Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, můj problém s pronajímatelem roste rok od roku a já nevím kudy kam.Jsme malá skupinka tří rodin, kterí už léta platí najem za pronájem pozemku, kde máme celoročně postaveny obytné maringotky, jezdíme sem na víkendy a dovolené.Až do loňského roku bylo vše v pořádku.Majitel pozemku, nám poskytl přístup k pitné vodě z vlastní studny a možnost používat wc, loni v létě nám, ale vypnul vodu a uzamkl wc,letos hrozí vypnutím el. proudu, za který mu vše platíme do posledního haléře.Problém je v tom, že majitel odmítá podepsat jakékoli potvrzení o převzetí peněz,pronajímá svůj dům bez povolení, takže na něj s ničim nemůžeme.Neradi bychom toto místo opouštěli, je to na Šumavě a máme to tam moc rádi.Prosím o radu, jak na tohohle starého hamižného osmdesátníka, jak ho přesvdčit, případně čím na něj i s nějakou státní kontrolou, protože je opravdu nemyslitelné, aby si čtyřčlená rodina brala na týden zásobu vody s sebou o dalším sociálním zázemí nemluvím. Prosím o radu.Nevím ani zda on jako pronajímatel má nějaké povinnosti, znovu upozorňuji, že nechce podepsat žádné podmínky, jezdíme tam už dvacet let a žádné problémy nebyly až do loňského roku.Děkuji
dobrý dotaz. Jen nevím, čemu vlastně nerozumíte. Děda jeho věku může mít svoje vrtochy a už vás má dost.
A vy říkáte, že osmdesátiletý hamižný majitel nechce podepsat žádný papír o převzetí peněz, nechce se domluvit na podmínkách a vy potřebujete radu, jak na něj přitlačit. Třeba i formou, kdy mu pohrozíte finanční kontrolou.
Já nejsem osmdesátiletý děda, ale vím co bych udělal. Já bych s vámi vyběhl.
Já bych si nové místo hledal tak jako tak. Jestli je dědkovi osmdesát, tak může natáhnout brka každým dnem a dědicové asi nebudou nadšeni z toho, že jim na pozemku sídlí nelegální autokemp. A nebo klasika. Dědka opít, dát mu podepsat souhlas s užíváním pozemku za těch a těch podmínek a druhý den můžete bouchat šampáněm...
Každá smlouva je dohodou dvou stran. Potřebuje Vaše peníze? Ano? Tak podepíše aspoň stvrzenku. Ne? Máte smůlu a jdete o dům dál. Jenom nevím, k čemu Vám ta stvrzenka bude.
Jo a máte k těm maringotkám vše v pořádku? Asi ne, pokud je třeba jakékoliv povolení (a na většině našeho území to tak bude), potřebujete alespoň písemnou nájemní smlouvu a tu nemáte. A není to všechno třeba o tom, že není dost vody?! Ono utáhnout z jedné studny provoz 4 domácností není při suchu v posledních letech jen tak. Třeba z Otavy byl vloni hlubší potok. A s tou elektřinou je to podobné (ne, že by jí bylo málo, jen můžete mít větší odběr než je zdrávo). Mimochodem, jak víte, že jste zaplatili vše do koruny, když Vám děda zřejmě nedává žádné vyúčtování?
Pokud se ti nelíbí podmínky pronajímatele, tak zapřáhni maringotky a jeď jinam. Bonzování na státní instituce, že nedostaneš k pronájmu pozemnku pitnou vodu?
Nejlepší řešení je, koupit si vlastní pozemek, na něm si zřídit veřejné záchodky, ideálně včetně sprch. Přece nebudeš stejně hamižný.
Jak velký je pozemek? Jak je to daleko od jeho domu? Jak vypadá to wc? To je wc u jeho domu nebo nějaká kadibudka mimo? Kolik jste mu platili za pronájem před 20lety? Kolik mu platíte teď? Kolik platíte za vodu? Jak jste na něj přišli - přes nějakého známého? Co jste si před 20lety domluvili?
Jakou má pronájem pozemku souvislost s tím, že pronajímá dům? Pronajímá podobně nějaké další pozemky?
Nevydává stvrzenky? Zřejmě poctivě vyplňuje daňové přiznání a odvádí daně. Oznamte to finančáku, věk ho neomlouvá.
A co si na něm vezmou? Než ho finančák opláchne, tak je dědek bradou vzhůru. A nebo ne a v tom případě je vypakuje z hodiny na hodinu, jakmile na něj udeří... Pokud jsem to dobře pochopil, tak oni tam chtějí zůstat, akorát je ted trápí dědkovy vrtochy...
To mě napadlo taky. I kdyby ho udali a finančák na něj podal oznámení pro podezření z krácení daně, poplatku a jiné povinné platby, nebo jak se to jmenuje, dědek řekne, že od nich nic neinkasuje a nikdo mu to neprokáže. Pokud by více lidí vypovídalo proti němu, pak řekne, že se na něj domluvili. Nakonec podá oznámení on na ně pro neoprávněné užívání cizí věci (pozemku), což by mimochodem klidně mohl...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.