové rozvody ve své jednotce z fondu a nic s tím nenaděláme.policie nám sdělila,vyřešte si to samy,

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]