Nejste přihlášen/a.
Ahojtě,
chtěla bych poprosit moudré o radu. Jak lze v panelovém domě, kde je ke sporáku jen přívod plynu, instalovat sporák na el. energii.
Děkuji za rady
Bohužel jste mi oba potvrdili, čemu jsem nemohla uvěřit. V dnešní době mi to přijde k smíchu, nebo spíš k pláči. Vyprdnu se na elektřinu a koupím sporák na biomasu, nebo spíš na solár? Asi na solár, protože ho platím, tak konečně budu mít něco zadarmo!
Bohužel jste mi oba potvrdili, čemu jsem nemohla uvěřit. V dnešní době mi to přijde k smíchu, nebo spíš k pláči. Vyprdnu se na elektřinu a koupím sporák na biomasu, nebo spíš na solár? Asi na solár, protože ho platím, tak konečně budu mít něco zadarmo!
Běžně se prodávají jednofázové sporáky. Natáhnout vlastní kabel od nového jističe v pojistkové skříňce.
Pořádně si spočítat spotřebu před změnou na 3fázový přívod do bytu. Může se to prodražit.
Ty jednofázové utáhnou jen 2 plotýnky naráz (velkou a malou) a ten okruh jede na 100%, proto je dobré ho mít na vlastním okruhu (jističi).
Cena je v podstatě za ten kabel od jističe (+ případně jistič), k troubě, tedy v podstatě nula nula nic.
Počkáme, co poradí ostatní.
Tohle měl být doplněk k mé předchozí odpovědi.
Vážená, ona moudrá rada byla již napsána, jednoduše je dáno co se může a nebo kdo si dovolí pokoušet vlastní žití. zkráceně, el. sporák má nějaký proudový odběr, musíte počítat jistič, schopnost vedení jenž bude schopno převést proudové zatížení daného sporáku a až na konci bude možnost zapojení sporáku. Nemusíte mít mokrý šátek na čele, jen proto, že jste si pořídila el. varnou desku, je to jen technický problém a ten se dá většinou řešit. Pokud vám v řešení zústane plyn na varné desce a el. trouba, tak jste na původním a nemáte mít problém, pokud jste pro uplný el. sporák, tak raději pozvěte opravdu znalého, jenž vám dá solidní dobrozdání. Jen náznakem, pro představu oč v podstatě jde, je jen trouba, nebo celý sporák, jaký je přívod, jaký je jistič, jedná se o Al nebo Cu vodiče, jedna nebo tři fáze, to je jen nástin zdejší neznalosti elektro rozvodu u vás doma pro sporák a jeho spolehlivou práci. Pro bydlení v paneláku mate jistý garantovaný proud, velikost je dána vaším jističem u vašich odběrových hodin, najdete někde na chodbě, při vyšším odběru vypne jen váš byt, úplně. Bude fajn když napíšete parametry vašeho sporáku a snad i jen oblast v které bydlíte, určitě se najde řešení. To, že "najdete++" spíš platí pro neznalé.
Asi jak kde ale u nás udělat zásuvku na el. troubu trvalo cca. půl hodiny. Bydlím v obecním paneláku, zvedla jsem telefon, za dva dny poslali pracovníka a žádná nová el. instalace se nedělala. Asi špatně ale mnoho let jsem el. troubu zapínala do prodlužky tažené za jádrem, zásuvka na jádře v kuchyni, nedělo se vůbec nic.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.