Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mohl by mi někdo poradit co dělat v případě špatně osazeného domu do terénu? Chybu jsme zjistili, když jsme bagrovali základy, základová deska se měla vystavět podle projektu cca 1,5 metrů, bohužel při měření se zjistila víška vystavění na téměř dvojnásob, což se prodraží o statisíce. Projektant o ní ví, bohužel jsme nuceni stavbu ukončit skrz velké prodražení, je nějaká možnost vymáhat ušlé náklady po projektantovi? Děkuju za odpoved´
Tyjo, 3 m nad terén je dost. Vlastně i 1,5 m je celkem výška. zaráží mě, proč se deska prodraží o statisíce. Vevím rozměry domu ani desky a ani situaci, ale navýšení ceny by se mělo vlézt spíše do desítek tisíc. A pokud je nemáte na stavbě jako rezervu, tak je to problém.
Pozemek je hodně do svahu, s vchodovýma dveřma se musíma dostat nad úroven´ silnice, skrz dést´, aby nás to pri prvním větším deštíku nevyplavilo, rozměr domu je 242 m2, chybu projektant uznal, razítko má svoje, souhlasí, že projekt předělá a dům bude z poloviny podsklepený, ale i tak se vše prodraží když je deska vystavěna tak vysoko- jednou tolik :-/
Projektant má akreditaci? Pokud ne on, tak někdo musel dát kulaté razítko. Proto se s projektantem písemně dohodněte, že chcete finanční kompenzaci za jeho chybu. Pokud to nebude akceptovat, obraťte se na ČKAIT
Ti Vám rádi pomohou.
Přeji hodně štěstí
Projektant nemá akreditaci...nýbrž autorizaci a je členem ČKAIT.
Ze zákona je projektant pojištěný.
Nicméně z toho jak je dotaz napsán, opravu moudrý nejsem.
Oni ty problémy na stavbě bývají většinou složitější...a často ne zdaleka tak jednoznačné, jak je podává "jedna" strana sporu.
opravu=opravdu
Projektanat chybyu uznal, nazaměřil stavbu, nejnižší bod pozemku nedoměřil po bod 0. Souhlasí, projekt předělá a pak se udělá změna na stavebním uřadu. Prostě došel a řekla "baj voko je to vysoké tak a tak" ale netrefil se ojednou tolik, proto se deska musí vystavit straceným bedněním do tak vysoké výšky. Ale ten kdo to bude platit jsem já!
Já nejsem právník...
Ale nyní jde o to, zda Vám již škoda byla způsobena...nebo nebyla. To že se musí předělat projekt je jasné, to si projektant "vyžere" (je otázka proč neměl zaměření...stává se, že výškopis pozemku se investorům nechce platit..).
Pokud by se dům musel postavit stejně tak, jak to vychází nyní..potom Vám žádná škoda způsobena nebyla.
Dobrý den,myslím si,že byste Váš dotaz měl trochu upřesnit není z něho úplně zřejmé jaký problém se přesně jedná.
Už sama síla základové desky 1.5 m je zajímavá, na tom můžete stavět menší mrakodrap, a ještě jestli tomu dobře
rozumím by se měla zvednout o dalších 1.5 m což je holý nesmysl.Když jste na chybu přišli při bagrování tak přece
není nic ztraceného.Než začnete betonovat desku(80 cm by bylo až až),domluvte se s projektantem ať projekt
předělá ,nebo upraví na stávající podmínky a nemusíte se soudit a vyhazovat si peníze.Nebo je to všechno jinak?
S pozdravem fero
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.