Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlhost ve zdi

Od: baru* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, poradte prosím. Máme starší barák a téměř všechny místnosti mají vlhké zdi, nejvíc ložnice ta má snad metr a půl vlhkej flek, větrám téměř neustále ale zdá se mi, že to je od chvíle kdy máme plastová okna, jediná místnost která není vlhká je chodba s kuchyní a to možná i protože tam je jedna zed uplně nová. Mě to nijak neobtěžuje, nemáme nějaké alergie, ale máme malý dítě a tak nechci aby ji to způsobilo ještě nějaký astma a podobný neduhy. Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Žádný dotaz, snad jste se chtěl(a) zeptat co s tím?

Máte vodorovné hydroizolace zdí? Asi ne, takže je musíte doplnit, jinak se vlhkosti nezbavíte.

robin1*
hodnocení

3x
Dovolím si odporovat Milanovi. Nedá se říct, že musíte doplnit vodorovné izolace zdí.
Taky můžete odstranit všechny novodobé úpravy, zejména případné cementové omítky, akrylátové natery atp.
Dále můžete upravit venkovní terén tak aby voda rychle odtékala od domu. (Rozhodně nemyslím zrovna populární drenáže).
V další fázi můžete zdi opatřit uvnitř hliněnou omítkou, která je dle mého lepší než sanační.
Dále můžete udělat nové podlahy s vloženou tepelnou izolací a odvětrávanou vzduchovou mezerou.
U všeho píši "můžete" jelikož jsem Váš dům neviděl. Tedy nevím, co by mohlo pomoci, a co lze realizovat. Pochopitelně může dojít i na Milanem zmiňovanou dodatečnou vodorovnou hydroizolaci.
Nicméně, znám plno domů, které byly před rekonstrukcí "mokré až na půdu" a dnes jsou suché i bez vodorovné hydroizolace. Sám v jednom takovém bydlím.
Ano, můžeme diskuzi rozšířit o to, že ten můj dům může mít vlhkost uprostřed stěny, že taková stěna bude mít horší tepelně izolační vlastnosti. Na to já odpovídám ano, má horší tyto vlastnosti, zase na druhou stranu, má lepší akumulaci.
Mrzutá je rada, hned vše izolovat, podřezávat. Už jsem viděl pár domů, co umělec, autor mnoha knih o izolacích takto "opravil". Výsledkem bylo původní zdivo, pod úrovní nové izolace, zdegradované nově zadržovanou vlhkostí.
Takže za mně, pokud už dodatečná hydroizolace, tak jedině s kompletním řešením, tedy včetně návrhu a provedení jasného řešení budoucnosti zdiva, které zůstane pod hydroizolací. A to i za cenu jeho výměny za nový základ. Pouhé podříznutí bez posouzení důsledků může a nemusí, mít totiž fatální následky.

baru*
hodnocení

Děkuji za odpovědi, zkusím to prokonzultovat.

jabraka*

Nemusí to být všechno tak,jak praví předešlí.Pokud není dům izolovaný zvenčí,pak můžete mít problém v nedostatečném vytápění.Šetříte,pak teploty zdí během zimy nestoupnou nad rosný bod v místnosti a vlhkost ze vzduchu kondenzuje na povrchu stěn.Pravděpodobně vlhnou hlavně venkovní obvodové stěny.Trochu se tento problém dá odstranit důkladným vyvětráním hlavně ve dne,kdy je teplota vzduchu vyšší.Nesmí se ale stěny prochladit.Větráme jen krátce.

JABRAKA

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj Baru.

Oni pánové hore mají svým způsobem pravdu, ale aby se dalo přesněji něco radit, musela by jsi doplnit více indícií. Začal bych tím, jak dlouho tam ty okna máte? Jestli je z nějakých omítek ve zdi ještě nějaké množství vlhkosti, tak to bude třeba nejdřív topením vysušit a i odvětrat. To by mohlo chvíli trvat, ale mělo by to být časem lepší. Jestli máte vymalováno a na té barvě se vytváří ta plíseň, bych tu malbu oškrabal až na štuk. Paseku dokáže dělat i nějaké množství zalévaných květin a sušení prádla. Tak asi, zatím. Nemáš možnost si někde půjčit vysoušeč? Viděl jsem to pracovat a je to až neuvěřitelné, jak to funguje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]