Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odpadává omítka kolem okna u parapetu

Od: finddo odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, odpadává nám omítka kolem okna u parapetu v panelákovém domě. Zadělal jsem to sádrou však to celé popraskalo. Nevím si s tím rady proč k tomu došlo.

Je potřeba to spravit omítkou místo sádry? Nepopraská to zase?

Případně nenapsal by mi někdo postup jak to opravit?

Vkládám fotografii.

Odpadává omítka kolem okna u parapetu

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pesk*
hodnocení

0x

okna pracujou - změny teplot. Mám to taky - použít akrylátový tmel . Z fotky moudrý nejsem, ale předpokládám, ža je to spíš kolem oken než kolem parapetů

finddo
hodnocení

Popis fotky, je to fotka zevnitř, dole je plastový parapet, zepředu bok u okna.

Když bych použil akrylátový tmel v tubě, jak jej poté vyhladit?

Natlačit do spáry a prstem zahladit.

finddo
hodnocení

Ona to je jen větší spára, hloubka 5mm výška 2cm, bude to držet?

Je třeba povrch nejprve namočit?

Děkuji

Tak to bude lepší prasklinu proškrábnout , odstranit co nedrží, oškrábnout malbu okolo, trohu namočit a vyplnit třeba

express-color.cz/...

finddo
hodnocení

Dobrý den,

opravit jsem to zkusil dvakrát, poprvé jsem místo seškrábnul, namočil štětcem a nahodil sádru, však po pár dnech se to odlouplo.

Po druhé jsem to zase zeškrábnul, namočil štětcem vodou a nahodil omítkou, stalo se to samé prasklo to, přikládám fotku, už opravdu nevím co s tím čím to zadělat aby to neprasklo, na parapet se vůbec nešahalo, nedošlo tam k žádnému doteku.

Děkuji

Odpadává omítka kolem okna u parapetu #2
Odpadává omítka kolem okna u parapetu #3
ivass
Smichat akrylovy tmel s fajnovou...
finddo
hodnocení

Myslíte, že by to potom mohlo držet? Slyšel jsem, že někdy je dobré smíchat sádru s fajnovou ale samotná sádra ani fajnová nedržela.

Ještě mě napadá, že Vám cvičí okno. Podle fotek to vypadá, jakoby okno omítku odtlačilo.
Pokud omítku plácnete bez dilatace přímo na okno, vsadil bych se že je to ono. Střídání teplot udělá s okny divy.
Vzal bych nějakou tenkou lištu, přiložil k oknu, provedl opravu a pak až malta trošku zabere opatrně lištu odstranil a po úplném vytvrdnutí zatmelil akrylem.
Ještě mě napadá, namočil jste prasklinu před opravou pořádně? I okraje? Okraje mi totiž přijdou moc čisté na to aby byly pocákané vodou.

finddo
hodnocení

Dobrý den,

namočil jsem prasklinu štětcem vodou, nijak moc, trochu aby zeď nebyla suchá, rám okna jsem nenamáčel.

Tedy, stačila by třeba špachtle přiložená k oknu a jakmile zahladím prasklinu, špachtli vytáhnu a bude tam pouze 2mm dírka kolem okna, kterou poté jen zatmělit akrylem?

Nebo zamáznout to tedy celé fajnovou či celé akrylem?

Jsem z toho už na prášky :)

Děkuji

I špachtle by mohla stačit, ale přiložit poctivě až k oknu. Namočit více a fajnovou nemít namíchanou moc tuhou, asi jako krupičnou kaši ať se to hezky spojí. Druhý den zatmelit akrylem.

doplněno 03.05.16 02:52:

Až trošku chytne fajnová, tak si namočte filcové či molitanové hladítko a trošku to zatočte, ať to trošku vypadá.
Pokud budete opatrný, lze tu škvíru do částečně vytvrdlé omítky vyškrábnout špachtlí dodatečně.

finddo
hodnocení

Dobře zkusím to tak a pak napíši, jak jsem dopadl, zatím děkuji moc.

finddo
hodnocení

Dobrý den,

tak jsem to opět namočil štětcem, smíchal omítku se sádrou a zatahnul, přičemž jsem nechal mezery mezi oknem i parapetem. Po zaschnutí jsem mezery zadělal akryl tmelem a po zaschnutí jsem vše natřel bílou barvou.

Musím zaklepat, je to tak týden a zatím vše drží a vypadá dobře, kéž by to tak zůstalo.

Děkuji mocknrát

jenda2*
hodnocení

0x

Stejný problém jsem řešil před lety- Místo jsem oklepal na pevný podklad, napenetroval hloubkovou penetrací, místo natáhl flexi lepidlem na obklady a dodnes to drží. Sádra na zeď nepatří už řadu let, jsou lepší materiály !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]