Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změna dodavatel elektřiny - černý odběratel

Od: h03 odpovědí: 4 změna:
Ahoj,dnes zažívám trochu infarktový stav, tak se chci poradit. Účastnil jsem akce Dtestu a abych využil výhodnější energie co nejdříve, tak jsem u 3-E vypověděl smlouvu (ta skončila 30/4/2016). Dnes jsem přišel domů a zjistil z dopisu, že 3-E novou smlouvu dala až od 1/9/2016 (při podpisu smlouvy žádný datum nebyl, takže jsem myslel, že to dají ihned po skončení smlouvy). Takže se ze mě stal černý odběratel - už mi to napsal i ČEZ. Telefon už mi neberou, takže musím počkat do pondělí, ale rád bych se zeptal, jestli někdo z Vás neví, jak se tato situace dá řešit, protože si myslím, že 3-E tu smlouvu neposune od 1/5/2016 a nyní těžko najdu někoho kdo se mnou podepíše takto zpětně smlouvu...DěkujiHonza

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

2x
Než někdo napíše přesné info, tak vás trochu uklidním. Vy přes víkend vyberete nového dodavatele a tam se hned upíšete na dobu neurčitou. Klidně u 3E. Dobu, než vás vezmou, vám doúčtuje ČEZ jako povinný dodavatel(nevím, jak se nazývá přesně) a vy mu to zaplatíte. Asi i s nějakou stovkou navrch, ale nic likvidačního. Půjde asi o 2 týdny. A pak už bude účtovat nový dodavatel. S ním si pohlídáte výpovědní dobu a tu vypovíte tak, aby mohla platit nová s 3E od září. Nebo je necháte, ať si to vypoví sami, ale musíte jim to říct včas.
Měl jsem to předminulý rok dost podobně, vypověděl jsem v předstihu smlouvu na plyn od ČEZu a zapomněl jsem vybrat nového dodavatele. Tak se snad postup za tu dobu moc nezměnil a od elektřiny se neliší.
doplněno 06.05.16 20:06: Jen si prosím ověřte, že nebudete muset nejdřív podepsat smlouvu s ČEZem, to byste pak vzhledem k výpovědi ke konci srpna ani nemusel řešit jiného dodavatele.

h03
hodnocení

Děkuji za uklidnění. V pondělí zavolám do 3-E, abychom vyřešili odběry do toho září a do ČEZu, jestli je potřeba s nimi něco dořešit.

Ještě jednou díky.

H.

hodnocení

0x

Ono se to, myslím, nebude jíst tak horké, jak se to uvařilo. Dodavatele elektřiny jsem měnil už několikrát, ale do takové situace jsem se nikdy nedostal, vždy to vyšlo. Pokud změníte dodavatele, distributor (ve Vašem případě tedy ČEZ) má 10 dnů (asi všedních) na to, aby proběhlo přihlášení toho odběrného místa u operátora trhu atd. Vzhledem k tomu, že ČEZ je současně obchodník s elektrikou i distributor, bude to jistě raz dva. Asi bych na Vašem místě v tomto případě přiznal chybu, trochu si popela na hlavu nasypal a smlouvu o sdružených službách dodávky elektřiny uzavřel s ČEZem třeba na dobu určitou od 1/5/2016 do 30/8/2016, a to nejlépe neprodleně (lze i online na jejich stránkách). Oni budou vidět, že máte snahu to řešit, budou z Vás mít trochu kšeftu (kromě distribuce prodají také nějakou elektriku), a ono to beztak utichne. Pokud někdo cítí prachy, bývá docela rychlý a ledasco se třeba přejde. Když jsem jednou měnil dodavatele, také to bylo taktak termínově, bylo mi řečeno, že kdyby se těch 10dnů nestihlo (vánoce, mnoho svátků bylo, nakonec se stihlo), pár dnů se prý nějak neřeší, tož stane se.

jenda2*
hodnocení

0x

Přechod od jednoho dodavatele k druhému je nastavený proces, přičemž ten původní dodavatel takovou změnu musí schválit. Jinak neproběhne. Nemůžete se tak stát černým odběratelem tím, že vypovíte smlouvu a už to je hotovo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]