Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sprchový kout bez vaničky v paneláku?

Od: panzerdragon* odpovědí: 30 změna:
Ahoj, rozhoduju se pro rekonstrukci koupelny v panelaku a rad bych mel sprchovy kout bez vanicky, dno tvoreno trema velkoformatovymi dlazdicemi
Cet sem ruzny nazory, ale nemam v tom jasno, na vanicky sem slysel pomerne castou kritiku, mate nekdo v panelaku sprchac bez vanicky? Nejaky problemy? Remeslnik co to bude delat ma sam v panelaku takto udelany sprchac a je s nim nadmiru spokojeny, takto to provadel jiz nekolikrat a krom jineho je velmi znaly hydroizolaci, esteticky se nemuze rovnat vanicka krasne dlazbe

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Takové vaničky z dlažby jsou většinou jen dva druhy.
Ty, co zatékají už dnes, a ty druhé budou zatékat v budoucnosti.
Spáry mezi dlažbou a spáry mezi dlažbou a obkladem.
Tři velkoplošné dlažby... Mohou prasknout, panelák se hýbe, panely posouvají, roviny mění. Jedině pod tu dlažbu dát roxory, karisíť a zabetonovat pevný podklad.
A chybí mi info, jak chce zabránit vytékání vody ze sprchy bez nějakého zvýšeného ohraničení.
panzerdragon*
hodnocení

Ale vanicka neni 100 jistota ze nepotece, vanicka je jen o neco mensi riziko ze to nepotece protoze ma min spar..
panzerdragon*
hodnocení

jak to ale dělaj v podstatě veškerý sportoviště, kde jsou veřejné sprchy pro návštěvníky? vanička neni téměř nikde a nechce se mi věřit, že v posilovně kam chodim, nebo na badmintonu, nebo v bazénu se to předělává co třeba 5 let kvůli protékání.. a to je tam nesrovnatelně intenzivnější provoz než v bytě

robin1*
hodnocení

2x

Mám za sebou několik realizací sprch koutů bez vaniček a nic neteče.

Poslední dobou dokonce i pár takových kde na podlaze je mozaika. a tam už Těch spár je docela dost.

Základem úspěchu je dvoustupňová gula, k níž je přilepená plošná izolace třeba schluter Kerdi.

Izolace, ať už na podlahu či na stěnu se dá přilepit flexibilním lepidlem. Izolaci mezi sebou, případně dolep na gulu jedině lepidlem k tomu určeným. Je to proto, že každé flex lepidlo táhne vodu. Prostě spoje musejí být vodotěsné.

Určitě bych nepoužíval stěrkovou neboli tekutou izolaci.

google.cz/...

Pod obkladem a za obkladem, tedy pod podlahovou dlaždicí a na stěně je tak vytvořená vodotěsná vana. Nemá co kam protékat. Ani voda, která by se dostala do spáry, jelikož tato voda steče po izolaci až ke gule a izolace je nalepená na gule, proto se gule říká dvojstupňová.

Obecně jsou spráně provedené systémy bez vaničky spolehlivější než ty s vaničkou.

panzerdragon*
hodnocení

díky za přínosný příspěvek

jabraka*

Ale tady se řeší paneláková koupelna,kde se gula realizuje velmi obtížně,dokonce se může mluvit o zasahování do práv spolubydlících.Podlaha není přímo vlastnictvím jen jednoho z vlastníků bytů,ale část podlahy patří i do spodního bytu.Proto nelze vysekávat něco do podlahy koupelny bez souhlasu spodního bydlícího.Pozor na to!-

JABRAKA

panzerdragon*
hodnocení

viz co sem psal výše, sprcháč bude na schodě, takže to realizovatelný je přesně jak tu padlo a dokonce ani jedna ze stěn sprcháče nebude panel, takže nějaký kroucení panelu se nebude na stěny sprcháče dostávat

No ono kroucení panelů je nesmysl.Vůbec bych se nebál že protoče-přes kvalitně položenou dlažbu a obklad ,keramický!, se vvoda nemá jak dostat-přes střep neprosákne a ořes spára? 0,00 prd na postupné osprchování rodiny jeden náprstek je moc!

doplněno 02.05.16 19:37:

