Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nahození starého cihelného zdiva

Od: xasdfdsf odpovědí: 23 změna:

Dobrý den,

chtěl bych zetat jak postupovat při nahození starého cihelného zdiva které je na připojeném obrázku.

Moje představa je taková, že zdivo umyji vapkou, potom bych ho napenetroval Sokratem v pomětu 1:20, nahodil maltovou směsí z multibat plus, přetáhnul univerzálním lepidlem, dal perlinku a znovu přetáhnul. Na to by se mi líbila nějaká hrubozrzná omítka, nebo barva nevím však označení? Avšak ne škrábaná. Mohli byste něco doporučit?

A dále bych se zeptatal, po napenetrování vlhkého zdiva mohu hned nahazoat, nebo se musí počkat až penetrace zaschne a pak povrch znovu trochu navlhčit? Spáry ve zdivu bych vyškrabávat nechtěl, též špricování se mi moc nepozdává, uvažuji správně? A bylo by dobré penetraci sokrat přidat i do směsi z multibat plus, když je trochu vlhčí základ? Kolem základu dám černou provětrávací folii.

díky za případné reakce, Milan

Nahození starého cihelného zdiva

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

4x

no já nevím jaké máte zkušenosti s moderními materiály a moderními postupy, ale na starou dobrou zeď bych použil starou dobrou metodu.

1/ Není nutné stěnu spárovat, ale co pořádně nedrží, to tak jako tak musí dolů.

2/ pak bych nahodil starý dobrý cementový špric. Přesně ten, co se vám nepozdává.

3/ když máte dobře udělaný podklad, tak vrchní omítka či zateplení drží vždycky.

Asi tak nějak jak píše Figurek-1-Plný souhlas 2-zda-li maltu,špryc ... z písku vápna cementu nebo z pytlované směsi je úplně jednojen s tím že na špryc 1:1 zdicí a jádrovou maltu.3 na zateplení bych rovnou zapomněl-je vidět ve spodní části mokro, jen omítla max naštukoval venkovním štukem (nebo s přídavkem cementu!)

doplněno 24.04.16 17:06:

A ještě jedno-na penetraci bych zapomněl na toto vůbec není potřeba!

hodnocení

0x

Přesný postup nechám na jiné - já bych to řešil pár cm polyše a natáhnutí perlinky na ten polyš... Podle fotky bych si tipnul 25kg lepidla ...

No a pak bych tam vrznul hrubouzrnou fasádu točenou...

doplněno 24.04.16 16:08:

Pokud chcete mít opravdu rovné, možná by bylo lepší než polyš dát tam cetris.cz/...

- prostě jen uděláte rovinu na cihlách a srovnáte deskama... lze natřít nebo koupit rovnou s fasádním zapravením... Bohužel, cetris je dost drahý...

Ta hrubozrná - bych tam dal 2-2,5mm pro optické srovnání v případě polyš, na cetris stačí normální barva...

doplněno 24.04.16 17:14:

Jestli se jen nahodí fasáda a nebude se řešit vlhkost, za pár měsíců to bude opadávat znovu. Pokud se tam dá nějaká ta cetris deska na rošt, bude tam trochu větrat...

Pokud tedy chcete udělat pořádně a na další čas, musíte zajistit odvětrání nebo izolaci... vše ostatní je "provizorní řešení".

xasdfdsf
hodnocení

Také mi to napadlo, ale nejsem si tím jistý, ještě uvažuji postaru :) Jak by měl být polystyren minimálně tlustý? Jaká hrubozrná omítka by byla vhodná, označení? Rád si nechám poradit.

Milan

jabraka*
hodnocení

0x

myslím,že přitakám figurek ovi.Vidím kůlnu,pokračování plotu.Nezdá se mi rozumné vrážet do toho moc peněz.Cihly jsou,kromě spodku,dobré,takže na spodek asi sanační omítku Cemix WTA na zbytek Cemix vnější štuk.Pokud někde nedrží původní zbytky malty na cihlách,tak omést drátěným koštětem,spáry mezi cihlami vyškrábat.Myslím,že šikovný zedník by si s tím poradil za odpoledne.

JABRAKA

xasdfdsf
hodnocení

Cemix WTA je docela dost drahá záležitost, myslím si, že zas tak moké to nebude, až dám k zákadu provzdušňovací fólii. Tedy to nahodím. Doufám, že mohu použít Multibat Plus a to i na špricování, jen ho více zředím vodou? Špric kde je jen cement a písek bez vápna není prý dobrý? Tu hrubozrnou omítku namísto štuku použít nemohu?

