Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Průměr odporového drátu řezačky polystyrenu

Od: kejikl® odpovědí: 14 změna:

Zkouším doma vytvořit podomácku řezačku polystyrenu. Zdejší rádci mě přesvědčili. :)
Mám zdroj z PC, 12V 14A, který se mi povedlo rozběhnout s odporovým drátem Kanthal průměr 0,65mm a odporem 4,2ohm/m. Zapojen jsem měl celý metr.
Drát je ale příliš studený, sice řeže, ale pomalu.

Mám tedy hledat drát s menším odporem?
Doporučíte konkrétní z níže uvedených stránek?

hadex.cz/...

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

host*
hodnocení

2x

píšete, že používáte odporový drát s odporem 4,2 ohmu a máte zapojený celý metr. Víte, že odpor se mění s délkou vodiče, takže čím kratší, tím menší odpor. Pro 10 cm tlustý polystyren by vám tedy mohla stačit část asi tak 15 cm dlouhá, nehledě na to, že čím je delší, tím se víc prohýbá a nedrží rovný směr.

Zkuste počítat (nebereme v úvahu, že s teplotou roste odpor) začneme s odporem 4,2 ohmu při délce 1 m, a pak zkrátíme na polovinu, tedy na 50 cm a pak na čtvrtinu, tedy na 25 cm:

při napětí 12 V a odporu 4,2 ohmu vám teče proud asi 2,8 A a výkon je asi 34 W

při napětí 12 V a odporu 2,1 ohmu by vám tekl proud asi 5,7 A a výkon by byl asi 68 W

při napětí 12 V a odporu 1, ohm by vám tekl proud asi 11,5 A a výkon by byl asi 137 W

Nemusíte ho zkracovat, můžete si pomoci třeba posuvným místem připojení napájení, třeba lustrsvorkou navléknutou na celou délku drátu, kterou můžete posunovat podle toho, aby teplota byla dobrá. Ale pozor na přepálení drátu. Tohle jsou jen teoretické úvahy.

jofa*

Pokud Vám moje rada pomůže, tak já používám odporový drát o průměru 0,35 mm se stabilní délkou 20 cm. Ale mám regulovatelný zdroj 24 V z jednoho důvodu. Přesnější vyladění teploty drátu na řezání různě silného plystyrenu. Ten totiž hodně ubere na teplotě drátu při velkém rozdílu síly polystyrenu. Napětím to vyladím na ideální řez.

hodnocení

2x
Taky jsem si dělal odporovou řezačku, používal jsem zdroj 24V, drát tento zkraceno.cz/... v délce cca 1,25m - abych mohl řezat i po úhlopříčce, kolmo na plochu. Někdo řeknete, že na to stačí 20cm drátu, ale: musel byste to mít v rámu jako lupénkovou pilku, řezat podle pravítka, atd. Ale drátem 1,25m to udělám velmi rychle...a mohu taky ubrat najednou po celé ploše izolační desky, pokud potřebuji kousek o jiné tloušťce...dělat falcování, vyřezávání... Vycházel jsem z podobného vzoru zkraceno.cz/... Trochu jsem to upravil, odporový drát je v napnutém stavu udržován tažnými pružinami, ...Udělal bych foto, ale řezačka je zase na stavbě u známého..Zkuste drát kolem 1,5 ohmůdoplněno 26.04.16 07:20:

youtu.be/... 26.04.16 08:01: A ještě různá provedení

26.04.16 16:21: Klidně vemte, taky jsem používal občas silnější odporový drát...A ten odpor/m jsem počítal podle své řezačky, aby vám to vycházelo na těch 14V...drát jsem měl za provozu tmavě červený...upravte délkou...tak, aby to dobře řezalo...
hodnocení

Díky za info.
Planuji postavit přesně to, co je v druhém videu, akorát aby to řezalo i metrovou tabuli.
Prostě jen úhelnik, na rámu s napjatým drátem přidělaný kousek překližky, překližku přitisknout na úhelník a řezat.
Na videu to mají pospojované nějakým vedením. :)
Díky za tip na odpor drátu.

hodnocení

Tk pátrám po Kanthalu 1,5 ohmu/m a našel jsem jen

hadex.cz/...

ale má průměr 1,2mm. To je asi špatné že?

hodnocení

Diky za info. Myšlenka byla taková, že budu krájet celou tabuli naráz. Buď v pulmetru nebo v metru. Proto metrový drát.
doplněno 26.04.16 06:34: Bohužel na nějaké regulace nemám vzdělání v oboru.
Délku drátu mám danou. "Reguluji" tedy tloušťkou či odporem drátu. :)

host*
hodnocení

0x

nonek: ukázka řezání po celé délce je přesvědčivá.