Mno minimum vody dokáže prosáknout přes beton ale většina proteče spárami.

panzerdragon*
hodnocení

to je pravda, kdyť ta voda prostě primárně odteče pryč! to neni vana aby tam byla stojací voda

dlažba (velkoformátová) + velmi kavlitní hydroizolace + vytvořený schod sprcháče (výška cca 15cm) + panel 15cm

je tady někdo kdo si myslí že jde přes toto vytopit sousedy?

mám ještě jeden dotaz sprcha nebude u stěny, pokud by došlo k protečení vody, je to tak že voda umí protéct skrze panel? nebo by muela voda dojít ke straně panelu a protéct až u stěny?

panzerdragon*
hodnocení

dlažba (velkoformátová) + velmi kavlitní hydroizolace + vytvořený schod sprcháče (výška cca 15cm) + panel 15cm + 5cm betonový potěr nad panelem

panzerdragon*
hodnocení

+ v mym případě jsem přímo uprostřed panelu, nejsem u stěny, k nejbližší stěně panelu je to vzdálené 90cm

trevor*
My máme sprcháč s vaničkou v paneláku.. Už několik let a pořád jako nová.. Nic neprotíká.. Já mám 100 kg a taťka 120 a pořád drží :-D

host*
hodnocení

0x

A kam dáte sifon? To ho chcete zapustit do panelu podlahy? Pod vaničku se sifon vejde, vanička je praktická, voda neteče po podlaze po celé koupelně, atd... Ten malý krok do vaničky snad není tak těžký (pokud se nejedná o příjezd do sprchy na vozíku).

panzerdragon*
hodnocení

Sprcha bude na cca 15 cm schudku, odtok viega do steny
doplněno 01.05.16 09:29: Me nevadi schudek, ani u vanicky ani toho co navrhuju ja, jde mi v podstate jen o vzhled a i o udrzbu
doplněno 01.05.16 09:41: V podsatate mi remeslnik vytvori vanicku z dlazby
jabraka*

Pokud se jedná jen o parádu,pak lze koupit vaničku mělkou keramickou,nebo z kamene.Rozhodně se vyplatí se vyhnout budoucím komplikacím.

JABRAKA

panzerdragon*
hodnocení

Ale jakym komplikacim? Ze to potece? Ten remeslnik me naopak odrazuje od ty vanicky, ze to casto protejka na spoji vanicky a zdi, ze muze prasknout (vazim 120kg), ze se to blbe cisti
panzerdragon*
hodnocení

Kdyby to treba jednou teklo s tim, ze je podlaha koutu tvorena treba dlazdicema, tak by to znamenalo co? Rozbit tu podlahu a predelat ji?
paw*
Jojo, rozbit a predelat. Ale vemte to logicky. Vanicka = 1 spara po obvodu. Dlazdice = dalsi spary navic. Vuce spar, vice mist k protekank. Nedelate sprchac na 5 let. Za sebe doporucuju vanicku z liteho mramoru.
panzerdragon*
hodnocení

Ja to asi risknu, protoze se bavime o variante kdyz bude neco spatne a potece to a to je stav kterej by vubec nemel nastat. Kdyz bude vse ok tak mam hezci sprchu, kdyz to potece tak se podlaha roztluce a da se vanicka..
jirka1111

ahoj, právě v těchto dnech řeším stejný "problém". Mám v úmyslu udělat sprchový kout bez vaničky, na cca 10 až 12 cm pevném vyvýšení. Jdu také do risku. Protože : nejprve dám kvalitní hydroizolaci na původní betonovu podlahu a spojenou s boční stěnou asi do výše 1 metru. Potom přijde zmiňovaný sokl betonový, spevněný armaturou. Ve sprchovém koutě bude sprchový žlab. Poté přijde další hydroizolace , min dvě vrstvy a to až ke stropu. Samozřejmě pod dlažbu a ibklady v koutu lepená vysoce kvalitním, voděodolným lepidlem. Kout a roky ve sprcháči utěsněn těsnící nití a následně silikonem.
Než ale toto vše proběhne, bude hlavní jistota, že odpadní trubky jsou v pořádku a odtok je dostatečný a rychlý. Takže nejprve porběhne několik zkoušek žlabu - nesmí se v něm hromadit voda ani na chviličku. Pokud bude sešup vody do odpadu ryhchlý a budu si jistý těsností, tak jdu do toho bez vaničky. Protože si myslím, že při frekvenci používání sprchy max. 2x denně, a to ve třech lidech v bytě a při bezproblévomém odtoku, kdy s evoda na dlžbě ani "neohřeje", tak se nějakého vatopení sousedů nebojím. A pokud by k tomu někdy došlo, předělám na vaničku. Jen mě bude mrzet ten vzhled s vaničkou a ještě k tomu bílou (půdorys koutu mám pětiúhelníkový a j e problém takovou vaničku sehnat.
A jak ste dopadl vy s vašim záměrem?