Jen se zeptám. Jak si to u toho základu představuješ s tou provzdušnovací folií? To jako podlehneš modě a odkopeš základy, na který pak dáš nopovku?

bulik*

Odkopat, dole zasypat štěrkem žlutou děrovanou a vyůstit ji na obou koncích nad terén a přestu zasypanourouru dát na.zeď nopovku s nopy 20mm a ukončit nad terénem provětrávací lištou.

K čemu bude takováhle opičárna dobrá?
bulik*

To není rada pro opičáky !

Bulíku jasně že ne pro opičáky ,ale pro !bulíky - Ti pak dle vaší rady udělají zbytečnou práci a zbytečně vyhodí peníze za ne nezbytnou věc!.

Nevidím jediný důvod pro nopovku a drenáže, jen módně vyhodit peníze...zbytečně.

xasdfdsf
hodnocení

ano, tu čenou se špuntama

bulik*
hodnocení

0x

Bych to takto natřel barvou na křidlice a hotovo.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj.

Co s tím máš správně udělat ti tu už napsali kolezi. Figurek a Diesel. A než začneš cokoliv dělat, tak si pořeš tu mokrotu v dolní části toho zdiva. Pokud je pod ním nějaký základ, tak bych to podříznul a izoloval IPOU. Pod ní by šel udělat vyrovnávací cementový potěr.Záleží na místních podmínkách, ale asi by se slušelo ten prostor nějak vyspádovat od tý zdi. A ještě by se hodilo položit kolem zdi ve spádu betonové dlaždice. Nopovky a nějaké velké odkopávání bych nedělal. I když je to dnes asi módní. Ta zeď se mi jeví jako 15cka. Vzhledem ke kladení cihel.

xasdfdsf
hodnocení

Ahoj, zeď to je 30tka, základ tvoří jen zdivo z cihel které je zapuštěné asi půl metru pod úroveň terénu. Podříznutí a vyzdění jsem realizoval jen u okapu, kde nebyl odpad, takže voda vesele tekla k základům. Též proto také teď očekávám celkové vysušení zdi, protože voda z okapu tomu moc nepřidala. Omítka byla původně tvořená z velké části cementru, na mnoha místech ještě držela dobře, ale na povrchu se drolila do různé hloubky, tvořila nevzhlené mapy, takže jsem to celé oklepal na cihly.

zwiki*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Jak píše -figurek- dobrý cementový špric a pak trochu více cementovou maltou omítnout nahrubo.

hodnocení

0x

Pane Milane (krásné jméno :))

Jak píše Figurek,

očistit vše co nedrží, prostřik maltou, jádrová omítka, pak finální omítka. Pentrace ne, nopovka ne.

xasdfdsf
hodnocení

:) OK, udělám to tak.

doplněno 13.05.16 15:07:

Tak zídku jsem už nahodil, tak jak jste doporučili a též jsem jí podříznul a odizoloval ipou. Nyní bych ji chtěl omítnout ruční omítačkou tzv. mlýnkem. belamost.cz/... Chtěl bych takovou tu hrubší stříkanou strukturu, ale jakou maltu mám do toho dát? Cement a bílý písek nebo nějakou hotovou směs? Také jsem přemýšlel, že do strojku dám směs na škrábanou omítku...

Nahození starého cihelného zdiva #2

Můžete namíchat sám ale je to malá plocha,klidně bych koupil hotovou směs-Brizolit udělal bych to jak píšete strojkem.Brizolit= škrábaná-normálně se nahodí směsí a pak se při určitém stupni zatvrdnutí škrábe nebo se dělá jako stříkaná=stříká se strojkem nebo přes březovou metličku (dnes již asi málokdo by dělal,neumíme to už!) Ještě doplním-přírodní světle šedivý odstín a je možno obě varianty přibarvit!

Koupit břízolit...

Jaký jste okres? Moje babička měla na půdě nějaký ten pytel s břízolitem, který jsem jednu dobu chtěl při úklidu vyhodit a bylo mi toho líto...

doplněno 20.05.16 12:47:

do Plzně to bohužel posílat nebudu - jsem z JM ...

xasdfdsf
hodnocení

Plzeň - sever

doplněno 20.05.16 12:19:

Tak snad poslední otázka. V našem městě ve stavebninách mají jen Brizolit škrábaný HASIT. Ještě se vyrábí Brizolit stříkaný HASIT, ten však nemají.

Ptal jsem se výrobce jestli i ten škrábaný mohu nastříkat a ten mi dosud neodpověděl. Oba mají stejnou zrnitost, jen ten stříkaný je asi o dvacku dražší. Nebude chyba koupit ten škrábaný, trošku víc ho naředit a nastříkat?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma cementový špric
Otázky na téma multibat
Otázky na téma ruční omítačka
Otázky na téma špricování

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]