Při řezání písmen a podobných aranžerských tvarů z polystyrenu od 1 cm do 5 cm drátem napnutým v oblouku jako u lupenkové pilky byl problém s prohýbáním drátu při tažení materiálu do řezu a také s tím, že se při zastavení začal kolem rozžhaveného odporového drátu nechtěně tavit polystyren a vyžíralo to kolem něj dírku. Ukázka řezání po celé šířce je dobrý nápad hodný následování.

Napájecí napětí se dá používat bezpečně až do 24 V, například staré transformátory pro dílenskou páječku 24V/75W s odbočkami a hlavně s pojistkou. Samozřejmě se nemusí usměrňovat, ale kdo má vhodný stejnosměrný zdroj, použije ho stejně. Pro odporový drát je to napětí jako napětí (AC i DC).

Také se osvědčil nožní spínač, resp. šlapací vypínač ze stojanové lampy, aby se proud do drátu pouštěl pouze když je zapotřebí a řezačka se nemusela zapínat vypínačem ručně.

doplněno 26.04.16 17:03:

Je zajímavé si přečíst technické parametry odporových drátů pro profesionální řezačky polystyrenu, napříkld na robex-dk.cz/... kde je použitý odporový drát průměr 0,8 mm se zvýšenou mechanickou odolností (dané zřejmě použitou slitinou), s odporem kolem 2,8 ohmu na 1 metr

hodnocení

Děkuji za tip, drát jsem si objednal. Je super že ho mají ve větších délkách. Všude jinde je jen po 1 metru.:)

hodnocení

0x

Doporučuji napínat odporový drát takto (po krátké době používání jsem to provedl podobně - ani jsem to do dneška nikde neviděl) Odsud robex-dk.cz/... Je to v záložce Další foto, čtvrtý obrázek, drát přes kladku, pružina... robex-dk.cz/...

doplněno 28.04.16 20:49:

Změřte napětí na svorkách při zapnutém odporovém drátu...a dejte vědět, kolik tam je...případně naprázdno...

doplněno 28.04.16 20:53:

A změřte i odpor topného drátu za studena (v délce, kde jsou napojeny přívody)..

trtr

Zdravím, odporový drát si upevněte tak, aby jeden konec byl pevný a tak připojité jeden kontakt napájení. Druhý konec drátu bude "volný" a opatřený závažíčkem. Druhý kontakt napájení udělejte třeba skrze krokodýlka a jeho posouváním po drátu (měníte délku drátu a tím jeho odpor) si nastavíte vhodnou teplotu.

hodnocení

Tak drát dorazil, ale funguje podobně jako ten 4,6ohm.:(
Aby to řezalo, musím drát zkrátit na ani ne pulmetr.
Napadlo mě, pomohlo by pospojovat všechny 12V větve z PC zdroje do jedné a to pak napojit na rezacku?
Myslím, že jsem to tak na netu někde viděl.
hodnocení

Tak jsem to pospojoval a je to stejný.:(

Pokud máte výstup ze zdroje 12V, pak při odporu drátu 4,2ohmů teče proud cca 2,8A a výkon je kolem 34W. Pro 1,5 ohmů 8A a asi 96W; takže výkon "topení" zhruba 3x vyšší a říkáte, že je to pořád stejné...mám podezření, že zdroj není "tvrdý" a napětí se zatížením klesá...proto ty mé dotazy ohledně napětí, atd ...

hodnocení

0x

Vše co dům dal, uříznu EPS 50 cm silný, rozměru 50x100cm. Jen extruďák musím řezat podélně, páč na šířku 120cm jsem nepočítal.

Průměr odporového drátu řezačky polystyrenu
Průměr odporového drátu řezačky polystyrenu #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]