hodnocení

0x

Mám v RD sprcháč cca 8 let bez potíží - luxo-koupelny.cz/... s dobrým spádem a bez jakéhokoliv navýšení nad terén - jen plastový cca 2 cm vysoký spodní díl, ve kterém jsou dveře.

Když je zavřeno, odteče do kanálu, když je otevřeno, není důvod pouštět vodu a šplíchat po okolí...

doplněno 01.05.16 18:09:

Kupte prosím velmi kvalitní obklad - jedna známá po pár týdnech zjistila, že jejich várka byla nějaká vadná a začala voda prosakovat PŘES OBKLAD za nadprůměrnou cenu. Tenkrát reklamovala a výrobce uhradil kompletní rekonstrukci - jenže byli s malým dítětem další týden bez vody...

doplněno 01.05.16 18:31:

velký formát obkladů bude peklo pro živnostníka - velmi často se tam objeví pár ne zrovna rovných dílů - a ty milimetry se sčítají... já bych do toho odvahu neměl... klasika je klasika

panzerdragon*
hodnocení

Diky za tip, obklady sou rekl bych alespon podle ceny velmi kvalitni
siko.cz/...

hodnocení

0x

musí to být odborník, ale nepochopím jak napojí odpadní potrubí koutu v paneláku, když koupelna je na panelu a odpad musí být nad ním, tedy stejně budete mít sprchu tak nějak v luftě, jinka to prostě podle mě nejde, dořešte tento detail.

panzerdragon*
hodnocení

Samozrejme ze bude sprcha na schudku kvuli odpadu aby mel spad, a samozrejme bude mit rantl pod sprchovyma dverma ktery zabrani uniku vody ze sprchoveho koutu pri sprchovani, v podstate vytvori vanicku z dlazby
Je to clovek co resi predevsim opravy koupelen po jinych remeslnicich, lidi si ho najimaji na opravy, ja sem si ho (za draho) najmul aby to rovnou udelal poradne, pokud to nesvede on pak se pridam do klubu vanickaru a budu prosazovat uz jen vanicku
panzerdragon*
hodnocení

Kout bude ze tri stran zdeny, jedna strrana jsou sklenene dvere do niky

misoskamisoska
hodnocení

0x

Bydlím v rodinném domku, sprcháč jsem měla udělaný stejně - vanička zděná, teď se kvůli tomu chystám na rekonstrukci koupelny, protože mám vlhké kolo na venkovní zdi. Už nikdy zděnou vaničku!

panzerdragon*

to je špatně, ze sprcháče máte vlhká máte být jen vy.. :)

12345*
hodnocení

0x

máme v paneláku rekonstruovanou koupelnu a sprchový kout bez vaničky. Sprchový kout je vyvýšený, aby se dal vložit sifon. Na podlaze ve sprcháči je položená dlažba a odtokový žlábek, Stěny jsou do 3/4 obložené obklady. Je to super a bez problémů, všem známým doporučuji!

panzerdragon*
hodnocení

Parada tak uz sme dva, vypada to ultraextremne pekne bez ty vanicky..
mamen1

Vůbec se nebojte udělat sprcháč bez vaničky,je však nutná řádná hydroizolace. Takto řešenou koupelnu už provozujeme asi 4 roky a žádný problém... přikládám pár fotek

Sprchový kout bez vaničky v paneláku?
Sprchový kout bez vaničky v paneláku? #2
Sprchový kout bez vaničky v paneláku? #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]